Torba yasaya torbalı eylem   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-24-2010 (12:23)   Son Mesaj: 12-24-2010 (12:23)    Cevap: 0    Gösterim: 621  

    12-24-2010

    Torba yasaya torbalı eylem

    Torba yasaya torbalı eylem


    Kayseri'de, Hizmet-İş Sendikası'na bağlı belediye işçileri, kamuoyunda ''Torba yasa'' olarak bilinen kanun tasarısını, torbaya girerek protesto etti.

    Hizmet-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri Metin Eser, sendikanın Kayseri şubesinde düzenlediği basın toplantısında, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın ''Mahalli İdarelerin ihtiyaç fazlası işçilerine ilişkin hükümler'' başlıklı 109'uncu maddesinde, ''İl Özel İdareleri ile belediyelerin (bağlı kuruluşları hariç) sürekli işçi kadrolarında çalışan ihtiyaç fazlası işçiler, Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatındaki sürekli işçi kadrolarına atanır'' şeklinde bir düzenleme bulunduğunu kaydetti.
    Eser, kanun tasarısının bir kısım olumlu düzenlemeler içermekle birlikte, çalışanlar bakımından kabul edilemeyecek olumsuz düzenlemeleri de beraberinde getirdiğini, tasarının mantığında, belediyelerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının personel giderlerinden kaynaklandığı gibi yanlış bir algılama bulunduğunu söyledi.

    Sadece personel giderlerinin azaltılması ile belediyelerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının giderilemeyeceğinin açık olduğunu vurgulayan Eser, şunları söyledi:

    ''Yerel yönetimlerin ekonomik olarak güçlendirilmesi, yaptıkları hizmet ile orantılı gelire kavuşturulması ile mümkündür. Bu nedenle, yerel yönetimlerin, genel bütçe gelirlerinden aktarılan paylarının artırılması ve bazı yerel gelir kaynaklarının yerel yönetimlere bırakılması gerekmektedir. Tasarının hazırlık safhasında ve TBMM'ye gönderilme sürecinde sosyal taraflara, yani işçi ve işveren konfederasyonları ve sendikalarla konuşulmamış, görüş ve önerileri alınmamıştır. Dolayısıyla bugün sosyal taraflar ve çalışanlar tek taraflı emrivaki bir düzenlemeyle karşı karşıya bulunmaktadırlar.''

    Eser, belediyelerin ve bağlı kuruluşların sürekli işçi norm kadro sayılarının, İçişleri Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan yönetmelik ekinde yer alan cetvellerde tespit edildiğini kaydederek, ''Yönetmelikle belediyelerin ihtiyaç duydukları gerçek personel sayısı yerine, nüfus yapısına göre asgari personel sayısı tespit edilmiştir. Bunun sonucunda, belediyelerde sürekli işçi kadrolarında çalışanların önemli bir kısmı, bilinçli bir şekilde norm kadro fazlası durumuna düşürülmüştür'' dedi.

    Eser, yönetmelik kapsamında belediyelere tahsis edilen sürekli işçi norm kadro sayısının 80 bin 424 olduğunu, bugün belediyelerde sürekli işçi kadrolarında istihdam edilen işçi sayısının 125 bin, norm kadro fazlası olarak istihdam edilen işçi sayısının da 44 bin 500 civarında bulunduğunu bildirdi.

    -''TAŞERONLAŞMA GENİŞLETİLİYOR''-

    Sendikanın örgütlü bulunduğu 831 belediyeden 309'unda sürekli işçi norm kadro fazlası 14 bin 475 işçi olduğunu, 522 belediyede ise sürekli işçi norm kadro sayısına göre 5 bin 948 adet boş sürekli işçi kadrosu bulunduğunu belirten Eser, şunları kaydetti:

    ''Geçmişte yönetmelikle bugün de torba kanun tasarısıyla yapılan düzenlemenin amacı, belediye hizmetlerinde kamu istihdamının daraltılması ve taşeronlaşmanın genişletilmesidir. Tasarı yasalaştığı takdirde, belediye hizmetleri alt işverenlere, taşeronlara teslim edilecektir. Tasarı ile çalışanların işi, işyeri ve çalışma koşulları iradeleri dışında tamamen değiştirilmekte, sendikalarından ve toplu sözleşme sisteminden uzaklaştırılmaktadır. Çalışanlar güvencesiz bırakılmaktadır. Bu nedenle çalışanlar tarafından Torba Kanun Tasarısı haklı olarak sürgün yasası olarak kabul edilmektedir.''

    Çalışanlar aleyhine olan bu durumun düzeltilmesi için, belediyelerde norm kadro kapsamında çalıştırılan işçilerin ihtiyaç fazlası olarak tespit edilebileceğine ilişkin düzenlemenin tasarıdan tamamen çıkarılması gerektiğini dile getiren Eser, norm kadro fazlası olarak istihdam edilen ihtiyaç fazlası işçilerin tespiti amacıyla oluşturulacak komisyonda, işçi sendikaları ya da konfederasyonların mutlaka yer alması gerektiğini de kaydetti.

    Eser, ''Belediyelerden başka kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilecek ihtiyaç fazlası işçilerin tespitinde gönüllülük esas olmalıdır. Başka kurumlara gönderilecek işçilerin ücret, mali haklar ve sosyal hakları, emsalleri esas alınmak suretiyle korunmalı, bir başka kuruma nakledilmeyi kabul etmeyen işçilerin kıdem tazminatlarının ödenmesi teminat altına alınmalıdır'' dedi.

    Basın toplantısının sonunda bazı işçiler, büyük torbaları vücutlarına geçirerek, torba kanun tasarısını protesto etti. Bu arada salonda bulunan işçiler de ''İşçiler bu torbaya sığmaz'' sloganı attılar.




    Torba yasaya torbalı eylem Yorumları