Salih Tuna sosyal medyayı yerden yere vurdu   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-22-2010 (18:06)   Son Mesaj: 12-22-2010 (18:06)    Cevap: 0    Gösterim: 559  

    12-22-2010

    Salih Tuna sosyal medyayı yerden yere vurdu

    Salih Tuna sosyal medyayı yerden yere vurdu


    Yazdıklarıyla gündemden düşmeyen yazarlarımızdan Salih Tuna, sosyal medya ile ilgili sözleriyle de ilgi çekeceğe benziyor.



    24"te Özay Şendir"in sunumu ile ekrana gelen Tıkırtı Gazetesi"nin bu haftaki konuğu Yazar Salih Tuna oldu. Salih Tuna, Özay Şendir"in sosyal medya ile ilgili sorularını yanıtladı. İşte programın detayları;
    Özay Şendir: Salih merhaba. Bir sosyologun gözlemi; sosyal medya çok tuttu çünkü insanların içindeki teşhircilik ve röntgenciliği besliyor. Örnek; Facebook"ta insanlar başkalarının fotoğraflarına bakıyor ve ya fotoğraf koyuyor.

    Salih Tuna: Bence çok yerinde bir gözlem. Son dönemde bunu destekleyen bir gerçekte televizyonda teşhire yönelik diziler ya da programlar çok reyting alıyor. Teşhire yönelik yayınlar çok ilgi çekmeye başladı. İnternette bu işin zirvesi.

    FAYDASIZ İLİMDEN ALLAH"A SIĞINIRIM

    Özay Şendir: Senin sosyal medyaya olan medyaya bakışın nasıl? Seni sosyal medyanın kendisi mi seni endişelendiriyor yoksa Türkiye"deki kullanımından kaynaklanan soğuk bakışın mı var?

    Salih Tuna: Her ikisi de. Ama evvela önce sosyal medyanın kendisine karşı bizzat duymuş olduğum antipatiden başlayalım. Bir kere sosyal medyanın kendisinde bir teşhircilik var. Orada yer alan bir bilginin çok hızlı bir dolaşıma geçmesiyle alakalı. Bir şey yazıyorsunuz ve hemen karşılığını alıyorsunuz. Eski zamanlarda, klasik zamanlarda, kola hamburger olmayan normal zamanlarda diyeyim insanlar bir şeyler yazdıklarında o yazdıklarıyla yeniden yüzleşmeleri için birkaç aşamadan geçmesi gerekiyordu. İşte bu aşamalar matbaa, montaj, mürekkep... Şimdi böyle değil. Bu hız o kadar yoğun bir hız ki buna teşhircilik denebilir.

    Özay Şendir: Tüketimi de artırıyor haliyle, bu açıdan böyle bir şeyde var.

    Salih Tuna: E tabii. Birşeyin iyi ya da kötü kullanımı her alanda vardır. Bir aşçı ile bir katilin elindeki bıçak aynı şey değil. Sinema içinde geçerliydi. Sinemayı sufli alışkanlıkların gösterildiği bir alan olarak ta düşünebilirsiniz, birçok ustanın kazandırmış olduğu prestijle de değerlendirebilirsiniz. Sinema zaten o. Buradan hareketle sosyal medyayı da iyi kullanmak mümkün olabilir mi? sorusu makul bir soru gibi duruyor. Ama sosyal medya buna pek izin vermiyor. Sosyal medyada bilginin kendisinde bir sorun var. Ben sosyal medyayla karşılaştığımda ilk günden itibaren aklıma şu hadis gelmiştir; Faydasız ilimden Allah"a sığınırım. Bakın çok mucizevî bir şekilde o hadisin en çok tekabül ettiği alan nedir diye sorsaydılar yâda bu yakıcı gerçeklik ne olabilir diye sorsaydılar belki geçmişte insanlar ilmiyle amel etmek derlerdi. Ama bu sözü bu kadar anlamlı bu kadar yakıcı şekilde ortaya koyabilecek sosyal medya oldu. O kadar çok şey bilmek, o kadar çok şeye ulaşabilme imkânınız var ancak size faydasız ilimden başka bir şey vermiyor.




    Salih Tuna sosyal medyayı yerden yere vurdu Yorumları