'Torba Yasa'ya sendikalar mesafeli   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-23-2010 (17:57)   Son Mesaj: 12-23-2010 (17:57)    Cevap: 0    Gösterim: 585  

    12-23-2010

    'Torba Yasa'ya sendikalar mesafeli

    'Torba Yasa'ya sendikalar mesafeli


    Türkiye’nin birçok bölgesinde farklı sendikalarca düzenlenen protesto eylemlerine konu olan ve kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen yasa tasarısı Merkez Haber’de tartışıldı.

    TRT Haber'de yayınlanan Merkez Haber'e katılan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, tasarının işçi örgütlerine danışılmadan hazırlandığını ve yasayla taşeron sisteminin ülke genelinde yaygınlaştırılmaya çalışıldığını ifade etti.

    TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Süreyya Sadi Bilgiç ise söz konusu tasarının üç haftadır alt komisyonlarda işçi temsilcileriyle birlikte görüşüldüğünü belirterek, yasayla toplumun geniş kesimlerinin yaşam standartlarının iyileştirileceğini söyledi.
    VARLIĞINI MEDYADAN ÖĞRENDİK

    Programa katılan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, milyonlarca insanı ilgilendiren kapsamlı bir yasanın sendikalara danışılmadan hazırlandığını öne sürerek, "Biz böyle bir yasanın varlığını medyadan öğreniyoruz. Her şeyden önce bunu etik bulmuyorum" dedi.

    'TAŞERONU YAYGINLAŞTIRACAK'

    Torba Yasa'nın özellikle gençler ve kamu emekçilerinin aleyhine olduğunu belirten Çelebi, amacın Türkiye"de taşeron uygulamasının yaygınlaştırılması olduğunu söyleyerek, "Bu yasa gerek çalışanlar, gerekse işsizler için Türkiye"nin geleceğini karartan bir yasadır. Genç işçiler daha çok sömürülecektir. Örneğin stajyer işçilere verilen ücret 219 TL"den 178 TL"ye düşürülüyor. 16 yaş altı çalışanlar için 519 TL olan asgari ücret Bu yasa bir oldu bittiye getiriliyor. Bizim başımıza çuval örülmek isteniyor. Demokratik tepkilerimizi koyacağız" dedi.

    'YAŞAM STANDARTLARINI YÜKSELTECEK'

    Programa katılan TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Süreyya Sadi Bilgiç de, tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu"nda tartışılmadan önce alt komisyonlarda ele alındığını ve işçi örgütü temsilcilerinin çalışmalarının üç haftadır sürdüğü alt komisyonlarda dinlendiğini ifade etti. Çelebi"nin genç işçilerin sömürüldüğü iddiasına da karşı çıkan Bilgiç, Torba Yasa"nın taksicilerden özürlülere kadar toplumun büyük bir kesiminin yaşam standartlarının iyileştirilmesine yönelik düzenlemeleri içerdiğini aktardı. Bilgiç, "Hükümetimiz 2009 krizinde oluşan bütçe açığını kapatmak için kamu harcamalarını kısma yoluna gitmemiş, tam tersine tüm çalışanlarımıza yönelik pek çok düzenleyici tedbir alınmıştır. Bu tasarıda da toplumumuzun geniş kesimlerinin daha iyi bir hayat standartlarına kavuşturulması amaçlanıyor" diye konuştu.




    'Torba Yasa'ya sendikalar mesafeli Yorumları