CHP'de son söz yargıya kaldı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-18-2010 (22:38)   Son Mesaj: 12-18-2010 (22:38)    Cevap: 0    Gösterim: 617  

    12-18-2010

    CHP'de son söz yargıya kaldı

    CHP'de son söz yargıya kaldı


    CHP Kurultayı’nda Parti Meclisi seçimlerinin hemen ardından “cinsiyet kotası” bilmecesi yaşanmaya başladı. CHP'li bazı üyeler sonuca itiraz etti.

    CHP Kurultayı"nda Parti Meclisi seçimlerinin hemen ardından "cinsiyet kotası" bilmecesi yaşanmaya başladı. Tüzüğün 54. Maddesinde yer alan "cinsiyet kotası"nın tutturulamadığı ve PM listesinde Gürsel Tekin başta olmak üzere en az oy alan isimlerin yerine yedek listede yer alan ve en yüksek oya sahip olan kadın üyelerin PM"ye girmesi gerektiği yönünde itirazlar oldu. Seçim sonuçlarına itiraz edilirken İlçe Seçim Kurulu"nun itirazı 2 gün içinde karara bağlaması gerekiyor.
    CHP tüzüğünün 54. Maddesinde "Seçimler için hazırlanan oy pusulalarına her organın adayları ayrı ayrı olarak yazılır. Parti Meclisi"nin (12) asil üyesi Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu üyeleri içinden kurultayda yapılan oylamada yeterli oy alarak belirlenen yeni genel başkanın önereceği 18 kişi arasından kurultayca seçilir; yedek üye seçilmez. 16. fıkra hükmü (cinsiyet kotası) bu üyelikler için de uygulanır. Bunların oy pusulaları, diğer (68) Parti Meclisi üyesinin seçileceği listeden ayrı olarak hazırlanır" hükmü yer alıyor.

    PM"ye seçilen 68 asil üyenin 15"i kadınlardan oluşuyor. Yine BKYP"den PM"ye giren 12 kişinin 6"sı kadınlardan oluşuyor. Toplamda 80 kişilik PM'nin 21'i kadınlardan oluşuyor. Sonuçlara itiraz edenler, PM"ye seçilen asil üyeler için de ayrıca cinsiyet kotası uygulanması gerektiğini savunuyor ve 68 asil üyenin en az 17"sinin kadınlardan oluşması gerektiğini ileri sürüyor. CHP tüzüğüne göre cinsiyet kotası yüzde 25 olarak uygulanıyor.

    CHP kulislerinden sızan bilgiye göre tüzüğün cinsiyet kotası ile ilgili maddesinin işletilmediğini iddia eden partililer, mahkemeye gitmeyi planlıyor.




    CHP'de son söz yargıya kaldı Yorumları