Soğuyan havalar onların yüzünü güldürdü   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-11-2010 (16:23)   Son Mesaj: 12-11-2010 (16:23)    Cevap: 0    Gösterim: 449  

    12-11-2010

    Soğuyan havalar onların yüzünü güldürdü

    Soğuyan havalar onların yüzünü güldürdü


    Geç gelen kış, sobacıların işini olumsuz etkiledi. Son birkaç günde havaların soğuması ise soba satan esnafın yüzünü güldürdü.

    Ancak sobacıların en büyük derdi doğalgazın yaygınlaşması ve ev hanımlarının sobalı ev istememesi.
    Aralık ayının ilk haftasına kadar havaların ılık seyretmesi sobacıları üzdü. Birkaç gün önce soğuyan hava ise soba satan esnafın yüzünü güldürdü. Karın kapıya dayandığını gören vatandaşlar soluğu sobacılar da aldı. İşlerinin durgun seyrettiğini ifade eden sobacılar soğuk hava ile birlikte bir miktar hareketlenmenin olduğunu belirtti.

    Bu sene soba satışlarının iyi olduğunu ifade eden Remzi Emir, bugünlerde daha çok dar gelirli ailelerin soba almaya geldiğini söyledi. Ekonomik durumu iyi olan vatandaşların daha önceden sobalarını aldıklarını kaydeden Emir, "Dar gelirli vatandaşlar kaldı. Onlar da ucuz ve saç soba alıyorlar." dedi. Geçen sene çok fazla soba satılmadığını anlatan Emir, "Sobaları eskiyenler oldu. Kış geç geldi. Basında da kışın sert geçeceği yazıldı. Vatandaş korktu. Bu nedenle soba alanlar oldu." diye konuştu.

    Doğalgazın soba satışlarını olumsuz etkilediğini belirten Emir, vatandaşların soba ile ısınmasını tavsiye etti. Emir, "Doğalgaz bence ısınma amaçlı değil. Sobayla iliklerine kadar ısınırlar. Ben kendim doğalgaz sobası kullanıyorum ama battaniyeye sarılıp oturuyorum." ifadelerini kullandı.

    "Siz hem sobacısınız hem doğalgazlı soba kullanıyorsunuz. Neden vatandaşlardan soba ile ısınmasını istiyorsunuz?" Sorusu üzerine Emir, sobacıların bir başka sıkıntısını dile getirdi. Emir, "Neden? Çünkü hanımlar kolaylığa alışmışlar. Bodrumlardan kömür taşımak yok artık. Şimdiki hanımlar taşımıyor ki." karşılığını verdi.
    Daha önceleri doğalgazlı soba da sattıklarını ifade eden Emir, artık satmadıklarını kaydetti. Doğalgaz sobası satmak için servis ağının olması gerektiğini söyleyen Emir, "Doğalgaz sobası çok bakım istiyor." dedi.

    Yeni satmaya başladıkları şömine tipli soba hakkında bilgi veren Emir, bu sobanın daha çok dekoratif özelliği olduğunu söyledi. Lüks evlere yönelik bu sobanın 160 kilogram ağırlığında olduğunu ifade eden Emir, fiyatının 900 lira olduğunu kaydetti.

    Soba esnafı Seyfi Çakır da havaların soğuması ile işlerin bir nebze olsun hızlandığını söyledi. Çakır, "Sezon biraz geç açıldı. Geç açılınca da soba satışları biraz hafifledi. Birkaç seneye göre bu sene biraz zayıf. Son iki üç gün havaların soğuması işlerimizi artırdı. Genelde kovalı sobalar daha fazla gidiyor." dedi.
    Çakır da doğalgazın yaygınlaşmasından dert yandı. Doğalgaz çıkınca işlerin genel olarak yavaşladığını kaydeden Çakır, bazı fabrikalar ve imalatçıların sektör değiştirdiğini, soba üretimini ikinci plana attığını ifade etti.

    Muş'tan İstanbul'a taşındığını belirten Mehmet Şah adlı vatandaş ise havaların soğuması ile soluğu sobacılar çarşısında almış. İki sene önce aldığı sobanın eskidiğini belirten Şah, "Muş'un kışından geldik ama burada da havalar oradan farksız. Hava soğuyunca da mecburen buraya geldik. Orta seviyede bir soba alacağım." şeklinde konuştu.




    Soğuyan havalar onların yüzünü güldürdü Yorumları