Tapulardaki ihtilaf 'Kurul'la çözülecek   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-10-2010 (17:19)   Son Mesaj: 12-10-2010 (17:19)    Cevap: 0    Gösterim: 471  

    12-10-2010

    Tapulardaki ihtilaf 'Kurul'la çözülecek

    Tapulardaki ihtilaf 'Kurul'la çözülecek


    Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne (TKGM) intikal eden tapu ve kadastroyla ilgili konular ile bunlara ilişkin uygulama ve görüş farklılıklarını gidermek üzere Tapu ve Kadastro Kurulu kurulacak.

    Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
    Kanun, mülkiyet hakkını tespit etmek üzere taşınmazların kadastro çalışmalarını planlamak, yürütmek, yenilenmesini ve güncellenmesini sağlamak, tapu sicillerini oluşturmak, arşivlenerek korunmasını sağlamak, harita yapmak, üretim standartlarını tespit etmek ve arşivlenmesini sağlamak üzere, Bayındırlık ve İskan Bakanlığına bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile teşkilatlanmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

    TKGM, askeri haritalar hariç, harita üretim hizmetlerini yapacak, mekansal bilgi sistemi altyapısını ve harita üretim izleme merkezini oluşturacak, coğrafi bilgi sistemleri konusunda verilecek görevleri gerçekleştirecek, yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişilerin ülkedeki tapu kadastroyla ilgili işlemlerini yapacak, Türkiye Cumhuriyeti uyrukluların yurt dışındaki taşınmazlarıyla ilgili hak ve menfaatlerini koruyacak.

    Harita ve kadastro mühendislik bürolarına lisans verecek, bu büroların faaliyetlerini belirleyecek, taşınmaza yönelik aracılık faaliyetini düzenleyecek olan TKGM bünyesinde, genel müdüre doğrudan bağlı, Tapu ve Kadastro Kurulu oluşturulacak.

    Kurul, TKGM'ye ulaşan tapu ve kadastroyla ilgili konularla, bunlara ilişkin uygulama ve görüş farklılıklarını giderecek. Kurul, genel müdürün veya incelenen konunun niteliğine göre görevlendireceği bir genel müdür yardımcısının başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, I. Hukuk Müşaviri, Tapu Dairesi Başkanı ve Kadastro Dairesi Başkanı ile Genel Müdür tarafından görevlendirilecek 4 üyeden oluşacak.

    Tapu müdürlüklerinin görev ve yetkileri, ilçenin sosyal ve ekonomik gelişmişlik durumu, nüfus yapısı ve tapu işlemi hacmi dikkate alınarak, başka tapu müdürlüğüne devredilebilecek. Genel müdürlük ana hizmet birimlerinde, tapu ve kadastro uzmanıyla, uzman yardımcısı istihdam edilecek.

    DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ KURULACAK

    TKGM, ürettiği her türlü tapu, kadastro, harita ve arşiv bilgi, belgeleriyle sunduğu hizmetlerden gelir elde etmek üzere merkez veya bölge müdürlükleri bünyesinde döner sermaye işletmeleri kuracak.

    Döner sermaye işletmeleri için kendi kaynaklarından karşılanmak üzere 4 milyon lira sermaye tahsis edilecek.

    Tapu müdürlükleri, hak sahibinin talebi üzerine, kendi yetki alanı dışında bulunan taşınmazlarla ilgili tapu işlemlerini yapabilecek.

    Bunun için tapu müdürlüklerinin, taşınmazın bulunduğu tapu müdürlüğünden yetki alması ve kanunen bir engel olmadığını tespit etmesi gerekecek.

    Yasa ile TKGM'de mevcut daire başkanlıkları arasına Harita Dairesi Başkanlığı, Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığı da eklendi.

    Kanundaki geçici madde uyarınca, TKGM teşkilatının mevcut kadrolarının kullanımı, bu kanun esaslarına göre altı ay içerisinde yeniden düzenleninceye kadar devam edecek.

    Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte şube müdürlerinin görevleri devam edecek. Merkez teşkilatı ana hizmet birimlerindeki şube müdürlerinin kadroları herhangi bir şekilde boşalması halinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılacak.

    Kanuna göre yeniden düzenleme yapılıncaya kadar değişen veya yeniden kurulan birimlere verilen görevler daha önce bu görevleri yapmakta olan birimler tarafından yapılmaya devam edilecek.

    Genel müdürlük, teşkilat ve kadrolarını en geç 6 ay içinde bu kanuna uygun hale getirecek, ilgili yönetmelikler 6 ay içinde çıkarılacak.

    Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, ''Tapu ve Kadastro Denetmeni'' ve ''Tapu ve Kadastro Denetmen Yardımcısı'' olarak görev yapmakta olan personel, bir ay içinde talep etmeleri halinde, sırasıyla ''Tapu ve Kadastro Uzmanı'' ve ''Tapu ve Kadastro Uzman Yardımcısı'' kadrolarına atanacak.

    Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte TKGM taşra teşkilatında kapatılan birimlere ait taşınır, araç, gereç, malzeme, demirbaş, taşıt ve her türlü hak ve yükümlülükler ile tahsisli hizmet binaları ve lojmanlar, hiçbir işleme gerek kalmaksızın mevcut mevzuat hükümlerine göre belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlükleri, Kadastro Müdürlükleri ve Tapu Müdürlükleri'ne devredilecek ve bu işlemler, her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olacak.




    Tapulardaki ihtilaf 'Kurul'la çözülecek Yorumları