2011'de kooparatifçilik ayağa kalkacak   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-21-2010 (16:22)   Son Mesaj: 12-21-2010 (16:22)    Cevap: 0    Gösterim: 552  

    12-21-2010

    2011'de kooparatifçilik ayağa kalkacak

    2011'de kooparatifçilik ayağa kalkacak


    Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı hazırladıklarını belirterek, nihai çalışmaların tamamlanmasının ardından, 2011'de planını uygulamaya koymayı hedeflediklerini bildirdi.

    Ergün, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Ergün, Türkiye'de ve birçok ülkede 21 Aralık tarihinin ''Dünya Kooperatifçilik Günü'' olarak kutlanmasının geleneksel hale geldiğini kaydederek, ''Bu vesileyle, her yıl olduğu gibi, bu yıl da Bakanlık olarak Türk Kooperatifçiliğinin gününü kutluyorum'' dedi.
    Kooperatifçiliğin bir amaca ulaşmak için ekonomik ve sosyal imkanların karşılıklı yardımlaşma, dayanışma ve işbirliği suretiyle bir araya getirilmesi ile oluşan bir ortaklık yapısı olduğunu ifade eden Ergün, kooperatifçiliğin temelinde dayanışma, topluma ve insana hizmet bulunduğunu kaydetti.

    Bu nedenle, kooperatifçiliğin bireylerin ve toplumun ekonomik ve sosyal kalkınması açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Ergün, kooperatifçilik ilkeleri arasında ''sosyal sorumluluk'' anlayışının da bulunduğunu belirtti.

    Kooperatiflerin, bugün insanların en doğal hakları olan barınma, giyinme ve gıda başta olmak üzere geniş bir alanda faaliyet gösterdiğine işaret eden Ergün, gerek dünyada gerekse Türkiye'de bazı alan ve sektörlerde kooperatiflerin ciddi bir payı ve ağırlığı bulunduğunu ve bunların giderek uluslararası ölçekte de ağırlıklarını hissettirdiklerini kaydetti.

    ''13 BİN 393 KOOPERATİF BULUNUYOR''

    Bakanlık faaliyet alanında, bugün itibariyle 2 milyon 19 bin 28 vatandaşın ortak olduğu 13 bin 393 kooperatif bulunduğunu belirten Ergün, şunları kaydetti:

    ''Ülkemizde kooperatifçilik hizmetlerinden sorumlu üç ayrı bakanlık bulunmaktadır. Tarımsal amaçlı kooperatifler Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının, yapı kooperatifleri Bayındırlık ve İskan Bakanlığının, diğer kooperatifler ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığının sorumluluğundadır.

    Halen ilgili Bakanlıkların görev ve sorumluluk alanında faaliyet gösteren 26 ayrı türde yaklaşık 88 bin kooperatif bulunmakta olup, bunların ortak sayıları toplamı ise yaklaşık 8 milyon 500 bin.

    Avrupa Birliği ülkeleri ile kıyaslandığında, ülkemiz kooperatifçilik sektörü arzulanan seviyede değildir. Maalesef, ülkemizde sayıca fazla ancak bulundukları sektörlerde yeterince etkili olmayan bir kooperatif yapısı söz konusudur.''

    Ergün, kooperatiflerin uygulamada karşılaştığı sorunların çözümüne yönelik yol gösterici tasarruflarda bulunduklarını, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile olan ilişkilerinde kooperatiflere yardımcı olduklarını, kooperatifçilik mevzuat ve uygulamaları konusunda kooperatif ortakları, yöneticileri ve denetçilerin bilgilendirilmesine yönelik eğitim çalışmaları yaptıklarını belirtti.

    ''KOOPERATİFÇİLİK STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI''

    Bakanlık olarak kooperatiflerin, finansman, örgütlenme, araştırma-geliştirme, eğitim ve hizmet sunumu alanlarında yaşadığı sorunları çözmeye yönelik çalışmaları da çok yönlü olarak sürdürdüklerini anımsatan Ergün, Bakanlık tarafından, bu sorunların aşılması için ilk defa sistemli ve stratejik bir yaklaşım sergilendiğini kaydetti. Ergün, ilgili tarafların katılımıyla bir ''Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı'' hazırladıklarını, nihai çalışmaların tamamlanmasının ardından, 2011'de planı uygulamaya koymayı hedeflediklerini bildirdi.

    Kooperatifçilik Strateji Belgesinin, Türkiye'de kooperatifçilik konusunda Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar yapılmış en kapsamlı doküman niteliğine sahip olacağını belirten Ergün, burada, kooperatifçilikle ilgili tüm konuların ele alınarak, yapılması gerekenler konusunda bir eylem planı oluşturulacak ve uygulanacaklarını ifade etti.

    Ergün, kooperatiflere sunulan kamu hizmetlerinin iyileştirilip, daha etkin hale getirilmesine yönelik olarak da, 1163 sayılı Kooperatifler Kanununda değişiklik yapılması çalışmalarının hızlandırılacağına dikkati çekerek, ''Böylece Türkiye'de, kooperatifçiliğin gelişmesi yönünde önemli adımlar atılmış olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, başta sektör olmak üzere, ilgili her kesimin '21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü'nü kutluyorum'' dedi.




    2011'de kooparatifçilik ayağa kalkacak Yorumları