Hindistan'da telekom skandalı büyüyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-25-2010 (21:56)   Son Mesaj: 12-25-2010 (21:56)    Cevap: 0    Gösterim: 570  

    12-25-2010

    Hindistan'da telekom skandalı büyüyor

    Hindistan'da telekom skandalı büyüyor


    Hindistan Merkezi İstihbarat Teşkilatı CBI, geçtiğimiz ay ortaya çıkan ve Hindistan'ı 39 milyar dolar zarara uğrattığı söylenen ülkenin en büyük telekom skandalı soruşturmasında eski bakanı sorguladı.

    Eski Bakan Andimuthu Raja, bakanlığının 2007-08 döneminde yapılan 2G cep telefonu operatörü ihalelerinde ihale bedellerini özel şirketlere çok ucuz fiyata vermekle suçlanmıştı. Hindistan'ı 39 milyar dolar zarara uğratmakla suçlanan hükümet baskılar sonrasında Raja'nın istifasını istemişti. İstifa eden eski Telekomünikasyon Bakanı Andimuthu Raja cuma günü CBI tarafından ucuza verdiği lisanslar konusunda sorgulandı.
    Yeni Delhi'de sorgulanan Raja 2004 yılından beri hükümeti elinde bulunduran Kongre Partisine Tamil Nadu eyaletinden destek veren DMK partisi üyesi idi. Raja'ya istifası öncesine kadar destek veren DMK, Raja'nın istifası sonrası araya mesafe koyduğu gözlendi.

    Manmohan Singh hükümeti 2010 yılının ikinci yarısında özellikle yolsuzluklarla ilgili büyük sıkıntılar yaşadı. Muhalefetin sert eleştirilerine maruz kalan Singh'in, Ekim ayında organize edilen İngiliz Milletler Topluluğu Oyunlarında da yolsuzluklar yüzünden başı ağrımıştı. Hindistan Olimpiyat Komitesi Organizasyon Komitesi Başkanı Sureh Kalmadi de bu Cuma günü CBI tarafından hükümet kontrolündeki bankalardan usulsüz kredi almak ve ayarlamakla suçlandığı için sorgulandı. CBI ayrıca Kalmadi'nin evi ve ofisini aradı. Basın mensuplarına açıklama yapan Kalmadi, kendisinin yaptığı herhangi bir iş ile alakalı bir soruşturmada bütün kurumlarla ortak hareket edeceğini dile getirdi.

    Telekomünikasyon Bakanı Raja'nın istifasından sonra ülkenin en üst mahkemesi olan Hindistan Yüksek Mahkemesi CBI'I Raja'nın sorgulamaması ile ilgili eleştirmiş ardından da Başbakan Manmohan Singh'i de yolsuzluğa göz yummakla ilgili olarak soruşturmanın içine katmıştı.

    Uluslararası çevreler tarihinin en büyük yolsuzluk skandalında ilk defa siyasilerin üzerine bu kadar gidilmesini olumlu görürken mevcut Hindistan hükümeti iddiaları reddederek soruşturmanın şeffaf bir şekilde yürütülmesi için her türlü desteği vereceğini açıkladı.

    Dünyanın Çin'den sonra en hızlı büyüyen ekonomisi olan Hindistan'da yolsuzluklar ve rüşvet çok yaygın olmasına rağmen özellikle üst düzey siyasilere karşı soruşturma açılmasına çok ender rastlanıyor.




    Hindistan'da telekom skandalı büyüyor Yorumları