Meclis'te TSE görüşüldü BDP çift dili konuştu   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-20-2010 (21:38)   Son Mesaj: 12-20-2010 (21:38)    Cevap: 0    Gösterim: 455  

    12-20-2010

    Meclis'te TSE görüşüldü BDP çift dili konuştu

    Meclis'te TSE görüşüldü BDP çift dili konuştu


    TBMM Genel Kurulunda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının bütçeleri üzerindeki görüşmeler devam edederken BDP'li Sırrı Sakık çift dil tartışmasını kürsüye taşıdı.

    AK Parti Nevşehir Milletvekili Mahmut Dede, Türk Standardları Enstitüsünün (TSE), Türk sanayisinin dünya ile rekabet edebilmesinde anahtar rol üstlendiğini kaydetti.
    AK Parti Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının, 2010'da Uluslararası Zeytin Konseyine yeniden üye olduğunu, bunun, zeytincilik açısından önem taşıdığını söyledi.

    Zeytin ağaçlarıyla ilgili önemli bir kampanya yapıldığını anımsatan Yemişçi, 110 milyon olan zeytin ağacı sayısının 160 milyona ulaştığını kaydetti.

    AK Parti Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur, küreselleşen dünyada, artık ulusal sınırlar içine kendini hapseden ekonomilerin yaşama imkanı kalmadığını ifade etti. Cumur, bu durumu göz önünde bulundurarak gerekli önlemleri alan Türkiye'nin, bu sayede, küresel dünyanın önemli aktörleri arasına geldiğini vurguladı.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Küresel kriz Türkiye'yi teğet geçmiştir'' sözünün eleştirildiğini anımsatan Cumur, ancak bu eleştirileri yapanlardan bazılarının, dünyada krizin etkisini gördükten sonra Erdoğan'ın sözünün doğru olduğunu itiraf ettiklerini dile getirdi.

    AK Parti Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç, Rekabet Kurumunun, halkın zarar gördüğü uygulamaların önüne geçtiğini ve bu işlevini en iyi şekilde yerine getirdiğini ifade etti. İrbeç, AB müzakerelerinde rekabet politikası faslının kısa süre içinde açılması gerektiğini kaydetti.

    İrbeç, kurumun, bilimsel yayınlara verdiği destek ve üniversitelerle olan iş birliği ile Türkiye'de daha bilinçli rekabet ortamı oluşması ve toplumun bilgilendirilmesi için de mücadele ettiğini söyledi.

    AK Parti Yozgat Milletvekili Abdulkadir Akgül, esnaf ve sanatkarın, ülkenin can damarı ve ekonominin lokomotifi olduğunu, bu nedenle AK Parti iktidarının bu alanda önemli destekler sunduğunu belirtti. 2010'da esnaf kredileri ile ilgili önemli düzenlemeler yapıldığını belirten Akgül, esnaf kredi faizlerinin yüzde 5'e düşürüldüğünü, kredi limitlerinin 50 binden 100 bin liraya çıkarıldığını söyledi.

    AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, coğrafi işaretli ürünlerin, üretildikleri yer ile özdeşleşmelerini sağladığını, bunun özellikle kırsalda kalkınma açısından önemli olduğunu söyledi. Fındıklı, Türkiye'de toplam 135 ürüne coğrafi işaret tescili verildiğini belirtti.

    AK Parti Nevşehir Milletvekili Mahmut Dede, TSE'nin son 2,5 yılda 27 ülke ile iş birliği anlaşması yaptığını, böylece anlaşma yaptığı ülke sayısının 69'a yükseldiğini söyledi.

    Dede, kayıt dışı ile mücadelede, yeni istihdam alanlarının oluşturulmasında, kaynakların verimli değerlendirilmesinde ve ihracat grafiğinin yükseltilmesinde; kalite ve standardizasyonunun önemli olduğunu dile getirdi.

    Mahmut Dede, TSE'nin, Türk sanayinin dünya ile rekabet edebilmesinde anahtar rol üstlendiğini kaydetti.

    AK Parti Antalya Milletvekili Abdurrahman Arıcı, Türkiye'nin kültür ve turizm açısından önemli bir zenginliğe sahip olduğunu belirterek, ''Bu değerlerimizi geleceğe taşımak için yoğun çaba sarf ediyoruz'' dedi.

    Arıtma tesislerinin turizm açısından önemine değinen Arıcı, deniz ve doğanın temiz tutulmasının turizmin en önemli unsurlarından olduğuna işaret etti.

    AK Parti Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül, AK Parti iktidarının kültür ve sanatı geniş toplum kesimlerine yayabilmek için önemli çalışmalar yaptığını, sanatı, Anadolu'nun her köşesine taşıdığını ifade etti. Sanatın, dönemin toplumsal yaşamına ayna tuttuğunu, kültürel kimliği ortaya koyduğunu belirten Gönül, sanatta kaydedilen gelişmelerin, kamu bilincinin geliştiğinin, düşünce gücü ve özgürlüğün arttığının işareti olduğunu belirtti.

    -BAKAN GÜNAY'A TEŞEKKÜR-

    BDP Bitlis Milletvekili Mehmet Nezir Karabaş, uygulanan politikalarla, bölgeler arası eşitsizliği gidermenin mümkün olmadığını söyledi.

    Bir an önce sanayinin geliştirilmesi ve başta az gelişmiş bölgelere, KOBİ'lere teşvikler sağlanması gerektiğini ifade eden Karabaş, teşviklerin, üretici ve tarım kesimi, tarımsal endüstrinin dikkate alınarak, tez avantajlı gruplara sağlanmasını istedi. Karabaş, bunun yapılmaması halinde işsizliğin, bölgeler arası eşitsizliğin, alt ve üst gruplar arasındaki makasın artacağını kaydetti.

    BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Osmanlı zamanında onlarca dil konuşulurken, bugün bu sayının çok azaldığını ifade etti. Buldan, yok olan her dille, bir kültürün, zenginliğin, güzel bir kokunun yitirildiğini belirterek ''Sürgün, asimilasyon politikaları, kültürel anlamda bu toprakları çorak hale getirdi'' dedi.

    Bütçeden en az payın Kültür ve Turizm Bakanlığına ayrılmasının, bu alana ne kadar az önem verildiğini gösterdiğini belirten Buldan, bütün kesimlerin kültürel değerleri korunarak, sanatın herkes için üretilmesi gerektiğini dile getirdi.

    BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Ahmet Kaya'yı anma gecesinde bir arada olduklarını, Günay'ın, ''Mem-u Zin'i aldınız mı?'' diye sorduğunu, almadıklarını söyleyince göndereceğini söylediğini anlattı. Sakık, önemli bir adım atılmışsa, bunu takdir ettiklerini, bakanlıkta önemli işler yaptığını belirterek, Günay'a teşekkür etti.

    Dille ilgili taleplerine yönelik kamuoyunda fırtınalar koparıldığını ifade eden Sakık, Meclis Başkanı'nın, farklı renklerin sesi olması gerekirken, yasaklayıcı zihniyetle hareket ettiğini öne sürdü.

    Herkesin ana dili ne kadar kutsalsa, Kürtlerin de o kadar kutsal olduğunu belirten Sakık, ''Bu kürsüde iki farklı dil konuşalım demedik; 'bilinmeyen dil' tanımını reddediyoruz, yüreğimize sığdıramıyoruz. Başbakan, Muş'ta Kürtçeden alıntılar yapıyor, Sayın Arınç burada konuşuyor, size serbest ama bize yasak'' diye konuştu.




    Meclis'te TSE görüşüldü BDP çift dili konuştu Yorumları