Türkiye, Güney Amerika Ortak Pazarı ile anlaştı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-16-2010 (21:58)   Son Mesaj: 12-16-2010 (21:58)    Cevap: 0    Gösterim: 669  

    12-16-2010

    Türkiye, Güney Amerika Ortak Pazarı ile anlaştı

    Türkiye, Güney Amerika Ortak Pazarı ile anlaştı


    MERCOSUR (Güney Ortak Pazarı) Dönem Başkanı Brezilya'nın Foz do Iguaçu şehrinde düzenlenmekte olan 40. zirve toplantısına davetle katılan Türkiye ile MERCOSUR arasında Siyasi İstişare ve İşbirliği Mutabakat Zaptı'nın bugün imzalandığı bildirildi.

    Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye ile MERCOSUR arasında Siyasi İstişare ve İşbirliği Mutabakat Zaptı'nın toplantıya Türkiye'yi temsilen katılan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış tarafından imzalandığı belirtilerek, böylece Türkiye'nin MERCOSUR ile bugüne kadar bu çerçevede bir işbirliği tesis eden ikinci ülke olduğu kaydedildi.
    MERCOSUR ile imzalanan İşbirliği Mutabakat Zaptı'nın Türkiye'nin son yıllarda kararlılıkla izlediği Latin Amerika ve Karayipler (LAK) bölgesine açılım politikasının somut bir yansıması olduğu belirtilen açıklamada, MERCOSUR üyesi ülkelerle düzenli siyasi istişareler yapılmasına imkan sağlayacak olan bu işbirliği mekanizmasıyla, bölgeyle siyasi ve ekonomik ilişkilerin daha da çeşitlendirilerek derinleştirilmesinin hedeflenmekte olduğu ifade edildi.

    Açıklamada, Türkiye'nin MERCOSUR üyesi ve ortak üyesi ülkelerle toplam ticaret hacminin, 2009 yılında 2,9 milyar ABD Doları seviyesinde olduğu, 2010 yılının ilk on ayında ise 2009 yılının aynı dönemine oranla yüzde 43'lük bir artışla 3,3 milyar Amerikan doları seviyesine ulaştığı belirtilerek, Türkiye'nin, MERCOSUR ile istikşafi mahiyette Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakereleri de sürdürmekte ve bugüne kadar yapılan iki tur görüşme neticesinde STA müzakerelerinin önümüzdeki yıl başlatılarak en kısa sürede başarıyla sonuçlanmasını arzu etmekte olduğu kaydedildi.

    Dışişleri Bakanlığı açıklamasına göre, 26 Mart 1991 tarihinde Asuncion Anlaşması ile kurulan MERCOSUR, üyeleri arasında serbest ticaret ve ortak ticaret politikaları öngören bir gümrük birliği örgütü olup, nihai aşamada Avrupa Birliği modelinde bir ortak pazar oluşturulmasını hedeflemekte. Merkezi Uruguay'ın başkenti Montevideo'da bulunan MERCOSUR, Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay'dan oluşmakta. Venezuela'nın üyelik aşamasında bulunduğu MERCOSUR'da, Bolivya, Ekvador, Kolombiya, Peru ve Şili de ortak üye olarak yer alıyor.

    MERCOSUR, 240 milyon nüfuslu ve yıllık 2,5 trilyon Amerikan dolarına ulaşan milli gelirli bir ortaklık olmasının yanısıra, uyguladığı programlar ve siyasi entegrasyon çalışmaları sayesinde bölgesindeki en etkin bütünleşme örgütü.

    Açıklamada, ayrıca, Türkiye ve MERCOSUR Zirvesi'ne ev sahipliği yapan Brezilya arasında Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın Türkiye adına Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış tarafından imzalandığı belirtildi.




    Türkiye, Güney Amerika Ortak Pazarı ile anlaştı Yorumları