Benzin iki bakanlığı birbirine düşürdü   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-22-2010 (10:23)   Son Mesaj: 12-22-2010 (10:23)    Cevap: 0    Gösterim: 523  

    12-22-2010

    Benzin iki bakanlığı birbirine düşürdü

    Benzin iki bakanlığı birbirine düşürdü


    Yüksek akaryakıt fiyatları, Maliye Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı arasında da gizli savaşa yol açtı. iki bakanlık da, son yapılan zamla birlikte fiyatı 4 liraya dayanan akaryakıt fiyatlarının düşmemesinde birbirini suçladı.

    Enerji Bakanlığı vergi jesti beklerken Maliye, EPDK"dan özellikle kaçak akaryakıtla mücadeleyi artırmasını istiyor!
    Akaryakıt fiyatları Maliye Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı"nı karşı karşıya getirdi. Her iki bakanlık da, son yapılan zamla birlikte fiyatı 4 liraya dayanan akaryakıt fiyatlarının düşmemesinde birbirini suçladı.

    Maliye Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu"ndan (EPDK) daha fazla denetim isterken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile EPDK da vergiler konusunda Maliye"den jest bekliyor.

    Maliye Bakanlığı akaryakıt fiyatlarındaki verginin oranının 2002 yılına göre düştüğünü öne sürerek, EPDK denetimleri tam olarak gerçekleştirmediği için kaçak akaryakıt satışının devam ettiği, bunun da vergi kaybına yol açtığı görüşünü savunuyor.

    Maliye bürokratları, akaryakıttaki kaçağın önlenmesi halinde vergi gelirlerinin artacağını, dolayısıyla vergi indiriminin de gündeme gelebileceğini bildirdiler.

    Akaryakıt fiyatlarının 4 liraya yükselmesi üzerine tavan fiyat kararı alması beklenen EPDK ise geçtiğimiz yıl uygulanan tavan fiyat sırasında ÖTV artışının yapılması nedeniyle, tavan fiyat uygulamasına sıcak bakmıyor.

    EPDK kaynakları, Maliye"nin ÖTV oranlarının düştüğüne ilişkin açıklamasının doğru olmadığını belirterek, akaryakıt fiyatının artması nedeniyle ÖTV oranının düşmüş gibi göründüğünü öne sürdüler.

    10 NUMARA YAĞ SİTEMİ

    EPDK kaynakları, 10 numaralı yağda iki yıldır ÖTV oranlarının yükseltilmesinin talep edilmesine rağmen, Maliye"yi bu konuda ikna edemediklerini de kaydettiler. EPDK kaynakları, vergi oranlarında kısmi bir indirim yapılmadan, akaryakıt fiyatlarında istenilen düzeyde bir indirim olmasının mümkün olmadığını da vurguladılar.




    Benzin iki bakanlığı birbirine düşürdü Yorumları