Yıldırım: Umarım İsrail akıllı davranır   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-21-2010 (16:56)   Son Mesaj: 12-21-2010 (16:56)    Cevap: 0    Gösterim: 456  

    12-21-2010

    Yıldırım: Umarım İsrail akıllı davranır

    Yıldırım: Umarım İsrail akıllı davranır


    İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, özür, tazminat ve ablukanın kalkması konusunda İsrail'in biraz daha akıllı davranmasını umduğunu söyledi.

    Yıldırım, şube açma çalışmaları için geldiği Rize'de, Gazeteciler ve Muhabirler Derneğinde düzenlediği basın toplantısında, Mavi Marmara gemisine yapılan baskın dolayısıyla İsrail'in, Türkiye'nin taleplerinden bir kısmını yapmak zorunda kaldığını belirtti.
    Bu süreçte çok çeşitli sıkıntılar oluştuğunu ifade eden Yıldırım, ''Gemilerin verilmesi bu taleplerden biriydi. Ancak gemilerin hepsi motorları bozulmuş, bütün kaptan köşkleri kırılmış olarak geldi. Bunun dışında özür ve tazminat konusunda Türkiye'nin talebi var. Bu konuda İsrail kendi iç kamuoyundaki ihtilafları aşamıyor'' dedi.

    Yıldırım, şu anda herkesin beklenti içinde olduğuna işaret ederek, ''Ama İsrail'in kendisi için zararlı olan inadı hala devam ediyor. Çünkü, bu inadın devamı esasen Ortadoğu halklarının işine geliyor. Çünkü İsrail'in aymazlığı, söz dinlemezliği, uluslararası hukuku hiçe sayması bu manada birçok halkı uyandırıyor. Umarım özür, tazminat ve ablukanın kalkması konusunda İsrail biraz daha akıllı davranır'' diye konuştu.

    Mavi Marmara gemisine saldırı düzenlendiği yere 2011'de yeni bir konvoy çıkarılacağını bildiren Yıldırım, şöyle devam etti:

    ''31 Mayısta Latin Amerika, Avrupa merkezli olarak Asya'nın da katılacağı bir konvoy olacak. Mavi Marmara'ya saygılarından dolayı Mavi Marmara'nın vurulduğu günde, vurulduğu yerde buluşacaklar. Doğal olarak bizim de buna katılmamız gerekiyor. Çünkü Mavi Marmara'da olan bizlerdik. Bu konvoyun bir parçası olacağız.''

    -''İSRAİL RİZE'YE, KAÇKAR DAĞLARI'NA ÇOK ÖNEM VERİYOR''-

    Yıldırım, Rize'nin önemli bir il olduğunu belirterek, ''İsrail Rize'ye, Kaçkar Dağları'na çok önem veriyor. İsrail'in bölgeye ilgisinin Kaçkarlar'daki bitki örtüsünden kaynaklandığını düşünüyoruz'' dedi.

    Bölgede çok ciddi araştırma yapıldığını savunan Yıldırım, ''Edindiğimiz bilgilere göre, ellerindeki haritalar çok uzun yıllar öncesine ait. İsraillilerin ellerinde Kaçkar Dağları'nda yaşayan 60-70 yaşındaki insanların dahi bilmediği patika yollara ait haritalar var. Rize halkının dikkat etmesi lazım'' diye konuştu.

    Yıldırım, yöreye gelen İsraillilerin, halka turistik açıdan herhangi bir katkıda bulunmadığını ileri sürerek, şunları kaydetti:

    ''Halkın içine girmiyorlar. Sadece kendi imkanları ile yukarılara çıkıp araştırma yapıyorlar. Bitki örnekleri alıyorlar. Bu bitki örneklerinin dışarı çıkarılması yasak. Gümrüklerde titiz uygulama var. Ancak bitki tohumlarını çeşitli şekillerde dışarı çıkarıyorlar. Bu 'one minute' olayından sonra biraz daha temkinli oldular ve halk da uyandı. Zannediyorum bundan sonra burayla olan ilgileri daha çok araştırılacaktır. İsraillilerin bölgeye ilgisinin artmasının ardından, dernek olarak Rize ve Karadeniz sahilinde yapılanmaya gitmek için çalışma başlattık.''




    Yıldırım: Umarım İsrail akıllı davranır Yorumları