DES Başkanı'ndan YÖK'e çağrı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-14-2010 (16:57)   Son Mesaj: 12-14-2010 (16:57)    Cevap: 0    Gösterim: 581  

    12-14-2010

    DES Başkanı'ndan YÖK'e çağrı

    DES Başkanı'ndan YÖK'e çağrı


    Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, pek çok akademik kadronun üniversitelerdeki mevcut yöneticilerin eş ya da çocukları olduğuna dair bilgilerin kendilerine ulaştığını, YÖK'ün bu iddiaları incelemesi gerektiğini bildirdi.

    Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, üniversitelerde akademik kadrolar için tercih edilen isimlerin daha çok rektör, dekan, yüksekokul müdürleri ve üniversite hocalarının birinci derece akrabaları ile onların referanslarından oluştuğuna dair yoğun şikayetler aldıklarını ifade etti.
    Üniversitelerde akademik kadrolar başta olmak üzere yapılan görevlendirmelerde de akrabalık, hısımlık derecelerinin yanında ideolojik yakınlık, hemşehrilik gibi ilişkilerin de öteden beri etkin olduğunu öne süren Avcı, kadrolaşmaların son bulmasını, akademik kadrolara yapılan atama ve görevlendirmelerin nesnel ve objektif kriterlere göre yapılmasını istedi.

    -ÇAPRAZLAMA USULÜ KADROLAŞMA İDDİASI-

    Pek çok akademik kadronun üniversitelerdeki mevcut yöneticilerin eş ya da çocukları olduğuna ya da çaprazlama usulü birbirlerinin eş ve çocuklarını aldıkları şeklindeki bilgilerin kendilerine ulaştığını bildiren Avcı, iddiaların, en son Akdeniz Üniversitesinde ortaya çıktığını benzer iddiaların YÖK tarafından incelenmesi gerektiğini vurguladı.

    Avcı, şunları kaydetti:

    ''Üniversitelerimizde yaşanan bu kayırmacı, adaletsizlikci ve torpilci anlayış, ülkemizdeki beyin göçünü de tetikliyor. Rektör ve dekan atamalarında YÖK Genel Kurulunun üniversitelerin demokratik tercihi dışında atama yapması torpil mekanizmasını adeta besliyor. Atamalar, üniversitelerin kendi eğilimleri dikkate alınarak yapılsa, hem atanan yöneticinin meşruiyetini güçlendirecek, hem de kurum içi demokrasi ve nesnellik geleneklerini pekiştirecektir.''




    DES Başkanı'ndan YÖK'e çağrı Yorumları