BM'den AB'ye sınırları gevşet uyarısı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-10-2010 (21:57)   Son Mesaj: 12-10-2010 (21:57)    Cevap: 0    Gösterim: 429  

    12-10-2010

    BM'den AB'ye sınırları gevşet uyarısı

    BM'den AB'ye sınırları gevşet uyarısı


    BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Avrupa Birliği ülkelerinden, uyguladıkları sıkı sınır kontrollerinin şiddet ve kovuşturmadan kaçan yasadışı göçmenlerin sığınmasını engellememesini sağlamalarını istedi.

    BMMYK sözcüsü Andrej Mahecic, yaptığı basın toplantısında, "Avrupa'nın yasadışı göçü önlemek isterken, AB'ye sığınmak isteyen bu kişiler arasında uluslararası koruma ihtiyacı içinde bulunanlar ve yaşamı tehlikede olanlar olduğunu unutmamasını istiyoruz" dedi.
    BMMYK'ya göre, son bir yılda İtalya, Yunanistan, Kıbrıs ve Malta'ya deniz yoluyla gelen kaçak göçmenlerin sayısında önemli azalma oldu.

    Mahecic, deniz yoluyla gelen göçmenleri engellemenin sorunu çözmediğini, tam tersine başka yöne kaydırdığını söyledi.

    Sözcü, gelenleri rastgele engelleyen sınır kontrolü politikalarının, kaçak göçmenlerin daha riskli yollara başvurmalarına sebep olduğunu, bu sebeple de giderek daha fazla sayıda sığınmacının kendisini insan kaçakçılığı şebekelerinin kucağına düşmüş olarak bulduğunu belirtti.

    -YUNANİSTAN-

    Öte yandan, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, Evros (Meriç) bölgesi yakınındaki gözaltı merkezlerinde kaçak göçmenlerin "insanlık dışı" koşullarda tutulduğunu bildirdi.

    Örgüt, bölgedeki iki gözaltı merkeziyle 3 sınır polis karakolunda yapılan incelemede, kaçakların buralarda ağır ve insani olmayan koşullarda tutulduğunun saptandığını belirtti.

    Bu merkezlere kapasitelerinin iki-üç katı insanın kapatıldığını, yer yokluğundan bazı kaçak göçmenlerin tuvaletlerin yanında yerlerde yattıklarını belirten örgüt, yetkililere koşulları hemen düzeltmeleri için çağrıda bulundu.




    BM'den AB'ye sınırları gevşet uyarısı Yorumları