Alevi ve sünnilerden birlik aşuresi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-22-2010 (11:58)   Son Mesaj: 12-22-2010 (11:58)    Cevap: 0    Gösterim: 449  

    12-22-2010

    Alevi ve sünnilerden birlik aşuresi

    Alevi ve sünnilerden birlik aşuresi


    Malatya'nın Darende ilçesine bağlı Yeniköy köyündeki Alevi ve Sünni vatandaşlar, evlerden toplanan ortak malzemelerle aşure yaparak, köy halkına dağıttı.

    Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş, köy meydanındaki kazanlarda pişirilen aşurenin dağıtımı öncesinde yaptığı açıklamada, buradaki vatandaşların yıllardan beri kardeşçe yaşadıklarını bir kez daha ortaya koyduklarını ifade etti.
    Ortak bir tarih ve inanca sahip insanlar olarak bu tür geleneklerin yaşatılması gerektiğini belirten Aktaş, ''Geçmişten ders çıkararak, ortak değerlerimizi burada olduğu gibi beraberlik içerisinde gelecek kuşaklara aktarmalıyız'' dedi.

    Köy muhtarı Mehmet Baş da Alevi ve Sünnilerin birlikte yaşadığı köylerinde, herkesin kardeşlik duygularıyla huzur içerisinde hayatını sürdürdüğünü kaydetti.

    Aşurenin, köydeki bütün evlerden toplanan malzemelerle yapıldığını bildiren Baş, ''Yüzyıllardır aynı köyde kardeşçe komşuluk yapıyoruz. Bu yıl beşincisini düzenlediğimiz 'birlik aşuresi' kardeşliğimizi daha da pekiştiriyor ve örnek bir tablo sergilediğimizi adeta haykırıyor'' diye konuştu.

    Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli de Kerbela olayından ibret alarak, insanların kutuplara ayrılmaması gerektiğini vurguladı.

    Törene, Darende Belediye Başkan Vekili Yaşar Çalık, Malatya Valiliği Yazı İşleri Müdürü Durmuş Doğan, çevre halkı ve köylüler katıldı.

    Kaymakam Mehmet Aktaş ve Darende Belediye Başkan Vekili Yaşar Çalık, Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Meşeli'nin yaptığı duanın ardından vatandaşlara aşure dağıttı.




    Alevi ve sünnilerden birlik aşuresi Yorumları