Ahmet Türk: Demokratik açılım sürmeli   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-17-2010 (16:37)   Son Mesaj: 12-17-2010 (16:37)    Cevap: 0    Gösterim: 531  

    12-17-2010

    Ahmet Türk: Demokratik açılım sürmeli

    Ahmet Türk: Demokratik açılım sürmeli


    Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, Bitlis'in Güroymak ilçesinde düzenlenen mitinge katıldılar. Tuğluk, Şahin'e Kürtçe öğrenme tavsiyesinde bulundu.

    Muş'tan karayolu ile Güroymak ilçesine gelen Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, partililer tarafından ilçe girişinde karşılandı. Güroymak Belediye Meydanı'nda düzenlenen mitinge katılan Ahmet Türk, topluluğa Kürtçe hitap etti. Konuşmasını sonuna kadar Kürtçe sürdüren Türk, demokratik sürecin iyi değerlendirmesini istedi.
    Türk, "Kürt halkı özgürlük alanlarını gün be gün genişletiyor, örgütlü mücadeleleri için mücadele yürütüyor. Bir diğer çalışma da demokratik özerklik projesinin çalışmasıdır. İsteğimiz odur ki DTK kimlik, kültür, sanat ve dil alanında örgütlensin, örgütlü gücünü geliştirsin ve halkı bu yönde hazırlasın. Halkı sivil bir güce çevirsin. Biz de tarihimizi biliyoruz. Kürt halkı büyük zulümler gördü, ölümler gördü, onurlu bir yaşam için büyük çabalar sarf etti. Fakat siyasi yönden, örgütlenme yönünden ittifak yönünden de aynı çabayı sarf etmedikleri için her zaman zulüm altında kaldılar. Onun için bu alanlarda ulusal çalışmaları hızlandırmalı güçlendirmeliyiz. Yıllardır devam eden bir mücadele var. Onurlu bir yaşam için büyük emekler verildi.

    Gördüğü bütün baskılara ve asimilasyon politikalarına rağmen bugün görüyoruz ki Kürt halkı mücadelesini gün be gün artırıyor. Şunu söylüyoruz Kürt halkı diyalog için, görüşme için hazırdır. Fakat Kürt halkı onursuz, kimliksiz, kültürsüz bir yaşamı asla kabul etmeyecektir. Diyoruz ki gün görüşme günüdür, konuşma günüdür, gün diyalog günüdür. Gelin biz bu diyaloga cevap verelim. Bu diyalogu halkların kardeşliğine çevirelim, bu coğrafyada kardeşliği tesis edelim. Bugün İmralı'da sayın Abdullah Öcalan barış için, diyalog için önemli bir fırsat çıkarmıştır ortaya. Bizlerde bu fırsatı değerlendirerek kardeşlik yolunu açalım, barış yolunu açalım. Biz bugün bunları istiyoruz fakat onlara bakıyoruz önümüzde seçim var diyorlar seçim geçsin diyorlar. Sonra Cumhurbaşkanlığı seçimleri var önümüzde onlar geçsin diyorlar. Yani Kürt halkının isteklerini adım adım ortadan kaldırmak istiyorlar. Fakat halkımız kültürüne, diline, onuruna sahip çıkıyor" dedi

    Daha sonra konuşan Aysel Tuğluk ise, diyalog sürecinin büyük önem taşıdığını belirterek, "Kürt sorununun çözümü konusunda devlet bir diyalog süreci başlattı. Biliyorsunuz İmralı'da Sayın Öcalan'la başlatılan diyalog süreci son derece önem taşıyor. Geleceğimiz açısından son derece önem taşıyor. Biz o gelişmeleri olumlu buluyoruz. Çünkü geçmişte denenen yöntemler iflas etmiştir. Baskı, zulüm, intikam politikaları halkımızın mücadelesiyle iflas etmiştir. Bizler buna hazırız. Bu meseleyi ölümler olmadan, çatışmalar olmadan çözelim diyoruz. Ve her türlü özveriyi vermeye hazır olduğumuzu ve ateş kesin ilan edilmesin istiyoruz" dedi.

    Meclis Başkanı M. Ali Şahin'in Kürtçe öğrenmesini isteyen Tuğluk, "Biz barış istiyoruz ama bakalım siyasi iktidar çözüme gerçekten hazır mı? Halen bir halkın dili olan ana dilimizi 'bilinmeyen dil' diyenler nasıl bu sporunu çözecekler? Buradan söylüyoruz, bizim dilimiz onurumuzdur. Bu dili her alanda kullanma mücadelesi vermeye devam edeceğiz. Meclis Başkanı diyor ki, 'Ben Kürtçe'yi bilmiyorum, nasıl olacak' diyor. Öğrenin bir zahmet. Biz Türkçeyi öğrendik siz de Kürtçeyi öğrenin bir zahmet. Anadilde eğitim denince Başbakan 'hayır olmaz' diyor. Özerklik diyoruz 'hayır olmaz, bunları yapamayız' diyorlar. Peki nasıl yapacaksınız,n asıl çözeceksiniz? Yine tek dil, tek tarih, tek millet anlayışla mı bu sorunu çözeceksiniz? İşte isyan bundan dolayı çıktı. Bir halkı inkar ettiğiniz için isyan çıktı. Bir dili inkar ettiğiniz için isyan çıktı. Bunları önleminin barışı tesis etmenin tek yolu bu halkın varlığını tanımaktan geçiyor" ifadelerini kullandı.

    Toplanan kalabalık 'PKK halktır halk burada', 'Biji serok Apo' sloganları attılar. Daha sonra Türk ve Tuğluk Tatvan ilçesine geçtiler.




    Ahmet Türk: Demokratik açılım sürmeli Yorumları