Özdalga: Lozan'da Kürtlerle ilgili madde yok   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-22-2010 (17:37)   Son Mesaj: 12-22-2010 (17:37)    Cevap: 0    Gösterim: 553  

    12-22-2010

    Özdalga: Lozan'da Kürtlerle ilgili madde yok

    Özdalga: Lozan'da Kürtlerle ilgili madde yok


    AK Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Haluk Özdalga, Lozan Antlaşması'nda Kürtlerin sorunlarına ilişkin hiçbir şey bulunmadığını belirtti.

    Özdalga, yaptığı yazılı açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partisinin kurultayında yaptığı konuşmada, ''Güneydoğu'daki sorunu Lozan Antlaşması'na sahip çıkarak çözecekleri'' yönünde ifadelerde bulunduğunu kaydetti. Lozan Antlaşması'nda Kürtlerin sorunlarına ya da sorunların çözümüne ilişkin hiçbir unsur bulunmadığına dikkati çeken Özdalga, şöyle devam etti:
    ''Lozan müzakereleri sırasında karşı taraf, özellikle İngiltere temsilcisi Lord Curzon ve Yunanistan temsilcisi Venizelos, Türkiye'de yaşayan Müslüman olmayan azınlıklar için kabul edilen hakların kapsamına Kürtlerin de alınması için çok ısrar etti ama müzakere heyeti başkanı İsmet İnönü, bu taleplere sert bir şekilde karşı çıktı ve kabul etmedi. İsmet İnönü'nün CHP'de şimdi halefi olan Kemal Kılıçdaroğlu, Lord Curzon ve Venizelos gibi konuşuyor.''

    Lozan Antlaşması'nın, değişik devletlerle imzalanan uluslararası bir antlaşma olduğunu vurgulayan Özdalga, ''Kılıçdaroğlu acaba bu konunun uluslararası bir antlaşma içinde ele alınmasını mı istiyor? 'Kürt sorunu' demekten kaçınan Kılıçdaroğlu, 'Güneydoğu sorununu' Lozan çerçevesinde nasıl çözmeyi düşünüyor?'' sorularına açıklık getirilmesini istedi.

    Özdalga, Kılıçdaroğlu'nun büyük yanılgı içinde olduğunu ''kendini küçük düşürecek bu sözlerden dönmek zorunda kalacağını'' savundu.




    Özdalga: Lozan'da Kürtlerle ilgili madde yok Yorumları