25 yıldır Windows ile kimler savaştı?   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-14-2010 (10:42)   Son Mesaj: 12-14-2010 (10:42)    Cevap: 0    Gösterim: 406  

    12-14-2010

    25 yıldır Windows ile kimler savaştı?

    25 yıldır Windows ile kimler savaştı?
    1985 yılında Microsoft, bilgisayar kullanıcılarına büyük bir sürpriz yaparak Windows 1.0 adındaki yeni ürününü piyasaya sundu. Grafik arayüz kavramı bu tarihten sonra gün yüzüne çıktı.

    Şimdi bu tarihten iki yıl öncesine gidiyoruz. Yıl 1983 ve yine Kasım ayı. Birçok PC kullanıcısının grafik arayüz hakkında hiçbir bilgisi yok. Hatta "Fare kullanıyor musunuz?" diye sorulsa "Bizim evde yok" cevabını alabilirdiniz. İşte bu günlerde Microsoft adındaki bir firma grafik arayüze sahip bir işletim sistemi yapacağını açıkladı.

    Birçok otorite, bu tarz bir işletim sistemi yapılacağı söylentilerine şüphe ile baktı. Tabii ki o dönemlerde yazılımcı denilince akla hiçbir şey gelmiyor. Fakat birçok mühendis ve özellikle PC üretici firmaların çalışanları işletim sistemi üzerine hararetli bir çalışma içeresindeydiler. Hatta bazı firmalar zamanına göre oldukça iyi denilebilecek işletim sistemleri piyasaya sürdüler.

    25 yıldır Windows ile kimler savaştı?

    Diğer İşletim Sistemlerini Görmek İçin Tıklayınız

    Fakat bazı nedenler onların ayakta kalmasına engel oldu. Eğer bu işletim sistemlerinin şansları yaver gitseydi şimdi piyasada birçok kullanıcı tarafından kullanılan 10'nun üzerinde işletim sistemi olabilirdi. Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net bu işletim sistemlerinin tarihlerini biraraya getirdi.
    Visi On

    1983
    yılının Aralık ayında kullanıcıların beğenisine sunulan Visi On basit bir işletim sisteminden başka bir şey değildi aslında. İşletim sistemi, Visi On Applications Manager adı altında ve 495 $ fiyatla satışa çıkartıldı. İşletim sistemiyle birlikte artı 295 $ karşılığında fare de satın alabiliyordunuz.

    VisiCorp firması Visi On işletim sistemiyle birlikte üç uygulamayı daha kullanıcıların beğenisine sundu. Visi On Calc 395 $'dan, Visi On Graph 250 $'dan ve Visi On Word 375 $'dan satışa çıktı. Bu ürünlerin toplam paket fiyatı ise 1765 $'dı.

    25 yıldır Windows ile kimler savaştı?

    Yukarda belirttiğimiz bedelleri ödeyenler Visi On işletim sistemine sahip olabiliyorlardı. Grafik tabanlı bir yazılım olan Visi On zamanının en iyi işletim sistemi olan DOS 6.22 üzerinde çalışabiliyordu. Fakat işletim sisteminin grafik arayüzünü kullanabilmeniz için özel bir fare kullanmanız gerekiyordu. Ayrıca depolama alanınızın en az 5 MB olması şarttı. Zamanına göre yüksek bir depolama alanı olan 5 MB için birçok kullanıcı 7500 $ gibi bir bedel ödedi.

    Firma 1985 yılının Ocak ayından itibaren basit işletim sisteminin fiyatını 99 $'a kadar çekti. Bu da işe yaramamış olacak, firma 1985 yılının Kasım ayında işletim sistemini PaladinSoftware'e sattı. Yeni firma işletim sisteminin adını Paladin olarak değiştirildi.

    :: Windows hakkındaki maceralarınızı buradan paylaşın.


    SDN - ShiftDelete.Net






    25 yıldır Windows ile kimler savaştı? Yorumları