Şendiller: Provokatörler şehir dışından   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-21-2010 (08:57)   Son Mesaj: 12-21-2010 (08:57)    Cevap: 0    Gösterim: 501  

    12-21-2010

    Şendiller: Provokatörler şehir dışından

    Şendiller: Provokatörler şehir dışından


    Kahramanmaraş 19. Dönem Milletvekili Ökkeş Şendiller, Maraş Olayları’nın 32’inci yıldönümü gerekçesiyle, önceki gün Kahramanmaraş’ta yapılan yürüyüşün Kahramanmaraş halkıyla ilgilisinin olmadığını söyledi.

    Üsame Karakış / Ertuğrul Cesur'un haberi

    Önceki gün gerçekleştirilen ve provokasyon girişimi olarak değerlendirilen yürüyüşü Akit"e değerlendiren Ökkeş Şendiller, yapılan mitingin kabuk bağlamış yarayı deşmek anlamına geldiğine dikkat çekti.
    "32 YILDIR BÖYLE BİR KALKIŞMA OLMAMIŞTI"

    1978 yılından bu yana geçen 32 yılda ilk defa böyle bir girişimin olduğunun altını çizen Şendiller, "Bin kişinin altında kalabalık vardı. Maraş"taki Alevi dernekleri de bu eyleme destek vermedi. Gelenler Maraş"tan değil dışarıdandı. Bu yaraları kaşımanın mantığı yok. Bu mesele Alevi-Sünni meselesi değil. Bu, 12 Eylül"e giden son virajdır. Dış mihrakların bir tertibidir. Bu tür kışkırtmaların son zamanlarda artması dikkatlerden kaçmıyor. Özellikle etnik ayrımcılığa, bölücü hareketlerle beraber Alevi-Sünni meselesini gündemde tutanlar var. Buna ister Ergenekon deyin ister başka bir şey deyin. Kahramanmaraş, Alevi ve Sünni"siyle birliktedir. Tahrik ve kışkırtmalara vatandaşlarımız dikkat etsinler. Olayı büyütmenin de fazla bir anlamı yok" dedi.

    "YUMURTAYA ALKIŞ TUTMASINI BİLİYORLAR!"

    Gazetelerde, irtibat bürosu balkonunda fotoğrafları yer alan Şendiller, kendisi hakkında yazılan "provokasyona çıktı" tarzındaki haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve malum medyanın oyunu olduğunu söyledi. Şendiller, kendi irtibat bürosuyla miting yapılan yerin arasında 1 kilometreden fazla mesafe olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: "Malum medyanın niyeti belli. Benim büromun önündeki gösteri Alevilerin değil. Miting yapılan yer ile benim irtibat büromun bulunduğu yer arasından 1 km mesafe var. Bürom ile valilik karşı karşıya. Valiliği protesto eden gençler vardı büromuzun önünde. Yumurtayla bakanları yağmura tutanlara alkış tutanlar, bir avuç gencin tepkisini normal karşılamalı. Kaldı ki, Alevilerin miting yaptığı yerde biz büro açamayacak mıyız, balkona çıkamayacak mıyız? Onların gelmesi tahrik değil de bizim balkondan bakmamız mı tahrik? Bu yöndeki maksatlı yayınları şiddetle kınıyorum."

    "PROVOKATÖRLERE ÇANAK TUTUYORLAR"

    Akit"e konuşan Şendiller, kartel medyasına tepki gösterdi. Kartelde, eylemi bürosunun balkonundan izleyen Şendiller ile ilgili, "Katliamın 1 numaralı sanığı", "32 yıl sonra balkonda" şeklinde ifadelere yer verildi. Şendiller, "32 yıldır bu ahlaksızlarla mücadele ediyorum. Her seferinde mahkemeye veriyorum, mahkûm ettiriyorum, yine aynı, provokatörlere çanak tutuyorlar, olay çıkmayınca beni hedef aldılar" dedi.

    "7 SÜNNETSİZ KİMDİ, ALTUNYAN"IN ROLÜ NEYDİ?"

    Kendisini hedef gösteren sol çevrelerin 1978 olayları konusunda ikiyüzlü davrandığını kaydeden Şendiller, "Eğer gerçekten Kahramanmaraş olaylarının aydınlatılmasını istiyorlarsa ölenler arasından çıkan 7 sünnetsiz militanın kim olduğunu sorgulasınlar. Devrimci Halkın Birliği örgütü lideri Ermeni Garbis Altınyan"ın rolü neydi, onu sorgulasınlar. Eğer hesap soracaklarsa, olayların yaşandığı sırada CHP"nin başında bulunan Bülent Ecevit hükümeti işbaşındaydı, Ecevit hükümetinin sorumlularından hesap sorsunlar" diye konuştu.

    "BALKIZ"IN DERDİ BAŞKA"

    Eylemi tertipleyen Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız"ı da sert bir dille eleştiren Şendiller, "Bu eyleme Kahramanmaraş"taki Aleviler de karşı çıktılar. Önce Avrupa Alevi Dernekleri Federasyonu bu işe öncülük etmek istedi. Dışişleri Bakanlığı devreye girerek, yurtdışındaki bir kuruluşun böyle bir organizasyonu yapamayacağı söylendi. Ardından Ali Balkız devreye girdi. Ben iki hafta önce Balkız"a dedim; "Eğer gerçekten iyi niyetliyseniz, olayların aydınlatılmasını istiyorsanız, gelin mitingi birlikte yapalım", kabul etmedi. Çünkü bunların derdi başka" dedi.

    ÜLKÜ OCAKLARINDAN AÇIKLAMA

    Öte yandan, Ülkü Ocakları"ndan yapılan açıklamada, "Maraş"ta yaşanan olayların Ülkü Ocaklarının kurumsal yapısıyla hiçbir ilgisinin bulunmadığı" belirtildi.

    32 YIL ÖNCE KAHRAMANMARAŞ"TA NE OLMUŞTU?

    Kahramanmaraş"ta 19 -24 Aralık 1978 tarihlerinde meydana gelen ve tarihe "Maraş Olayları" olarak geçen olaylar, 12 Eylül darbesine gerekçe olarak kullanılan olaylardan biri olarak kabul ediliyor. Aleviler ve solcular ile ülkücüleri kışkırtanların neden olduğu olaylar sırasında resmi rakamlara göre, 111 kişi öldü, 1000 kişi yaralandı. Bu olayların bir numaralı sanığı olarak Adana Sıkıyönetim Komutanlığı Mahkemesi"nde yargılanan Ökkeş Şendiller beraat etti. Beraat ettikten sonra o dönem "Kenger" olan soyadını da "Şendiller" olarak değiştirdi. Davalar 1991 yılına kadar sürdü. Aralarında sağ ve aşırı sağ görüşlü olarak nitelenen toplam 804 kişi hakkında dava açıldı. Sanıklardan 29"u idam, 7"si ömür boyu hapis, 321"i kişi de 1-24 yıl arasında hapis cezalarıyla cezalandırıldı.

    Yeni Akit




    Şendiller: Provokatörler şehir dışından Yorumları