Selendi olaylarının duruşmasında erteleme   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-16-2010 (14:56)   Son Mesaj: 12-16-2010 (14:56)    Cevap: 0    Gösterim: 697  

    12-16-2010

    Selendi olaylarının duruşmasında erteleme

    Selendi olaylarının duruşmasında erteleme


    Manisa'nın Selendi ilçesinde, geçen yılbaşında, bir kahvehanedeki sigara içme nedeniyle yaşanan tartışmanın ardından Roman vatandaşlar ile diğer ilçe sakinleri arasında çıkan kavgaya ilişkin, 80 sanıklı davanın görülmesine başlandı.

    Selendi Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşmasına, ''2911 sayılı gösteri ve toplantı yürüyüşleri kanununa muhalefet'', ''mala zarar vermek'' ve ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama'' suçlarından yargılanan tutuksuz 80 sanıktan 6'sı katıldı. Müşteki ve vekillerinden duruşmaya gelen olmadı.
    Mahkeme heyeti, ''Manisa Cumhuriyet Başsavcılığınca, kamu güvenliği sebebiyle davanın nakli hususunda, Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilen ve henüz dönmeyen dosyanın dönüşünün beklenmesi ve eksiklerinin tamamlanması için'' duruşmayı erteledi.

    Sanıklardan 25'inin avukatı Yasin Özçelik, duruşmanın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, davanın başka bir yerde görülmesi ihtimalinin söz konusu olduğunu belirterek, ''Ankara'nın vereceği kararı bekliyoruz. Duruşma, 28 Mart 2011 tarihine ertelendi. Nakil kararı çıksa dahi ikinci duruşma yine Selendi Mahkemesi'nde görülür ve mahkeme, Ankara'dan gelen karar doğrultusunda nakil kararı verir'' dedi.

    Özçelik, nakil talebinin müştekilerden geldiğini belirterek, ''Adil yargılama ve sanıkların savunma hakkının özgürce kullanılması açısından davanın Selendi'de görülmesini istiyoruz. Ancak şu an için Ankara'nın vereceği kararı beklemekle mükellefiz'' diye konuştu.

    Diğer yandan, davanın ilk duruşmasının yapılacak olması nedeniyle güvenlik önlemleri alınırken, perşembe günleri adliye binasına yakın kurulan ilçenin en büyük semt pazarının da bu haftaya mahsus, yarın kurulması kararlaştırıldı.

    Toplam 80 sanık ve 74 müştekisi olan davada, 3 kişinin müşteki-sanık durumunda olduğu bildirildi.

    Manisa'nın Selendi ilçesinde geçen yılbaşı gecesi bir kahvehanede sigara içilmesi nedeniyle çıkan tartışma, 2 gün sonra büyümüş, Romanlar ile diğer ilçe sakinleri arasında kavga çıkmıştı. Olayların büyümesi üzerine Manisa Valisi Celalettin Güvenç ilçeye gelmiş ve halkı sakinleştirerek, güvenlik açısından Roman ailelerin Gördes'e gitmelerini sağlamıştı. Evleri ve araçları zarar gören Romanlar, daha sonra Salihli ilçesine yerleştirilmişti.




    Selendi olaylarının duruşmasında erteleme Yorumları