Selde ölen 8 kadın işçi için utanç raporu   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-22-2010 (18:07)   Son Mesaj: 12-22-2010 (18:07)    Cevap: 0    Gösterim: 544  

    12-22-2010

    Selde ölen 8 kadın işçi için utanç raporu

    Selde ölen 8 kadın işçi için utanç raporu


    Geçen yıl İstanbul'u sarsan sel felaketinde servis aracında ölen 8 kadın işçiyle ilgili hazırlanan ilk bilirkişi raporunda firma suçlu bulundu. Ölen 8 kadın işçiyle ilgili ikinci bilirkişi raporu şaşırttı. Çünkü tüm suç doğaya yüklendi.

    Osman Asiltürk, Mesut Er ve Recai Kömür'ün haberi
    İstanbul'da 31 kişinin öldüğü sel felaketi sırasında servis aracında can veren 8 kadın işçiyle ilgili ikinci bilirkişi raporu şaşırttı. İlk bilirkişi raporunda 4/8 afet, 3/8 fabrika sahibi Mehmet Cevdet Karahasanoğlu, 1/8 oranında ise idare amiri Ferit Göncü'nün kusurlu olduğu belirtilmişti. İtiraz üzerine hazırlanan ikinci bilirkişi raporunda, tüm suçun doğal afette olduğu öne sürüldü.

    SULARDA BOĞULDULAR

    Halkalı'daki Pameks Tekstil fabrikasında çalışan Güldane Çiftçi, Özlem Ünal, Bircan Karataş, Naciye Karadeniz, Nebahat Salkım, Altun Yüksek, Fikriye Özentürk, Gençay Guli, Gülsüm Şenkoğlu, Sakine Yıldız ve Nuriye Can, 9 Eylül 2009'da fabrikanın servis aracı olarak kullanılan kapalı kasalı kamyonette sıkışıp, yükselen sel sularında boğularak hayatlarını kaybetti.

    SAVCILIK CEZA İSTEDİ

    Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Trafik Kanunu'na göre kullanılması yasak olan kapalı kasa kamyonetle servis taşımacılığı yapıldığını belirterek Mehmet Cevdet Karahasanoğlu, Ferit Göncü ve Mehmet Oğur'un "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul ederek dava açtı. İlk duruşmada ölen kadınlardan dördünün aileleri firma yetkilileriyle anlaştıklarını belirterek, avukatlarıyla birlikte davadan çekildi. Mahkeme Heyeti Başkanı Mevlüt Bayraktaroğlu ise olayla ilgili bilirkişi raporu hazırlanmasını istedi. İlk rapor 4 Mart'ta mahkemeye ulaştı.

    'FİRMA SAHİBİ KUSURLU'

    Raporda servisin insan taşımaya uygun olmadığı belirtilerek, Mehmet Cevdet Karahasanoğlu'nun uygun araç sağlamasının gerektiği, Ferit Göncü'nün de aracı servis işinde kullandırmaması gerektiği belirtildi. Raporda doğal afetin asli derecede 8'de 4 oranında, Mehmet Cevdet Karahasanoğlu'nun tali derecede 8'de 3 oranında, Ferit Göncü'nün tali derecede 8'de 1 oranında kusurlu bulunduğu, Mehmet Oğur ile ölen kadınların ise kusursuz olduğu anlatıldı. Karahasanoğlu ve Göncü'nün avukatları bilirkişi raporuna itiraz etti. Mahkeme heyeti yeniden bilirkişi raporu alınmasını istedi.

    "TEK KUSURLU SEL"

    İTÜ' den Prof. Dr. Metin Ergeneman ve Öğretim Görevlisi Murat Kuruoğlu ile İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer Ekmekçi'nin hazırladığı 3 Kasım tarihli ikinci bilirkişi raporu ise 13 Aralık'ta mahkeme dosyasına girdi. Raporda, servisin camlı ya da camsız oluşunun olaya etkisinin olmadığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: "Şirket yönetim kurulu başkanından, idare amirinden ve aracın şoföründen sel felaketine karşı önlem almalarını beklemek mümkün değildir. Almaları gerekli bir önlem bulunmadığı için olayın meydana gelişinde kendilerinde kusur görülmesi mümkün değildir. Kazanın oluşunda asli ve tek etken meydana gelen doğal afettir."

    'Önlem almayan cezalandırılmalı'

    Ceza hukukçusu Prof. Dr. Süheyl Donay: İlk raporda doğal afete kusur izafe edilmiştir, ancak kusur insana mahsustur. Raporda selin insan gibi kusurlu gösterilmesi ciddi bir hatadır. Bilirkişi raporu kanıt niteliğindedir. Bunu değerlendirecek olan da mahkemedir. Mahkeme iki rapordan birini tercih edebilir. Fakat genel uygulamaya göre iki rapor arasında çelişki olduğu için mahkeme tarafından 3'üncü bir rapor istenir. Öte yandan tabii afetin etkisi bu olayda çok yüksek, ama sorumlular alınacak önlemleri almamışlar ise derecesine göre cezalandırılmaları gerekir.

    "3. RAPOR İSTENEBİLİR"

    HSYK eski Başkan Vekili Hakkı Süha Terzibaşıoğlu: Raporlar arasında ayrılık olunca mahkeme, üçüncü bir rapor isteyebilir. Ama mahkeme, ikinci rapora kanaat getirirse sanıkların hepsi beraat ettirilir. Gelinen süreç heyetin takdirine bağlıdır. Şayet rapor sanıkların lehine yorumlanırsa ve savcı da raporla ilgili görüşünde rapora karşı bir itirazı olmaz ise sanıklar beraat eder.

    'Anlaştık, pişmanız'

    Sel felaketinde can verenlerden Özlem Ünal'ın annesi Nezihe Ünal, "Acımız tazelenmesin diye anlaşma yaparak davadan çekildik. Ama pişman olduk. Servis şoförü 'Bağırtılar her gece kulağımdan gitmiyor' demiş. Benim her gün içim yanıyor. Keşke yavrum sağ olsaydı" dedi. Ünal, şöyle devam etti: "Onları Allah'a havale ettim. Sorumlular varsa benim kadar onlar da yansın. Öldüğünde 20 yaşından 4 gün almıştı. Öldüğü hafta iki görücü geldi. Ama o 'ben modelist olacağım, ondan sonra kısmetim çıkarsa evlenirim' demişti." Ünal, "Anlaşmanın ardından verdikleri para ile ev aldık. Ama benim Paranın bir kısmı ile onun adına kalıcı bir hayır yapacağız" diye konuştu.

    PARAYLA EV ALDILAR

    Ölenlerden Güldane Çiftçi'nin annesi Meryem Çifçi ise, "Ölümün gözü kör olsun. 21 yaşındaydı. Onlar da bilerek boğmadılar ya. Sağlık Meslek Lisesi'ni birincilikle kazanmıştı. Ama yoksulluktan okuyamadı. Çalışıp ev alacağım diyordu. Verdikleri parayla ev aldık. Şimdi 3 çocuğum okuyor. Onları Allah başımızdan eksik etmesin" dedi.

    SABAH




    Selde ölen 8 kadın işçi için utanç raporu Yorumları