Diyarbakır'da faturalar da Kürtçe kesilecek   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-21-2010 (12:56)   Son Mesaj: 12-21-2010 (12:56)    Cevap: 0    Gösterim: 592  

    12-21-2010

    Diyarbakır'da faturalar da Kürtçe kesilecek

    Diyarbakır'da faturalar da Kürtçe kesilecek


    Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi, yeni yılda su faturalarını Kürtçe basacak. Belediye nikâh, imar, ulaşım, acil yardım ve kültür hizmetlerinde Kürtçe'ye geçiyor.

    Hazal Ateş ve Atilla Korkmaz'ın haberi
    Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), belediye hizmetlerinin Kürtçe yapılması için ilk adımı attı. Yeni yılda Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (DİSKİ) su faturalarını Kürtçe basması talimatı verildi. Sadece su faturaları değil, belediyenin nikâh, imar, ulaşım, acil yardım, sosyal hizmet ve yardım, kültür ve sanat gibi hizmetlerinde de Türkçe- Kürtçe bir arada kullanılacak. Demokratik Toplum Kongresi de (DTK) kamu hizmetlerinin Kürtçe yapılması çağrısı yaptı.

    İKİ DİLLİ FATURA

    Anadil konusunda devletin düzenlemelerini beklemeyeceklerini duyuran BDP, tartışılacak adımlar atmaya başladı. BDP yönetimde olduğu 99 belediyede, hizmetlerin neredeyse tamamını Türkçe-Kürtçe yapmaya hazırlanıyor. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, "Didim'de çok sayıda yabancı yaşadığı için belediye İngilizce-Türkçe fatura basıyor. Bizim belediyelerimiz de Kürtçe fatura basarsa hukuka aykırı olmaz" sözlerinin hemen ardından DİSKİ'nin bu konuda çalışma başlattığı öğrenildi.

    İdare, vatandaşlara gönderilen su faturasında bilgileri Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe de yazacak. BDP genel merkezi, il ve ilçe teşkilatı, belediyelerle yazışmalarında da Kürtçe'yi kullanacak. Başta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, BDP'li belediyeler, imar, su ve kanalizasyon, ulaşım, temizlik, zabıta, itfaiye, acil yardım, ambulans, defin, turizmtanıtım, gençlik ve spor, sosyal hizmet ve yardım, meslek kursları gibi hizmetlerde Kürtçe kullanımı aktif hale getirecek. Belediyeye ait toplu taşıma araçlarında güzergâhı gösteren tabelalarda da yerleşim birimlerinin Kürtçe isimleri yazılacak. Nikâhlar da vatandaşların tercihine göre Kürtçe ya da Türkçe yapılacak.

    "HİZMET DİLİ OLACAK"

    Diyarbakır'da yapılan Demokratik Toplum Kongresi'ne de "iki dil" tartışmaları damgasını vurdu. DTK tarafından hazırlanan taslakta da, "Demokratik Özerk Kürdistan'da resmi dil Kürtçe ve Türkçe olmasının yanı sıra coğrafyamızda konuşulan tüm diller (Asurî, Süryani, Arapça, Ermenice) ve lehçelerin kullanımı eğitimi, geliştirilmesi de anayasa ve yasalarca teminat altına alınmalıdır. Hizmet dili Kürtçe olmalı, yerleşim yerlerinin orijinal isimleri iade edilmelidir" ifadelerine yer verildi. Meclis Genel Kurulu'na damgasını vuran Kürtçe çıkışların ardından iki dil kampanyası Avrupa olmak üzere uluslararası gündeme taşınacak.

    "TÜRKİYE NORMALLEŞECEK"

    BDP Genel Başkanı Demirtaş, Kürtçe kampanyasını Türkiye'nin normalleşmesi için yaptıklarını savunarak şöyle konuştu: "Herkesin içi rahat olsun. Kürtçe tabela asılınca kıyamet kopmaz. Hukuki olarak belediyelerin Kürtçe hizmet vermesinde de bir engel yok. Kürtler de benim dilim bu ülkede yaşıyor diyecek."

    ANLAYANA SİVRİSİNEK SAZ, ANLAMAYANA DAVUL ZURNA AZ

    BAŞBAKAN Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, BDP'nin iki dil ve demokratik özerklik talepleriyle ilgili 1999 yılında TBMM'ye verdiği genel görüşme genelgesini hatırlatarak herkesi sorumlu davranmaya davet etti. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Çiçek gazetecilere şunları söyledi: "İki dille ilgili hepimiz açıklama yaptık. Geçmişte de Sayın Başbakanımızın yaptığı açıklama var. Takip edebildiğim kadarıyla Sayın Arınç'ın Başbakan Yardımcımızın Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı açıklama var. Meclis Başkanımızın var. Sayın Cumhurbaşkanımızın var. Anlayana sivrisinek saz, anlamayana da davul zurna az." ANKA

    Diyarbakır'a Kürtçe 'Hoş geldiniz'

    Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır'ın tüm girişlerine Türkçe ve Kürtçe "Hoş geldiniz" tabelaları asacaklarını açıkladı. Belediye Başkanı Baydemir, Diyarbakır'a gelenleri iki dille karşılayacaklarını belirterek, "Diyarbakır'ın tüm girişlerine Türkçe ve Kürtçe 'Hoş geldiniz' tabelaları asacağız. Türkçe 'Hoş geldiniz' tabelasının yanına, Kürtçe 'Hûn bi xêr hatin. Ser sera ser çava ra hatin.' (Hoş geldiniz. Baş göz üzerine geldiniz) tabelalarını büyük bir memnuniyetle koyacağız" dedi. Belediye yetkilileri, Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşleri'nin (DİSKİ) Kürtçe fatura çalışması içinde olduğu iddialarını ise yalanladı.

    SABAH




    Diyarbakır'da faturalar da Kürtçe kesilecek Yorumları