Doğal gazda 'senin-benim müşterim devri bitti   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-16-2010 (13:22)   Son Mesaj: 12-16-2010 (13:22)    Cevap: 0    Gösterim: 535  

    12-16-2010

    Doğal gazda 'senin-benim müşterim devri bitti

    Doğal gazda 'senin-benim müşterim devri bitti


    EPDK’nın yayımladığı yeni yönetmeliğe göre, doğal gaz dağıtım şirketleri bundan sonra sistem kullanım bedeli uygulamalarında kendi müşterileri ile bir başka tedarikçiden gaz alan tüketiciler arasında ayrım yapamayacak.

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu"nun yayımladığı yeni yönetmeliğe göre, doğal gaz dağıtım şirketleri bundan sonra sistem kullanım bedeli uygulamalarında kendi müşterileri ile bir başka tedarikçiden gaz alan tüketiciler arasında ayrım yapamayacak.

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu"nun "Doğal gaz piyasası tarifeler yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik" kararı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
    Buna göre eski yönetmelikte yer alan 14"üncü madde değiştirilerek, maddeye, "Dağıtım şirketi sistem kullanım bedeli uygulamalarında kendi müşterileri ile bir tedarikçiden gaz alan tüketiciler arasında ayrım yapamaz" hükmü getirildi.

    Bir başka değişiklikte ise sistem kullanım bedeli belirlenerek, dağıtım şirketleri tarafından bir kwh doğal gazın nakli veya sunumu karşılığında alınacak bedel olduğu ifade edildi.

    Yapılan değişikliklerle, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu"nun yaptığı ihale sonucunda lisanslandırılan veya lisanslandırılacak olan şehir içi doğal gaz dağıtım tüzel kişilerinin tarifelerinin hesaplanmasında ihalede teklif etmiş oldukları abone bağlantı, birim hizmet ve amortisman bedelleri dikkate alınacak.

    Söz konusu tüzel kişilerin ihale şartnamelerinde belirlenen süre boyunca abonelerine uygulayacakları perakende satış fiyatı; birim doğal gaz alım fiyatı, sistem kullanım bedeli ve diğer faktörlerden oluşan perakende satış fiyatı üst sınırını geçemeyecek.

    Bu şirketlerin uygulayacağı sistem kullanım bedeli ihalede teklif etmiş oldukları birim hizmet ve amortisman bedeline eşit olacak ve bu şirketlerin serbest tüketiciler için uygulayacakları sistem kullanım bedeli ihalede teklif etmiş oldukları birim hizmet ve amortisman bedelinin üst sınırını geçemeyecek.

    ESKİŞEHİR, BURSA, İZMİT VE ANKARA İÇİN ŞARTLAR BELİRLENDİ

    Eskişehir Doğal Gaz Dağıtım A.Ş ve Bursa Şehir İçi Doğal Gaz Dağıtım Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi tarafından, özelleştirme tarihlerinden başlamak ve 8 yıl boyunca geçerli olmak üzere sistem kullanım bedelleri; aboneler için 211-16 sayılı Kurul Kararı ile belirlenen birim hizmet ve amortisman bedeli olarak; serbest tüketiciler için ise Kurul tarafından serbest tüketici limiti dikkate alınarak belirlenen taşıma bedeli olarak uygulanacak.

    İzmit Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından özelleştirme tarihlerinden başlamak ve sekiz 8 yıl boyunca geçerli olmak üzere, sistem kullanım bedelleri olarak; aboneler için 1615 sayılı Kurul Kararı ile belirlenen birim hizmet amortisman bedeli, serbest tüketiciler için aynı Kurul Kararı ile belirlenen taşıma bedeli uygulanacak.

    Aynı yönetmeliğe eklenen geçici 4"üncü madde ile ise Başkent Doğal Gaz Dağıtım Anonim Şirketi tarafından lisansın geçerlilik süresinin ilk 10 yılı boyunca geçerli olmak üzere sistem kullanım bedelleri; 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu ile belirlenen birim hizmet ve amortisman bedeli ve taşıma bedeli adı altında uygulanacak. Aynı süre boyunca, Birim Hizmet ve Amortisman Bedeli ve Taşıma Bedeli uygulamasında 800 bin metreküp tüketim miktarı dikkate alınacak.

    TÜKETİCİYİ KORUYAN MADDE

    Aynı Yönetmeliğe getirilen geçici 5"inci madde ile Kurumun yaptığı ihale sonucunda şehir içi doğal gaz dağıtım lisansı alan tüzel kişilerin ihale şartnamelerinde belirlenen süre boyunca abonelerine uygulayacakları perakende satış fiyatı; birim doğal gaz alım fiyatı, ihalede teklif etmiş oldukları Birim Hizmet ve Amortisman Bedeli ve diğer faktörlerin toplamından oluşan perakende satış fiyatı üst sınırını geçemeyecek.

    Bu şirketlerin serbest tüketiciler için uygulayacakları taşıma bedeli ise ihalede teklif etmiş oldukları birim hizmet ve amortisman bedeli üst sınırını geçemeyecek.

    Ancak bir başka madde ile de Kurul tarafından sistem kullanım bedellerine ilişkin uygulamalar belirlenene kadar, 800 bin metreküp tüketim miktarının altında tüketimi olan tüketicilere birim hizmet ve amortisman bedeli, bu miktarın üzerinde tüketimi olan tüketicilere taşıma bedeli uygulanacak.




    Doğal gazda 'senin-benim müşterim devri bitti Yorumları