İngiltere'de hükümet içinde kriz   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-21-2010 (18:56)   Son Mesaj: 12-21-2010 (18:56)    Cevap: 0    Gösterim: 445  

    12-21-2010

    İngiltere'de hükümet içinde kriz

    İngiltere'de hükümet içinde kriz


    İngiltere'de yaklaşık 8 aydır iktidarda olan Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyon hükümeti kimi zaman yaşadıkları anlaşmazlıklara karşın ayakta olduğu ve çalışmalarını sürdürdüğü mesajını verdi.

    Muhafazakar Parti lideri ve Başbakan David Cameron ile Liberal Demokrat Parti lideri ve Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, Başbakanlık 10 numara'da ortak basın toplantısı düzenledi.
    Koalisyon hükümetinin kurulduğu mayıs ayından bu yana birçok alanda kesintilere giden hükümette bazı konularda anlaşmazlıklar yaşandığı ve "koalisyon hükümetinin çatırdadığı" yönündeki iddialar basın toplantısının gündemindeydi.

    Başbakan Cameron, "Tabii ki Clegg ile farklı görüşleri savunduğumuz konular var. Aynı görüşleri savunsak aynı partide olurduk zaten. Koalisyon hükümeti iyi yürüyor ve İngiltere'nin geleceği için çalışıyoruz" dedi.

    Üniversite harçlarına getirilen artışla özellikle tepkileri üzerine çeken Başbakan Yardımcısı Clegg de "Bu hükümetin hep kesintiler yaptığını söylemek çok kolay" diyerek, örneğin yetkinin devletin elinden alınarak, halka verilmesi yönünde önemli girişimleri ve çalışmaları olduğunu söyledi.

    Clegg, mayıs ayında yapılan genel seçimden önce üniversite harçlarının artırılmayacağı vaadinde bulunmuştu.


    -VINCE CABLE'A DESTEK-

    Basın toplantısında gündeme gelen bir diğer konu da İngiltere'nin İş Dünyasından Sorumlu, Liberal Demokrat Partili Bakanı Vince Cable'ın koalisyonda yer almanın "bir savaş vermeye benzediği", gerekirse hükümeti devirmek için istifa etmek gibi elinde "nükleer bir seçenek" bulunduğu yönündeki sözleri oldu.

    Clegg, "Vince söylediklerinden duyduğu utancı dile getirdi" dedi. Cameron ise, "Vince Cable'a bu olaydan sonra ne kadar güveniyorsunuz" sorusuna, "Vince ile 8 aydır çalışıyoruz, birlikte birçok seyahate gittik. Bu sözleriyle ilgili özür diledi, üzüntüsünü ve duyduğu utancı dile getirdi" yanıtını verdi.

    Kamu harcamalarına yönelik reformları eleştiren Cable'ın, "Nükleer bir seçeneğim var. Şayet beni çok zorlarlarsa çıkıp gidebilir ve hükümeti devirebilirim" sözleri Daily Telegraph gazetesinin bugünkü sayısında yayımlanmıştı.

    Cable, sözlerinin basına yansımasının ardından bu ifadelerden duyduğu pişmanlığı dile getirdi ve hükümetten ayrılmak gibi bir niyeti olmadığını belirtti.

    -İRAN-

    Cameron ve Clegg'e basın toplantısında İran'a ilişkin bir soru da yöneltildi. İran'ın nükleer geleceği konusunda açık olması gerektiğini belirten Başbakan Cameron, "İran için bir diyalog yolu var. Önemli olan bu yolu tercih edip, etmemesi" dedi. Cameron, İran'ın daha açık bir diyalog yolunu seçmesiyle, yaptırımların da hafifletilebileceğini söyledi.

    -BASIN TOPLANTISINDAN NOTLAR-

    İngiltere'de koalisyon hükümetinin kurulduğu mayıs ayında Başbakanlık 10 numaranın bahçesinde ortak basın toplantısı düzenleyen Cameron ve Clegg, bu sefer Londra'daki dondurucu hava nedeniyle Başbakanlığın içindeki salondan kamuoyuna seslendiler.

    Aralarında yabancı basın mensuplarının da olduğu çok sayıda basın mensubunun katıldığı ve yaklaşık 1 saat süren toplantıda, gazetecilere Noel'in geleneksel içeceği ve yiyeceği olan sıcak şarap ile tart ikram edildi. Başbakanlığın kapısının önünde ise her yıl olduğu gibi dev çam ağacı yerini aldı.




    İngiltere'de hükümet içinde kriz Yorumları