Silah yasa tasarısına hekimlerden tepki   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-15-2010 (15:56)   Son Mesaj: 12-15-2010 (15:56)    Cevap: 0    Gösterim: 468  

    12-15-2010

    Silah yasa tasarısına hekimlerden tepki

    Silah yasa tasarısına hekimlerden tepki


    Hekim örgütleri, TBMM İçişleri Alt Komisyonu'nda kabul edilen Silah Yasa Tasarısına tepki gösterdi.

    Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Bayazıt İlhan, şiddetin bir halk sağlığı sorunu olduğunu, bireysel ve toplumsal silahlanmanın şiddete yol açtığını vurgularken, Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Burhanettin Kaya da, silah ruhsatı almak isteyen kişilerin muayeneleri ve silah edinme kararlarının tek hekimin sorumluluğuna bırakılmaması gerektiğine dikkati çekti.
    Ankara Tabip Odası'nda düzenlenen basın toplantısında, TBMM İçişleri Alt Komisyonu'nda kabul edilen Silah Yasa Tasarısı ile ilgili değerlendirmelerde bulunuldu.

    Tasarıyı eleştiren ATO Başkanı İlhan, ''Şiddet bir halk sağlığı sorunudur. Bireysel ve toplumsal silahlanma şiddete yol açar. Bunun önlenmesi gerekir'' dedi.

    Silah edinilmesinin kolaylaştırılmasında kamu yararı bulunmadığını vurgulayan İlhan, ''Hekim sorumluluğumuz bu duruma karşı çıkmamızı, savaşın ve şiddetin olmadığı, insanların fiziksel, ruhsal ve sosyal sağlığının, yaygınlaşan şiddet içinde zarar görmediği bir dünya için mücadele etmemizi gerektiriyor'' ifadesini kullandı.

    Bireysel silahlanma kolaylaştırılarak devletin vatandaşlara ''kendi güvenliğinizi kendiniz koruyun'' mesajı verdiğini savunan İlhan, bunun bir sarmal olduğunu, toplumda birlikte yaşayan kişiler arasında silahlanma eğiliminde artışa neden olabileceğini söyledi.

    Toplumda şiddetin arttığı uyarısını dile getiren İlhan, silah edinmenin kolaylaştırılmasının acı verici deneyimlerin yaşanma sıklığını artıracağı görüşünü savundu.

    -''ŞİDDET OLAYLARI VE İNTİHAR ARTIYOR''-

    Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Burhanettin Kaya da basına yansıyan haberlere göre, tasarının yasalaşması halinde, silah taşıma ruhsatı sayısının ikiye, silah bulundurma ruhsatı sayısının beşe çıkarılacağını, silah almak için heyet raporu gerekliliğinin kaldırılacağını, sabıka kaydı olanlara silahlanma izni verileceğini, silah bulundurma yaşının 18'e çekileceğini, internette silah reklamının önünün açılacağını söyledi.

    Başvuruda bulunan kişinin ruhsat çıkana kadar altı ay süreyle silah edinme izni kazanmasının öngörülmesini de eleştiren Kaya, toplamda şiddet olaylarının ve intiharın arttığının gazetelerin 3. sayfa haberlerinden de anlaşılabileceğine dikkati çekti.

    İnsanın kendini güvende hissetmesi duygusunun meta haline dönüştürülmeye çalışıldığını ileri süren Kaya, bunun aynı zamanda devletin bireyi koruyamadığı izlenimini de doğurduğunu ifade etti.

    Yalnızca kapalı yerlerin yasak kapsamına alınması, bu yerlerin açık mekanlarının kapsam dışında bırakılmasının da yanlış olduğunu kaydeden Kaya, böyle bir düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde ''maganda kurşunlarına'' maruz kalacak kişi sayısının artacağı uyarısını dile getirdi.

    Kaya, bu konuda düzenlemeler yapılırken bireysel sivil silahlanmanın kontrol altına alınması değil, bireysel silahlanmanın önlenmesi amacının güdülmesi gerektiğini belirterek, şu önerileri sıraladı:

    ''Bu yasada silah bulundurma yaşı, silah edinecek meslek grupları, silah edinmenin gerekçeleri olabildiğince daraltılmalıdır. Taşıma ruhsatları kısıtlanmalı, kapsamı daraltılmalı, bulundurma ruhsatına çevrilmeli, ancak yasal olarak izin verilen yerlerde silah bulundurulabilmelidir. Dünyanın gelişmiş hiçbir ülkesinde olmayan 'silah ruhsatlandırmasında hekimlerin sorumluluk alması' uygulaması kaldırılmalı, silah ruhsatı almak isteyen kişilerin muayeneleri ve silah edinme kararları tek hekim sorumluluğuna bırakılmamalı, temel sorumluluğun emniyet birimlerinde olduğu, hekimlerin sadece tıbbi muayene ve bilirkişilik uygulamalarını yürüttüğü ayrı bir kurumsallaşma yapısı tesis edilmelidir.''

    Silah ruhsatı için alt yaş sınırının yukarı çekilmesi, üst yaş sınırı getirilmesi gerektiği görüşünü de savunan Kaya, ''Acının, şiddetin ve ölümlerin ruh sağlığı ve toplumsal barış üzerine yıkıcı etkisini biliyoruz. Silahlanmayı kolaylaştıran tüm yasal düzenlemelerden derhal vazgeçilmesini, silahsızlanmaya yönelik çalışmaların hızla yaşama geçirilmesini istiyoruz. Ruh sağlığının geliştirilmesi, korunması ve ruhsal sorunların önlenmesi konusunda ilk sırada sorumluluk hisseden biz ruh hekimleri, toplumun tümüne ulaşan kampanyalarla silahsızlanmanın özendirilmesini, konu ile ilgili tüm yasal düzenlemelerin bu amaçlarla yeniden gözden geçirilmesini, toplumumuz ve topluluğumuz adına talep ediyoruz'' çağrısını dile getirdi.

    Kaya, bir soru üzerine, şiddet eğilimi olan bir kişinin silah taşıma ruhsatına sahip olmasının yarattığı tehlikeye dikkati çekerek, ''Öfkesini kontrol edemeyen birisi bunu sözle ya da bir araçla ifade edebilir. Bu kızgınlığın silah gibi bir araçla ifade edilmesi, ölüm ya da yaralamayla sonuçlanabilir. Haksızlığa uğradığını düşünen biri kendi adaletini yaratma yoluna gidebilir'' diye konuştu.




    Silah yasa tasarısına hekimlerden tepki Yorumları