Türkiye Suriye uçuşları iç hat gibi olacak   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-24-2010 (12:19)   Son Mesaj: 12-24-2010 (12:19)    Cevap: 0    Gösterim: 738  

    12-24-2010

    Türkiye Suriye uçuşları iç hat gibi olacak

    Türkiye Suriye uçuşları iç hat gibi olacak


    Türkiye-Suriye arasında vizeden sonra hava sınırı da kalkıyor. Karar, yıl sonunda uygulanmaya başlanacak. Artık Suriye ve Türkiye arasındaki uçuşlar iç hat gibi olacak

    Hamdi Ateş'in haberi
    Türkiye ile Suriye arasında hava sınırı kalkıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan ile Suriye Başbakanı Naci Otri'nin başkanlığında iki gün önce gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği ikinci başkanlar toplantısında iki ülke arasındaki sivil uçuşlarda sınırlandırma kalkması kararı alındı.

    Karar bu yılın sonuna kadar iki ülke sivil havacılık genel müdürlükleri arasında ikili hava ulaştırma anlaşmasıyla uygulanmaya başlayacak.

    Böylece Türk havayolu şirketleri Suriye'de istediği havaalanına sınırlama olmadan sefer yapabilecek. Aynı şekilde Suriye'nin havayolu şirketleri de Türkiye'deki havaalanlarına istediği kadar sefer yapabilecek.

    Suriye ile vizelerin kalkmasının ardından havayolu ile yolcu taşımacılığında ciddi bir artış yaşanması bekleniyor.

    TREN PROJESİ HAZIR

    İki ülke arasında yapılması planlanan Gaziantep-Halep hızlı tren hattının detayları da belli oldu. Halen 209 kilometre olan hat 123 kilometreye inecek.

    Hattın Türkiye bölümü olan Gaziantep-Çobanbey projesi hazır. Çobanbey-Halep bölümünün fizibilitesi de Türkiye tarafından gerçekleştirilecek.

    Yeni yapılacak hızlı tren hattı için 400 milyon dolar harcanacak. Hatta 6 tane hızlı tren seti çalışcak. Bu setlerin toplam maliyeti ise 100 milyon dolar.

    Projenin toplam maliyetinin 500 milyon dolar olması öngörülüyor. Saatte 250 kilometreyle gidecek hızlı tren, Gaziantep-Halep arasında 4 saat olan seyahat süresini 33 dakikaya düşürecek.

    Denizden yolcu taşıması başlayacak

    Görüşmelerde İzmir-Mersin-Lazkiye limanları arasında yolcu gemisi seferlerinin tekrar başlamasına da karar verildi. İki ülke limanları arasında Ro-Ro ve konteynır hattı da kurulacak. Suriye'nin denizde arama kurtarma faaliyetleri için Türkiye, bilgi birikimini paylaşıma açacak.

    Ortak lokomotif fabrikası kurulacak

    İkili görüşmelerden ortak lokomotif fabrikası projesi de çıktı. İki ülkenin ortak bir şirket kurarak Suriye'de lokomotif fabrikası kurması için çalışmalara hız verildi.

    Yaklaşık 5 yıldır gündemde olan ancak ilerleme sağlanamayan projenin tamamlanması için karar alındı. Lokomotif fabrikası için kurulacak şirketin yüzde 50 hissesi Türkiye'nin, yüzde 50 hissesi ise Suriye'nin olacak.

    TCDD'nin yüzde 50 hisseye sahip olacağı fabrikada, TCDD'nin iştiraki Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş'nin ürettiği elektrikli lokomotiflerin üretimi gerçekleştirilecek.




    Türkiye Suriye uçuşları iç hat gibi olacak Yorumları