'Bamya'ya hipnozla işkence davası   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-20-2010 (10:54)   Son Mesaj: 12-20-2010 (10:54)    Cevap: 0    Gösterim: 505  

    12-20-2010

    'Bamya'ya hipnozla işkence davası

    'Bamya'ya hipnozla işkence davası


    'Sahte Çürük Raporu' çetesi tutuklusu eski hakim albay Ahmet Zeki Üçok, işkence suçlamasıyla hakim karşısına çıkacak. Çetede kod adı 'Bamya' olduğu iddia edilen Üçok, üç astsubayı hipnoz suçlamasıyla da yargılanacak.

    İlhan Toprak'ın haberi
    Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok hakkında "işkence" suçlamasıyla hazırlanan iddianame Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Halen cezaevinde bulunan Albay Üçok'un astsubaylar Ali Balta, Orhan Güleç ve İsmail Dağ'ın ifadeleri alınırken aç ve uykusuz bırakılması, Jandarma İstihbarat görevlilerine sorgulatılmaları ve hipnozla ifadelerinin alınması suçlarına müşterek olduğu belirtilerek cezalandırılması talep edildi.

    Kayseri 2. Hava Bakım ve İkmal Üs Komutanlığı'daki soruşturmada astsubaylar Ali Balta, Orhan Güleç ve İsmail Dağ'ın "Yasa dışı ve işkenceyle" ifadelerini aldığı gerekçesiyle Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Gürol Doğan'ı soruşturmaya dahil eden Albay Hakim Ahmet Zeki Üçok için 3 kez 'İşkence' yapmak suçlamasıyla dava açıldı.

    EMRE İTAATSİZLİKTE ISRAR

    Kayseri Cumhuriyet Savcısı Murat Çimen tarafından hazırlanan iddianame Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Savcı Çimen iddianamede soruşturmanın başlangıcı ile ilgili şu tespitlerde bulundu: "Hava Kuvvetleri Askeri Hakimi Albay Ahmet Zeki Üçok'un görev yaptığı sırada "Emre itaatsizlikte ısrar, astlık-üstlük münasebetlerini zedeleme, amir ve komutanlarına karşı güven hissini yok etmeye matuf hareketlerde bulunma" suçlarından dolayı haklarında Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığının soruşturma yürüttüğünü ve suç tarihleri itibariyle Kayseri Hava İkmal Merkez Bakım Komutanlığında görevli astsubaylar Ali Balta, Orhan Güleç ve İsmail Dağ hakkındaki soruşturmayı yürütmek için yanında Askeri Savcı Hava Hakim Özgür Tüfekçi ve Şafak Canlı ile birlikte 3 Mart 2009 tarihinde Kayseri iline geldikleri."

    ÜÇ AYRI İŞKENCE SUÇU

    Savcı iddianamesinde İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 5. maddesinde, İnsan Hakları ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşmenin 3. maddesinde ve İşkenceye ve Diğer Zalimane Gayrıinsani veya Küçültücü Muamele ve Cezaya Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 1. maddesinde işkencenin unsurları tanımlanarak yasaklandığını vurguladı. Savcı Çimen, yasal düzenlemelerde tarif edilen işkence suçunun maddi unsurları dikkate alındığında Albay Ahmet Zeki Üçok'un mağdurlar hakkında yaptığı ve soruşturma sırasında gerçekleştirdiği eylemlerin "TCK'nın 94-1 maddesinde düzenlenen ve aynı maddenin unsurları tanımlanan "İşkence " suçunu oluşturduğunu belirtti. Üçok'un, aynı soruşturma kapsamında 3 mağdura karşı gerçekleştirdiğini kaydeden Savcı Çimen iddianamede, "Bu eylemin TCK'nın 43-3. maddesi dikkate alındığında 3 ayrı işkence suçunu oluşturduğunun kabulu gerektiği"ni söyledi.

    Karargah Evleri'nden tutuklu

    Ergenekon soruşturması kapsamında ortaya çıkarılan ve İşçi Partisi'nin TSK içinde yapılanması olarak gösterilen 'Karargâh Evleri' soruşturmasını yürüten Albay Ahmet Zeki Üçok, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gelen bir ihbar üzerine gözaltına alınmıştı. Rüşvet karşılığı arazi yolsuzluğu yaptığı, tehdit, şantaj ve askerlik işlemlerinde sahte çürük raporu verdiği iddia edilmişti. Albay Ahmet Zeki Üçok 'yağmaya azmettirme' ve 'örgüt üyeliği' iddiasıyla 25 Eylül 2009'da tutuklanmıştı. 'Bamya' kod aldı Ahmet Zeki Üçok'un görevi gereği bilgi sahibi olduğu çürük raporunda sorunu olan ve özellikle zengin kişilerin isimlerini çeteye verdiği iddia edilmişti.

    Hipnozcuyla müşterek hareket etti

    Ahmet Zeki Üçok hakkında Savcı Murat Çimen şu suçlamaları yöneltti: 4 Mart 2009'da mağdurlardan Ali Balta ile yaptığı görüşmede Balta'ya yasal haklarını ve üzerine atıl suçlamayı anlatmadan gözaltına aldırdığı. Mağdur Ali Balta'nın 4 ve7 Mart 2009 tarihleri arasınnda sorgusunda birşeyler bildiği ile ilgili bilgilendirilmesi üzerine İzmir'den Parapsikoloji ve hipnoz konularında bilgisi ve deneyimi olan emekli Yarbay Gürol Doğan'ı telefonla arayarak İzmir'den çağırdığı. Gürol Doğan'ın aynı gün Kayseri'ye geldiği, gözltında tutulan mağdurlar ile gece geç saatlerde görüşmeler yaptığı, bu görüşmelerde kimsenin bulunmadığı, Doğan'ın bu tür görüşmeleri 7-12 Mart tarihleri arasında birebir görüşmeler yaptığı, mağdurların bu sürede uykusuz ve aç bırakıldıkları için ruhen ve bedenen zayıf düştükleri bu süreçte Doğan'ın mağdurlarla göz temasında bulunarak etkilediği, yine çeşitli vaatlerle itiraf etmeleri halinde askeri ödül bile alacakları telkin edildiği aynı şekilde mağdurların gözaltında bulundukları sürede Zeki Üçok tarafından da sık sık üzerlerine atılı suçlamaları itiraf etmeleri istendiği.

    YENİ ŞAFAK




    'Bamya'ya hipnozla işkence davası Yorumları