Cumhurbaşkanı Gül Ahmedinejad ile görüştü   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-23-2010 (18:37)   Son Mesaj: 12-23-2010 (18:37)    Cevap: 0    Gösterim: 518  

    12-23-2010

    Cumhurbaşkanı Gül Ahmedinejad ile görüştü

    Cumhurbaşkanı Gül Ahmedinejad ile görüştü


    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile görüştü. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında Çırağan Sarayı'ndaki görüşme, basına kapalı yapıldı.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) gibi önemli bir bölgesel işbirliği teşkilatına ev sahipliği yaptığı ve dönem başkanlığını üstlendiği için memnun olduklarını belirterek, ''Önümüzdeki EİT Zirvesi Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılacak ve dönem başkanlığı Azerbaycan'a geçecektir'' dedi.
    Gül, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinin ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve EİT Genel Sekteri Muhammed Yahya Maroofi ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

    Toplantıda konuşan Gül, EİT'in 11. Zirvesinin İstanbul'da yapıldığını, 10 üyesi bulunduğunu ve hemen bütün üye ülkelerin bu zirveye cumhurbaşkanı seviyesinde, birinin başbakan, birinin de başbakan yardımcısı seviyesinde katıldığını belirtti.

    Ekonomik İşbirliği Teşkilatının tarihinin eski olduğunu ve 1992'de yenilendiğini hatırlatan Gül, Türkiye, İran ve Pakistan'ın çatısını oluşturduğu bu teşkilata Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Afganistan ile Tacikistan'ın da katılarak büyük bir bölgesel ekonomik işbirliği örgütü haline dönüştüğünü kaydetti.

    Gül, teşkilatın bölgede giderek önem kazanmaya başladığını ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı olduğu için de ekonomik işbirliğini, ticareti, yatırımları, karşılıklı dayanışmayı artırıcı birçok tedbirler aldığını söyledi.

    -''HEDEF YÜZDE 20 İÇ TİCARETİ OLUŞTURMAK''-

    Ticareti artırmak için kendi içinde bir ticaret anlaşması imzalandığını ve karşılıklı tarifeler düşürülerek yüzde 20 iç ticaret hedefini yakalamak için kararlı bir duruş sergilendiğini ifade eden Gül, yine ekonomik faaliyetlerin temel dinamolarından birisi olan ECO Ticaret ve Kalkınma Bankası kurulduğunu, merkezi İstanbul'da olan bu bankanın 230 milyon dolar ödenmiş sermayesi bulunduğunu belirtti.

    Gül, Türkiye, İran ve Pakistan'ın bu bankanın ortağı olduğunu hatırlatarak, bugünkü görüşmelerde bu bankaya diğer üye ülkelerin de ortak olma arzularının açıkça ifade edildiğini, başta Azerbaycan olmak üzere ortaklık müracaatları yapıldığını söyledi.

    Bu büyük coğrafyada ticareti, ekonomiyi ve işbirliğini geliştirmek için ulaşımın önemli bir alan olarak seçildiğini dile getiren Gül, tren yolları, otoyollar ve bununla ilgili diğer bağlantıların bu çerçeve içinde yapıldığını ve son yıllarda çok önemli hatlar oluşturulduğunu söyledi.

    Gül, bunların bir kısmının bu ülkeleri Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlarken, bir kısmının kendi aralarında, bir kısmının da İran üzerinden denize bağlayacak şekilde yapıldığını ve hepsinin bir çerçeve içerisine oturtulduğunu, bunların önemli gelişmeler olduğunu ifade etti.

    Bu proje çerçevesinde İstanbul-Tahran-İslamabad demiryolunun tamamlandığını belirten Gül, enerjinin yine ECO ülkeleri arasında önemli bir altyapı olduğunu ve bütün bunlar üzerinde çalışıldığını, bazılarının hayata geçirildiğini vurguladı.

    Cumhurbaşkanı Gül, petrol ve gaz rezervine sahip bu ülkelerin, oturmuş serbest piyasa ekonomilerine sahip Batı dünyasına ulaşmalarının önemli olduğunu, Batı dünyasının da güvenilir ve değişik enerji kaynaklarına ulaşmasının önemli olduğunu belirtti ve bu iki çıkar birbiriyle çakıştığı için çok sayıda projeler gerçekleştirildiğini vurguladı.

    -IRAK'IN ÜYELİK TALEBİ-

    ECO Ticaret ve Kalkınma Bankası'nın birçok önemli projeleri finanse edeceğini dile getiren Gül, bu bankaya Asya Kalkınma Bankası ve İslam Kalkınma Bankasının ortak olmasının söz konusu olduğunu, bununla ilgili girişimler de bulunduğunu söyledi.

    Büyük bir ekonomik faaliyete işaret eden Gül, 400 milyon nüfusu olan, 800 milyon metrekarelik bir alanı ihtiva eden bu alanın önümüzdeki yıllarda çok daha fazla dikkate geleceğini kaydetti.

    Bugünkü toplantıların çok verimli olduğunu, ayrıca bir de kapalı toplantı yapıldığını belirten Gül, şöyle konuştu:

    ''Kapalı toplantıda Cumhurbaşkanları serbest bir şekilde ECO'nun geleceğiyle ilgili önemli görüşlerini paylaşmışlardır. Bir Akil Adamlar Grubu kurulması kararlaştırılmıştır. Ve burada bugün ifade edilen düşünceler, Akil Adamlar Grubu'nun yönlendirici fikirleri olarak ele alınacaktır.

    Önümüzdeki zirve Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılacaktır ve dönem başkanlığı Azerbaycan'a geçecektir. Türkiye, böyle bir önemli bölgesel işbirliği teşkilatına ev sahipliği yaptığı ve dönem başkanlığını üstlendiği için memnundur. Bu toplantılarda ECO'nun genişlemesiyle ilgili fikirler tartışılıp, bu çerçevede Irak ECO'ya girme arzusunu ortaya koydu. Cumhurbaşkanı Celal Talabani misafir olarak davet edilmişti. Suriye ve Katar da misafir olarak katıldı.''

    Türkiye, Suriye, Ürdün ve Lübnan arasında yeni ortaya çıkan ekonomik işbirliği alanı düşünüldüğünde hepsinin ECO'yla olan ilgisinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Gül, ''Bu süre içerisinde Irak'ın da ümit ediyorum ki üyeliği gerçekleşecektir. Bütün üyeler de bunu büyük bir memnuniyetle karşılamışlardır'' dedi.

    Gül, yarın da Türkiye, Pakistan ve Afganistan arasında da üçlü zirve toplantıları yapılacağını hatırlattı.

    ECO Genel Sekreterliği'nin Tahran'da olduğuna işaret eden Gül, ''Çok büyük çabalar içindedir. Teşkilatı anlamlı ve cazip hale getirmek için alınan birçok kararları kararlılıkla uygulamaktadırlar'' diye konuştu.




    Cumhurbaşkanı Gül Ahmedinejad ile görüştü Yorumları