DÜ'nün yayını Avrupa'da ders kitabı oldu   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-25-2010 (12:58)   Son Mesaj: 01-14-2011 (13:56)    Cevap: 1    Gösterim: 607  

    12-25-2010

    DÜ'nün yayını Avrupa'da ders kitabı oldu

    DÜ'nün yayını Avrupa'da ders kitabı oldu


    Dicle Üniversitesi (D.Ü) Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vatan Kavak'ın, Avrupa'lı anatomist ve embriyologlarla hazırladığı, D.Ü'nün ilk bilimsel yayını olan ''The Anatomy and Embrioyology For Sciences'' (Sağlık Bilimlerinde Embriyoloji ve Anatomi) kitabı Avrupa'nın birçok üniversitesinde ders kitabı olarak okutulmaya başlandı.

    Kitap, Doç. Dr. Kavak'ın girişimleri ile Riga Stradins Üniversitesi Anatomi ve Antropoloji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mara Pilmane ve öğretim üyesi Doç. Dr. Sarmita Boka tarafından 5 yıl süren çalışmanın ardından hazırlandı.
    Üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve biyoloji alanında eğitim veren fakülteleri, sağlık meslek yüksekokulu ve spor akademisi öğrencileri ile bu fakültelerin öğretim elemanlarına yönelik olarak hazırlanan kitabın tüm masrafları, Riga Stradins Üniversitesi'nce karşılandı.

    -ANATOMİK KARA KALEM ÇİZİMLERLE DESTEKLENDİ-

    Doç. Dr. Kavak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kitabın yazarlarından Prof. Dr. Pilmane ile konuşmacı olarak katıldığı Bodrum'da düzenlenen uluslararası bir sempozyumda tanıştığını, Pilmane'nin kendisini ülkesi Letonya'ya davet ettiğini söyledi.

    Burada Prof. Dr. Pilmane'ye birlikte bir kitap yazma önerisinde bulunduğunu ifade eden Kavak, Doç. Dr. Sarmita Boka'nın da katılımıyla 5 yıl süren emeğin ardından tüm anatomi ve embriyoloji alanını kapsayan ''The Anatomy and Embrioyology For Sciences'' kitabını hazırladıklarını belirtti.

    Kavak, kitabın tıbbi ressamlığını da üstlendiğini kaydederek, şöyle dedi:

    ''Letonya'daki üniversitelerde kadavra sayısı çok. Biz de ise yok. Dolayısıyla kitapta yer alacak anatomik resimlerin tıbbi ressamlığını da ben üstlendim. 400 sayfalık kitap için 300'ün üzerinde karakalem çizim hazırladım. Bunlardan amacına uygun olanlara kitapta yer verildi. Riga Stradins Üniversitesi'nin matbaasında basılan kitabın satışına başlandı. Piyasada mevcut tüm kitapları, dijital ortamdaki yayınları tarayarak süzgeçten geçirdik. Tüm bilgileri ana hatları ile değerlendirip kendi bilgi ve deneyimlerimizi de birleştirerek bu kaynak ders kitabını hazırladık. Karakalem çizimlerimle de kitabı görsel açıdan destekledik. Bu kaynak kitap üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve biyoloji alanında eğitim veren fakülteler ile sağlık meslek yüksekokulu ve spor akademisi öğrencileri ile bu fakültelerin öğretim elemanlarına yönelik olarak hazırlandı.''

    -AVRUPADAKİ ÜNİVERSİTELERDE OKUTULUYOR-

    Doç. Dr. Kavak, Kitabımız Avrupa'daki çok sayıda üniversitede ders kitabı olarak okutuluyor. Destek verildiği taktirde ülkemizde de İngilizce veya Türkçe olarak basılabilir. Aynı zamanda bu kitabın talep geldiği taktirde eğitim dili İngilizce olan Kuzey Irak'ın Erbil, Süleymaniye ve Kerkük gibi kentlerindeki tıp fakültelerinde ve sağlık yüksek okullarında kaynak ders kitabı olarak okutulması mümkün. ''

    Kavak, 50'yi aşkın İngilizce ve Türkçe basılmış makalesi bulunduğunu belirterek, böylesi uluslararası bir yayının hem kendisi hem de D.Ü için bir ilk olduğunu söyledi.

    Akademisyenlerin desteklendikleri taktirde bu tür bilimsel yayınları başarı ile gerçekleştirebileceklerine dikkati çeken Kavak, ''36 yıllık geçmişe sahip Dicle Üniversitesi'nin uluslararası ilk bilimsel yayınında yer almanın mutluluğunu yaşıyorum. Böyle bir çalışmayı 10-15 yıl önce de gerçekleştirebilirdik. Akademisyenlerin başka işler dışında kendi bölümlerini ilgilendiren alanlarda bilgi ve birikimini en üst seviyeye getirmek için uğraş vermesi gerekir. Bunu gerçekleştirdiğimiz taktirde kapasitemiz böyle uluslararası bir bilimsel çalışmaları hazırlamaya yeter. Bu tür açılımlara destek vererek bilimsel çalışmaları ön plana çıkartmalıyız. Bu başarı beni mutlu ediyor, benim gibi üniversitemi de mutlu etmesi gerekir diye düşünüyorum'' dedi.

    -İKİNCİ ULUSLARARASI YAYIN YOLDA-

    Doç. Dr. Kavak, basımı geçekleşen birinci kitabın ikinci bir uluslararası kitabın hazırlanmasına da fırsat tanıdığını ifade ederek, Riga Stradins Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Janis Vetra ve İsveçli Anatomist Prof. Dr. Godfriend Romans ile hazırladıkları ''The Topographical Anatomy'' (Topografik Anatomi) kitabının da basım aşamasında olduğunu söyledi.

    Bu kitabın da bir kaynak kitap niteliğinde hazırlandığını kaydeden Kavak, yazarları arasında yer aldığı bu kitabın da tüm masraflarının Riga Stradins Üniversitesi'nce karşılandığını belirtti.




    DÜ'nün yayını Avrupa'da ders kitabı oldu Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  01-14-2011, 13:56

    --->: DÜ'nün yayını Avrupa'da ders kitabı oldu


    Alıntı:
    doc dr vatan kavak in-DÜ'nün yayını Avrupa'da ders kitabı oldu

    Vatan Hocayı Bilim ortamına yapmış olduğu katkıdan dolayı kutlarım.
    Dr.Selçuk
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci