Edirne kar yağışını bekliyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-13-2010 (12:56)   Son Mesaj: 12-13-2010 (12:56)    Cevap: 0    Gösterim: 555  

    12-13-2010

    Edirne kar yağışını bekliyor

    Edirne kar yağışını bekliyor


    Yurdun büyük bölümünde karla mücadele çalışmaları sürerken, hafızalara, ''Balkanlar'dan gelen soğuk ve yağışlı havaların giriş yaptığı kent'' olarak kazınan Edirne'ye hala kar düşmedi.

    AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Akdeniz ikliminin görüldüğü kentlerde bile kar yağışı görülürken, soğuk ve yağışlı hava sisteminin geldiği Balkanlar'a en yakın kent olan Edirne'ye henüz kar yağmadı.
    Zaman zaman sıfırın altına düşen sıcaklıklara rağmen, komşu ülke Bulgaristan ile komşu iller Çanakkale ve Tekirdağ'da kar yağışı görülürken, Edirne hala beyaza bürünmedi.

    Vatandaşlar, süs havuzlarını donduracak kadar soğuyan havada hala kar yağmamasına anlam veremediklerini ifade ederek, kar yağmadığı için havadaki ayazın geçmediğini ve hastalıkların da arttığını söylediler.

    Meteoroloji yetkilileri ise kar yağışının öğleden sonra beklendiğini bildirdi. Yetkililer, gündüz 2 derece olan hava sıcaklığının gece saatlerinde sıfırın altına düşeceğini kaydetti.

    -''ANİ GEÇİŞİN ETKİSİ''

    TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Taşcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'de havanın soğumasına rağmen kar görülmemesinin nedeninin hava sistemindeki değişiklik olduğunu söyledi.

    Taşçı, bu tür geçişlerin zaman zaman yaşandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

    ''Bir süredir Avrupa'yı etkisi altına alan soğuk ve yağışlı hava kütlesi, Azor Yüksek Basıncı'nın Avrupa'yı etkilemesi sonucunda, yüksek seviyelerdeki kuvvetli rüzgarların da etkisiyle Balkanlar üzerinden yurdumuza girerek Ege ve Akdeniz'e kadar etkili olduktan sonra, fırtına ve yağmur şeklinde Kıbrıs ve Orta Doğu'ya kadar ulaşmıştır. Bu durumdaki bir hava sisteminin Trakya üzerinden çok hızlı geçerek yurdumuzu etkilemesi sonucunda, Trakya'da havalar soğumuş fakat beklenenden az miktarda yağış bırakmıştır. Avrupa'yı ve yurdumuzu etkileyen bu tür sistemler, kış mevsiminin özelliklerine uygun olarak, bölgemizde zaman zaman yaşanabilen hava olaylarıdır.''




    Edirne kar yağışını bekliyor Yorumları