IMF eski başkanından sıcak para uyarısı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-10-2010 (21:22)   Son Mesaj: 12-10-2010 (21:22)    Cevap: 0    Gösterim: 546  

    12-10-2010

    IMF eski başkanından sıcak para uyarısı

    IMF eski başkanından sıcak para uyarısı


    IMF eski Başkanı Rodrigo de Rato, sıcak paranın gelişmekte olan ülkelerdeki akışına dikkat çekerek, “Sıcak sermaye, gelişmekte ülkelerde yaşamakta olduğumuz günlerin daha kötüye gitmesidir” ifadelerini kullandı.

    Haliç Kongre Merkezi"nde düzenlenen, "İMKB 25. Yıl Konferansı"nda konuşan Rato, krizin dünyada çık hızlı yayıldığın, senkronize olan krizin adından toparlanmanın da senkronize olduğunu belirtti. Para politikasının güvenilir nitelikte olmasının da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Rato, ABD'de izlenen para politikasına ilişkin olarak da, "2011-2012 yıllarında FED"in çok hızlı vidaları sıkıştırması gerekiyor. Aksi halde ABD bundan yararlanamacak" değerlendirmesinde bulundu. ABD"nin gelişmiş ekonomilerden hızlı toparlanma istediğini hatırlatan Rato, "Benim kanımca bunlar olmayacak. Krizden çıkmak zaman gerektirecek" öngörüsünde bulundu.
    BALON OLUŞMASI NASIL ÖNLENEBİLİR?

    Para politikasının gelişmekte olan ekonomiler için de güç olduğuna dikkati çeken Rato, "Bu konuda Türkiye başarılı. Brezliya'ya, Endonezya'ya, Tayvan'a, Kore'ye gidin. Buralarda insanlar bazı imkanlar arıyor. Avrupa'da faizler 1, başka yerlerde 0, Türkiye'de 7, Brezilya'da 7. Herkes buraya geliyor, para buraya akıyor" dedi.

    Bu paranın, çok güç para politikası yönetimi gerektirdiğine dikkati çeken Rato, makro ekonomik politikaların kullanılabileceği önerisinde bulundu. Rato, "Umarız bunlar başarılı olacaktır. fakat bütün tartışma burada. Etkili kontroller, sermaye kontroller, idari kontroller, vergi akışları ve gelişmekte olan ülkelerde patlayacak bir balon olmasını nasıl önleyebilir" tartışmalarına dikkat çekti.

    -SICAK PARA AKIŞLARI-

    ABD'nin iyisinden de kötülüklerden de bütün dünyanın etkileneceğini ifade eden Rodrigo de Rato, sıcak paranın gelişmekte olan ülkelere akışına ilişkin, şunları söyledi:

    "Sıcak sermaye, gelişmekte olan ülkelerde yaşamakta olduğumuz günlerin daha kötüye gitmesidir. Enflasyon önemli. Fakat parasal koşullar, gelişmekte olan ekonomilerde önemli. Enflasyon endüstrileşmiş ülkelerde ciddi sorun değil, ancak bazı gelişmekte olan ekonomilerde ilerde sorun olabilir."

    -RİMİMBİ VE DOLAR BİRLİKTE HAREKET EDİYOR, KÜÇÜK PARALAR ISINIYOR-

    Dolar konusuna da dikkat çeken Rato, petrolün 100 dolar civarında olduğunu, bakır, gıda maddeleri fiyatlarının da, herkesin görmesi gereken başka risk olduğunun altını çizdi. Dolor ve Rimimbi"nin birlikte hareket ettiğini ifade eden Rato, şunları söyledi:

    "Bazıları bizim bir para savaşı ortasında olduğumuzu iddia ediyorlar. Bazıları bu abartı diyorlar. Para hareket ediyor. Dolar ve avro arasında görmüş olduğumuz gibi. Avro, dolar ve Rimimbi. Rimimbi ve dolar birlikte hareket ediyor. Tehlikelerden bir tanesi bu. Bu bir Avrupa tehlikesi ve Türkiye için de bu önemli. Bir kez Avrupa şu veya bu şekilde devlet borcu krizini hallederlerse, Avrupa bundan mağdur olabilir ve bu çok büyük bir tehlikedir. Doların değeri düşüyor, Rimimbi, dolara karşı değer kazanıyor. Fakat diğerlerine karşı değer kaybediyor. Diğerleri ısınıyor, Küçük paralar veya orta çaptaki paralar. Döviz kurul ile büyüme arasında açık ilişki var."




    IMF eski başkanından sıcak para uyarısı Yorumları