'Türkiye'nin sessiz, kararlı mücadelesinin eseri'   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-11-2010 (13:34)   Son Mesaj: 12-11-2010 (13:34)    Cevap: 0    Gösterim: 477  

    12-11-2010

    'Türkiye'nin sessiz, kararlı mücadelesinin eseri'

    'Türkiye'nin sessiz, kararlı mücadelesinin eseri'


    Avrupa Birliği Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan Bozkır, Türkiye'nin 5 yıllık AB müzakere süreci boyunca açılan her faslın, aslında Genel Sekreterliğin, sessiz, ama kararlı mücadelesinin bir yansıması olduğunu söyledi.

    Avrupa Birliği Genel Sekreterliğinin (ABGS) kuruluşunun 10. yıldönümü dolayısıyla Cevahir Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''4. Sivil Toplumla Diyalog Toplantısı''nda konuşan Bozkır, bugün yapılan toplantının, şimdiye kadar yapılan üç toplantının devamı olmaktan öte, özel bir önem taşıdığını kaydetti.
    ABGS'nin ilk on yılında gösterdiği performanstan gurur duyduğunu anlatan Bozkır, şunları söyledi:

    ''Son 10 yıldır, vatandaşlarımızın hayatlarına daha yüksek standartlar, bireylerimize daha geniş haklar kazandırmak için gerçekleştirdiğimiz her uyum paketinde, her anayasa reformunda, şu an sizin bile aklınıza gelmeyecek, ama bizi Avrupa Birliği standardına bir adım daha yaklaştıran her düzenlemede, ABGS'nin emeği ve iradesi vardır. 5 yıllık müzakere sürecimiz boyunca açılan her fasıl, aslında Genel Sekreterliğimizin sessiz, ama kararlı mücadelesinin bir yansımasıdır. Genel Sekreterliğimiz, Avrupa Birliği üyeliğine giden uzun, ince yolda, genç ve cesur bir itici güçtür.''

    Volkan Bozkır, AB sürecinden sorumlu bakan olarak görevlendirilen Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın kararlı tutumu sayesinde bugün ABGS'nin artan nitelikli personeli ve kurumsal kimliğiyle daha da güçlendiğini vurguladı.

    ABGS'nin 10. yaşını kutladığını, ne içeriği ne de tarihinin tesadüf olduğunu ifade eden Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, kendisine doğum günü olarak, AB'nin 11 Aralık 1999 Helsinki Zirvesi'nin, yani Türkiye'nin AB üyeliğine adaylığının resmen tanındığı AB Konseyi'nin tarihini seçmiştir. Bu tarihten iki yıl önce yapılan Lüksemburg Zirvesi'nde, AB'nin Türkiye'yi, adaylar arasına almamakla yaptığı büyük hatanın düzeltildiği tarihtir de bu. Helsinki Zirvesi, hataların, kararlı duruşlar ve rasyonel politikalar karşısında değişeceğinin, AB'de de eninde sonunda akl-ı selimin galip geleceğinin önemli bir kanıtıdır.''

    AB sürecine sivil toplumun etkin katılımının, her zaman ABGS'nin önceliklerinden biri olduğunu anlatan Bozkır, ''ABGS'nin bu alandaki aktif politikası, Bakan'ımızın bize verdiği teşvik ve cesaretle sivil toplum kuruluşlarıyla son iki yılda yapılan dört toplantıya ve sivil toplum kuruluşlarının AB sürecine etkin katılımına büyük katkıda bulundu. Sivil toplum temsilcileri, hep birlikte, birikimlerinizin ve uzlaşma kültürünüzün doğal sonucu olan bir 'yol haritası' çizeceksiniz bizlere. Biz de AB sürecinde kararlıyız. Sizlerin sahiplenmesi ve hepimizin ortak çabalarıyla ülkemiz AB üyeliğine de ulaşacaktır'' diye konuştu.




    'Türkiye'nin sessiz, kararlı mücadelesinin eseri' Yorumları