Yıldız, Japonya ziyaretini değerlendirdi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-25-2010 (16:19)   Son Mesaj: 12-25-2010 (16:19)    Cevap: 0    Gösterim: 459  

    12-25-2010

    Yıldız, Japonya ziyaretini değerlendirdi

    Yıldız, Japonya ziyaretini değerlendirdi


    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kaşivazaka gibi bir nükleer santralin Türkiye'de de olmasını hayal ettiğini belirterek, ''Faydalı hayaller, faydalı işler faydalı neticeler doğuracaktır'' dedi.

    Kaşivazaka Nükleer Santraline ziyaretinin ardından gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, bu santralin dünyada en fazla elektrik üreten nükleer santral olduğunu belirterek, böyle bir santralin Türkiye'de olmasını hayal ettiğini söyledi.
    ''Faydalı hayaller, faydalı işler faydalı neticeler doğuracaktır'' diyen Yıldız, böyle bir santralin Türkiye'de olmasının bu işle uğraşan her idareciyi sevindireceğini kaydetti.

    Yıldız, santralin teknoloji, mühendislik ve işbirliğinin somut bir göstergesi olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de böyle faydalı bir işi yapabilmekle alakalı somut bir örnek oluşturdu.

    Projede teknoloji transferi olup olmayacağı ve nükleer araştırmalarla ilgili bir üniversite kurulup kurulmayacağının sorulması üzerine Yıldız, teknoloji transferinin patent haklarının devri şeklinde yorumlandığını ancak böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ifade etti.

    Yıldız, Türkiye'nin yerli sanayiyi kullanana kadar bu transferin yapılacağını belirterek Türkiye'nin transferi üretebileceği kadar yapacağını dile getirdi.

    Türkiye'de nükleer güç santralleri üzerine bir üniversitenin kurulacak olmasının Türkiye'ye büyük bir kazanç olacağını belirten Yıldız, Türkiye'de sektörel alanlarda eğitim veren üniversitelerin artacağına inandığını kaydetti.

    Japonya ile nükleer alanda işbirliğine yönelik mutabakat zaptını hatırlatan Yıldız, ''Şartlarımıza uyulması halinde biz bu anlaşmayı yapacağız'' diye konuştu.

    Yıldız, ortak mutabakat noktaları oluşmadan bu anlaşmanın yapılamayacağının altını çizerek, Türkiye'nin şartlarına uyulması halinde bu anlaşmayı yapacaklarını söyledi

    -''TEK KALEMDE EN BÜYÜK YATIRIM''-

    Türkiye'de iki tane nükleer santralin birden yapılabilecek olmasını farklı bir kazanım olarak gördüğünü belirten Yıldız, bunun Türkiye'de tek kalemde yapılan en büyük yatırım olacağını söyledi.

    Yıldız bu sayede Türkiye'de hem enerji hem de finans kaynaklarını çeşitlendirebileceklerini ifade etti.

    Türkiye'nin mutabakat zaptını imzalamasının ardından Japonya borsasındaki nükleer santral işiyle uğraşan şirketlerin hisselerinin yükselmesinin hatırlatılması üzerine Yıldız, Japonya'da beklenenin üzerinde bir ilgi gördüklerini belirtti.

    Yıldız, bunun bir ön anlaşma olmasına rağmen hisselerin yükselmiş olmasını duyduğunda ''biraz enteresan bulduğunu'' belirtti ve Türkiye'nin gelişen yönüyle gittiği birçok ülkede ses getirdiğini söyledi.

    Akşam saatlerinde Japonya'nın en büyük şirketlerinin üst yöneticileriyle (CEO) görüşeceklerini belirten Yıldız, hangi firmaların ne tür katkılar yapabileceklerini görüşeceklerini aktardı.

    Yıldız, bu işin kamu iradesi, yatırımcı, işletmeci ve finans gibi yönleri olduğunu vurguladı ve bunun ciddi bir koordinasyon işi olduğunu kaydetti.

    -''JAPONYA'NIN BÜTÜN BAŞLIKLARI BİR ARAYA GETİREBİLECEĞİNE İNANIYORUZ''-

    Japonya'daki finans kurumlarının bu konuya sıcak baktığını belirten Bakan Yıldız, bu konuyu Japonya'nın kendi içerisindeki iç işi olarak gördüğünü ve bütün bu başlıkların hepsini bir araya getirebileceklerine inandıklarını kaydetti.

    Yıldız, bunun gibi büyük işlerde fırsatlar ve tehditlerinin bir arada olduğunu belirterek, bütün bu çalışmaların hedefinin sonuca ulaşmak olduğunu ve ancak o zaman gerçek bir başarıya ulaşacaklarını belirtti.

    Şu anda yapılan bütün bu görüşmelerin hazırlık mahiyetinde olduğunu kaydeden Yıldız, bu projeye zemin oluşturmak için olduğunu ifade etti.

    Yıldız, böyle bir projenin hayata geçmesi durumunda Türkiye'de birçok sektörü tetikleyeceğini vurgulayarak, bu toplantıların hazırlık mahiyetinde olduğunu söyledi.

    Japonya Başbakanı Naoto Kan ile görüşmesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetini ilettiklerini belirten Yıldız, müzakerelerin hükümetler arası bir anlaşma safhasına gelmesi durumunda Türkiye'ye gelebileceğini sözlerine ekledi.

    Japonya ziyaretini tamamlayan Yıldız'ın gece geç saatlerde bu ülkeden ayrılması bekleniyor.




    Yıldız, Japonya ziyaretini değerlendirdi Yorumları