KOM'un başkanı: Devlet güçlüyse mafya olmaz   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-22-2010 (16:54)   Son Mesaj: 12-22-2010 (16:54)    Cevap: 0    Gösterim: 534  

    12-22-2010

    KOM'un başkanı: Devlet güçlüyse mafya olmaz

    KOM'un başkanı: Devlet güçlüyse mafya olmaz


    Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Ahmet Pek, mafya tipi organize suçlarla ilgili hiç kimsenin kalmaması gerektiğini belirterek, mafya tipi organize suçların bulunduğu yerde zafiyetin olduğunu söyledi.

    Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na (KOM) bağlı Stratejik Araştırmalar Kurulu'nun (SAK) toplantısı Afyonkarahisar'da başladı.
    Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Ahmet Pek, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, SAK toplantılarının önemini vurgulayarak, KOM'un genel yapısına bakıldığı zaman Türkiye'nin menfaatlerini doğrudan etkileyen alanları barındırdığının görüldüğünü belirtti.

    KOM'un fedakarca çalışmaları sonucu büyük başarılara imza atıldığını ifade eden Pek, "Narkotik, mali suçlar, kaçakçılık suçları, mafya tipi organize suçlar, bilişim suçları, bunların hepsi genel olarak baktığınız zaman, ülkeyi yiyip bitiren alanlar. Şu anda cezaevinde 120 bin civarında mahkum var. Biraz fazla, biraz eksik. Net olarak bir şey söylemek mümkün dekğil. Bu 120 bin civarındaki tutuklu ve mahkumun yaklaşık 40 bin kişisi örgütlü suçlar alanı ile ilgili yani bizim alanımız ile ilgili suçlar. Sadece 23 bin kişisi narkotik suçlarla ilgili. Düşünün 230 bin kişilik bir teşkilatta 6 bin kişilik bir grup, cezaevinde bulunan suç potansiyeli veya suç alan içerisinde olan mahkum veya tutukluların 3'te 1'ini cezaevine koymuş. Bu az bir çalışma değil, bu fedakarca çalışmanın bir ürünü" dedi.

    UYUŞTURUCUYLA İLGİLİ HÜKÜMLÜ SAYISI 23 BİNLERE ÇIKTI

    Narkotikten cezaevine konulan kişilerin sayesinde diğer suçlarında azaldığını söyleyen Pek, toplumun temizlenmesinde KOM olarak ciddi bir çalışmanın içerisinde olunduğuna işaret etti. Türkiye'nin geçiş güzergahı olduğunu anımsatan Pek, bu alanda alınacak kararların Türkiye'de yaşayan insanları bu olumsuzluğa karşı koruma fırsatı sunacağını belirtti. Pek,"Emin olun karar aldığımız tarihten itibaren çok ciddi çalışma ile 5 sene önce 4 bin 500 civarında olan uyuşturucuyla ilgili tutuklu ve hükümlü sayısı şu anda 23 binlere çıktı. Bu tamamen ülke genelindeki sokak satıcılarına yönelik çalışmaların ürünüydü. Sokak satıcılarına yönelik olarak yapılan çalışmalarla ilgili son 3 yıllık bir rakam bir rakam verecek olursak, bin 497 operasyon yapılmış. Ve yakalanan insan sayısı 18 bin 323. bunların hemen hemen tamamına yakını cezaevine giriyor. İçicilerle ilgili bir şey yapmıyoruz. İçiciler bu sayınının içerisinde değil. Ülke içine dönük çalıştığımız için bu sayı bir anda yükseliyor. Sokak satıcıları dediğimiz kişilerin tamamına yakını aynı zamanda diğer suçları işleyen kişiler. Önemli olan bu" diye konuştu.

    "DEVLETİN GÜÇLÜ OLDUĞU YERDE MAFYA OLMAZ"

    Mafya tipi organize suçlarla ilgili hiç kimsenin kalmaması gerektiğini vurgulayan Pek, sözlerine şöyle devam etti:

    "Devletin güçlü olduğu yerde mafya olmaz, çete olmaz, biz zayıfsak, o zaman olur. Devlet güçlü ise o zaman mafya olmaz, çete olmaz. Devletin dediği geçerli olur. Çetenin dediği değil. Ve arkadaşlarımızın hepsi 36 grup amiri dediğimiz ilçeler de dahil hiç kimse bölgesinde mafya tipi organize suç çetelerini barındırmadı. Hangi durumda şu anda, küçük küçük gruplar, marjinal, her zaman çıkabilecek şeyler. Kendi kendilerine belli bir bölgede çıkarlar, birkaç kişiye çökerler, çek senet işleri yapmaya çalışırlar. Onları da bulmak için arkadaşlar gayret ederler. Acaba var mı diye özel araştırıyorlar. Eskiden bu insanlar varlığını göstermek için uğraşırdı. Siz aramakla bulmaya çalışıyorsunuz. Eskiden bunların varlığından herkesin haberi olurdu. Bu da burada alınan kararların ürünüydü."

    TÜRKİYE'NİN BAŞARISI

    Bu yıl için gerek operasyon bazında gerek yakalanan kişi bazında yüzde 5'lik bir artışın olduğunu ifade eden Pek, madde ekim alanlarının düştüğünü söyledi. Pek, 2007 yılında 193 bin hektar olan Afganistan'daki ekim alanının şu anda 147 bin hektara indiğini belirterek, bundan dolayı madde geçişinde azlığın olduğunu söyledi. Dünyadaki eroin yakalamasının yüzde 20'sini Türkiye'nin yaptığını aktaran Pek, "Türkiye'nin şu anda tek başına eroin yakalaması 27 Avrupa Birliği ülkesinin iki katıdır. Sadece bu alanda değil sentetikler için de aynı şeyi söylemek mümkün ki biz transit ve hedef ülke olmamıza rağmen. Devlet olarak biz güçlüyüz. Hiçbir şekilde suç gruplarının devletin zafiyetinden yararlanarak halkın menfaatlerine halel getirecek olaylara girmemesi için özel gayret sarf etmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

    "YOLSUZLUK OLAN ÜLKEDE GELİŞME OLMAZ"

    "Bir ülkede yolsuzluk usulsüzlük varsa o ülkede kalkınma da olmaz zenginlik de olmaz" diyen Pek, bugün Rusya, Ukrayna ve benzeri gibi ülkelerde yolsuzluk algılamasının çok yüksek olduğuna işaret etti. Pek, sözlerine şöyle devam etti:

    "Çünkü yolsuzluk olan ülkede gelişme olmaz. Ancak ve ancak ancak yolsuzluk olmayan ülkede, havuzunun deliklerini kapatmış ülkelerde gelişme olur. Yoksa havuza su ne kadar girerse girsin, deliklerinizden akıp gidecektir. Devletin imkan ve kabiliyetlerini birtakım kişiler kendi imkanlarına kullanmayacak. Devletin imkanları ancak devletin çıkarları için kullanırlar. Kişisel çıkarlara feda edilirse o zaman ülkede zenginlik de olmaz kalkınma da olmaz. Nerede olursa olsun eğer usulsüz yolsuzluk varsa ve sizde onları tespit edemiyorsanız siz de bu yükün altında kalırsınız. Çünkü bu görev size teslim edilmiş. Mücadeleyi siz yapmak zorundasınız. Eğer mücadele yapamıyorsanız bu vebalin altından kalkamazsınız." Toplantı daha sonra açılış kokteyli ile devam etti.




    KOM'un başkanı: Devlet güçlüyse mafya olmaz Yorumları