Merkez senaryo değiştirdi faizler düşüyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-13-2010 (14:19)   Son Mesaj: 12-13-2010 (14:19)    Cevap: 0    Gösterim: 457  

    12-13-2010

    Merkez senaryo değiştirdi faizler düşüyor

    Merkez senaryo değiştirdi faizler düşüyor


    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Erdem Başçı, cari açıkla ve enflasyonla ilgili birinci senaryonun devreye girdiğini söyledi. Faizlerde ölçülü ve kısa vadeli indirime gidilebileceği açıklandı.

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Erdem Başçı, bankanın cari açığa karşı önlemlerini artıracağı mesajını verdi.
    Başçı, ''artan cari açık ve düşen enflasyonu'' baz alan senaryo 1'in Avrupa Merkez Bankasının (ECB) geçen haftaki kararıyla daha güncel hale geldiğini belirterek, 16 Aralık Perşembe günü yapılacak Kurul toplantısında 1. senaryonun gündemde olacağını kaydetti.

    Erdem Başçı, ''1. Senaryo, finansal istikrar tedbirleri ile eşgüdüm içinde kısa vadeli faizlerde ölçülü indirim yapmayı gerektirmektedir'' dedi.

    Başçı'nın Türkiye Ekonomi Kurumu tarafından önceki gün düzenlenen paneldeki konuşması, kurumun internet sitesinde yayımlandı.

    -''TÜM DÜNYAYI ETKİSİ ALTINA ALACAK YENİ KONJONKTÜR''-

    Erdem Başçı ''Sermaye Hareketleri ve Döviz Kuru Politikaları'' konulu konuşmasında, bankanın son dönemde aldığımız ilave önlemlerin, gelecek dönemde tüm dünyayı etkisi altına alacağını düşündükleri yeni konjonktüre karşı bir hazırlık olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, ''Bu yeni konjonktürün temel özelliği, güvenilir ve dinamik yükselen piyasa ekonomilerine yoğun sermaye akışı sonucunda, bu ekonomilerde aşırı ısınma, aşırı borçlanma ve varlık balonları oluşması riskinin belirmesi ve cari açığın finansal istikrarı tehdit edecek düzeylere ulaşma ihtimalidir'' dedi.

    -''CARİ AÇIK RİSKİ ARTTI''-

    Başçı konuşmasında şu değerlendirmelere yer verdi:

    ''Fed, BoE, BoJ'un yakın zamanda aldığı parasal genişleme kararlarına ECB'nin de isteksiz bir biçimde katılmak zorunda kalması ülkemiz için yoğun kısa vadeli sermaye girişi ve artan cari açık riskini artırmıştır. Cari açık iki kanaldan artmaktadır; 'ucuz ve bol borçlanma imkanları sonucunda kredilerdeki, iç talepteki ve ithal mal talebindeki hızlanma' ve 'TL'deki reel değerlenme eğiliminin ekonomik temellerle uyumsuz düzeylere ulaşması sonucunda ithal mal talebindeki hızlanma'.

    Politika faiz oranlarında bir artışa gidilmesi kredi kanalından cari açığı azaltıcı bir etki yaparken aynı anda kur kanalından cari açığı artıcı yönde ters bir etki yapabilecektir. Merkez Bankası'nın temel politika aracı olan kısa vadeli faizleri tek başına kullanarak cari açıktaki genişlemeyi durdurmak mümkün değildir.

    Bu nedenle bir yandan faiz dışı araçları kredilerdeki ivmelenmeyi önlemek için sıkılaştırırken, diğer yandan kısa vadeli faizleri kurlardaki değerlenme eğilimini sınırlamak amacıyla kontrollü bir şekilde indirmek cari açıktaki artışa karşı ideal politika bileşimi olarak ortaya çıkmaktadır.''

    -''1. SENARYO, DAHA GÜNCEL HALE GELDİ''-

    Bankanın son Finansal İstikrar Raporunda yer alan ve ''artan cari açık, düşen enflasyonu'' baz alan Senaryo 1'in, ECB'nin geçen hafta aldığı karar sonrasında ''daha güncel'' hale geldiğini belirten Başçı, 16 Aralık'ta yapılacak gelecek kurul toplantısında, bu senaryonun gündeme geleceğini kaydetti.

    Başçı, 1. Senaryo'nun finansal istikrar tedbirleri ile eşgüdüm içinde kısa vadeli faizlerde ölçülü indirim yapmayı gerektirdiğini ifade ederek, ''Öncelikle ele aldığımız finansal istikrar tedbirleri, bankalarımızın TCMB dışından sağladığı her türlü fonlamanın vadesinin uzamasını amaçlamaktadır'' dedi.

    -''VADELERİN UZATILMASI AMAÇLANIYOR''-

    Erdem Başçı, finansal istikrar tedbirleri hakkında bilgi verirken, bu alanda alınacak tedbirlerin hem mevduatın hem de yabancı sermaye girişlerinin daha uzun vadeye yönlendirilmesini amaçladığını söyledi.

    Kısa vadeli mevduat faizlerinin, uzun vadeli mevduat faizlerine kıyasla oldukça düşük bir seviyede oluşmasının amaçlandığını dile getiren Başçı, kısa vadeli swap faizlerinin de ortalama seviyesinin uzun vadeli swap faizlerine göre daha düşük, oynaklığının ise uzun vadeli faizlere göre daha yüksek seviyede oluşmasının sağlanacağını kaydetti.

    ''ZORUNLU KARŞILIKLAR, KISA VADELİ YÜKÜMLÜLÜKLER İÇİN ARTIRILABİLECEK''

    Başçı, uzun vadeli faizlerdeki düşüşün kısa vadeli faizlerdeki düşüşe göre çok daha sınırlı olması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

    ''Zorunlu karşılıklar öncelikle ve özellikle kısa vadeli yükümlülükler için kademeli şekilde artırılabilecektir.

    Cari açığa karşı başarı sağlamak için diğer kurumlarımız da ellerindeki faiz dışı araçları ölçülü ve kademeli olarak sıkılaştırırken her türlü fonlamada vade uzatımını teşvik etmelidirler.

    Merkez Bankası kısa vadeli repo fonlama miktarını konjonktürün gereğine göre sıkılaştırıp gevşetmeye devam edecektir.''

    Başçı, finansal sektör politikaları sıkılaştırılırken kısa vadeli faizlerde yapılacak ölçülü indirimin net etkisi sıkılaştırıcı yönde olduğu sürece 1. Senaryo'nun baz senaryo olarak ele alınıp izlenmeye devam edilebileceğini belirtti. Erdem Başçı, küresel enflasyonun başlaması (2. Senaryo) halinde ölçülü faiz artırımlarının, küresel deflasyonun başlaması (3. Senaryo) halinde ise ölçülü faiz indirimlerinin gündeme geleceğine vurgu yaptı.




    Merkez senaryo değiştirdi faizler düşüyor Yorumları