Meclis kürsüsünde yine Kürtçe konuştu   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-21-2010 (15:36)   Son Mesaj: 12-21-2010 (15:36)    Cevap: 0    Gösterim: 592  

    12-21-2010

    Meclis kürsüsünde yine Kürtçe konuştu

    Meclis kürsüsünde yine Kürtçe konuştu


    BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Meclis kürsüsünden Kürtçe konuşmaya devam etti. Anadilde eğitim hakkını savunan Üçer, Türkçe başladığı konuşmasını Kürtçe tamamladı.

    Üçer, Kürtçe konuşmasının, "Dilimizi istiyoruz diyen çocukların anadilde eğitim hakları istemeleri Türkiye"yi bölmez, bütünleştirir" anlamına geldiğini söyledi.
    TBMM Genel Kurulu'nda Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve ÖSYM ile 94 devlet üniversitesinin 2011 yılı bütçelerinin görüşmeleri başladı.

    Görüşmelerde bütçe üzerine ilk sözü BDP Grubu aldı.

    BDP Grubu adına konuşan Van Milletvekili Özdal Üçer, anadilde eğitim konusunun şu anda ülkenin en önemli gündem maddesi olduğuna dikkat çekerek, "Anadilde eğitim hakkı talebinde bulunanlar suçlanıyor. Ama bu ülkede eğitim sektöründe ticaret yapanlar hızla kalkınıyor" dedi.

    Bütçenin adil olmadığını savunan Üçer, "Bu bütçeyi kabul etmekte mümkün değildir. Ülkemizde umuyorum ki, adil demokratik bütçeler hazırlanır. Bilimsel demokratik eğitim ortamları hazırlanır. En önemlisi de ülkemizin en önemli gündem konusu olan "anadilde" eğitim ve anadilde kendini ifade etme sorunu çözüme kavuşur. Çünkü ana dil bütünleştirir, bölmez. "Ne mutlu Türküm" diyen çocuklar değil..." sözlerini Kürtçe konuşarak tamamladı.

    Üçer daha sonra gazetecilere Kürtçe sözlerinin, "Dilimizi istiyoruz diyen çocukların anadilde eğitim hakları istemeleri Türkiye"yi bölmez, bütünleştirir" anlamına geldiğini söyledi.

    BDP Bitlis Milletvekili Mehmet Nezir Karabaş okulların durumu üzerinde yaptığı konuşmada, Güneydoğu illerinde okulların yetersizliğini anlattı.

    Konuşmasında, "Maraş Katliamının" yıldönümüne de işaret eden Karabaş, "19 Aralık Türk siyesi tarihinde kara bir sayfadır. Maraş"ta bir katliam yaşandı. Karanlık ve provokatif güçler 111 kişinin ölümüne neden oldu" dedi.

    Bir grup gencin, yıldönümü olaylarını protesto eden girişimlerini anımsatan Karabaş, hala kana doymamış kişilerin olduğunu iddia etti.

    MHP"li temsilcilerin, yıldönümü etkinliklerini protesto eden bir grup gence sahip çıkmadıklarına ilişkin açıklamalara vurgu yapan Karabaş, "Bu konuda bazı siyasi partilerin açıklamaları da bizi memnun etmiştir" diye konuştu.

    BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis de yaptığı konuşmada, Türkiye"nin provokatif olaylara müsait olduğu vurgusu yaparak, öğrenci protestolarını hatırlattı.

    YÖK"ün yapısını da eleştiren Halis, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın, "YÖK"ün bilime sınır getirdiği" şeklindeki eleştirilerini hatırlatarak, AKP"nin verdiği söze rağmen YÖK"ü kaldırmadığını söyledi.

    MHP Grubu adına söz alan Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut, Hükümetin, dış politikasını eleştirerek, bazı dış politika gelişmelerinden örnekler verdi.

    MHP Muğla Milletvekili Metin Ergun da yaptığı konuşmada, YÖK'ün yapısını eleştirerek, "YÖK en büyük vesayet kurumu halini aldı" dedi.

    MHP Mersin Milletvekili Arif Akkuş ise, ÖSYM'nin büyük iş yükü altındaki olduğunu, bu kuruma gereği gibi itina gösterilmediğini öne sürdü.

    ANKA




    Meclis kürsüsünde yine Kürtçe konuştu Yorumları