Dursun: Önemli şeyler bile sıradanlaşıyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-10-2010 (17:16)   Son Mesaj: 12-10-2010 (17:16)    Cevap: 0    Gösterim: 416  

    12-10-2010

    Dursun: Önemli şeyler bile sıradanlaşıyor

    Dursun: Önemli şeyler bile sıradanlaşıyor


    RTÜK Başkanı Davut Dursun, küreselleşmenin bir de negatif tarafı olduğunu, bu bilgi bombardımanı altında verilen önemli şeylerin de son derece sıradanlaştığını belirtti.

    Bağcılar Belediyesi ile Basın Yayın Birliği tarafından Holiday Inn Airport Otel'de düzenlenen Uluslararası Medya Sempozyumu'nun ''Küreselleşmenin Medyaya Çizdiği Yeni Sınırlar; 'Küreselleşme' Medya Formülüne Bir 'K' Daha Eklendi: 5N 1K 1K'' konulu oturumunda konuşan Dursun, küreselleşmeyi insanlık sürecinin yeni bir dönemi olarak algılamak gerektiğini ifade etti. Dursun, küreselleşme denilen yeni sürecin, toplumların siyasal ve ekonomik hayatlarına, değer yargılarına, günlük yaşama biçimlerine çok doğrudan etki yaptığını söyledi.
    Küreselleşmenin geleneksel yapıları dönüştürdüğünü ve yeni bir forma, biçime, yeni bir siyasi anlayışa, ekonomik üretim süreçlerine, kültürel değerlere ve süreçlere yol açtığını anlatan Dursun, şöyle devam etti:

    ''Bu çerçeveden baktığımız zaman, küreselleşme yanlısı olmak ya da olmamak gibi bir tercih imkanımız yok. Bu, zorunlu bir süreçtir. Taraftar olmak ya da olmamak gibi bir alternatif olamaz ama hayatımızı buna göre tanzim edebilmek, olumsuzlukları varsa bunlar karşısında engelleyici birtakım bariyerler geliştirmek durumunda olabileceğimizi düşünüyorum. İstesek de istemesek de bunun içindeyiz. Küreselleşmenin ister yanında ister karşısında olalım, sonuç değişmiyor. Kimse de bize küreselleşme taraftarı mısın, değil misin diye de sormuyor. Kimse artık mektup yazmıyor. Küreselleşme karşıtı olanlar da yazmıyor, e-mail kullanıyor. Bu zorunlu bir sonuçtur. Cep telefonuna, almama konusunda direnenlerin bile teslim olduklarını ve naif bir şekilde almaya başladıklarını görüyoruz. Türkiye aynı zamanda dünyada teknolojik gelişmeleri en iyi takip eden ülke.''

    -DİJİTAL YAYIN, YEREL YAYINLARI ARTIRACAK-

    Dursun, görsel işitsel yayınların düzenlenmesi ve denetlenmesinden sorumlu bir kurumun başkanı olduğunu belirterek, teknolojik gelişmelerin televizyon ve radyo yayınlarını hem içerik hem de yayın teknolojilerini son derece etkilediğini söyledi.

    Küreselleşmenin arka planında var olan bilgi iletim teknolojilerinin hızlı değişiminin medya sektörünü çok doğrudan ve köklü bir değişime tabi tuttuğunu ifade eden Dursun, RTÜK Yasası'nın yayımladığı 1994 yılında dünyada görsel işitsel yayıncılık alanında analog teknoloji olduğunu ve her şeyin ona göre dizayn edildiğini, şimdi dijital teknoloji denilen sayısal yayıncılığa geçildiğini anlattı.

    Davut Dursun, küreselleşmenin bir sonucu olan dijital yayının avantajları hakkında bilgi vererek, şu anda Türkiye'de 1300 civarında radyo ve televizyon yayını olduğunu, sayısal teknolojiye geçildiğinde bunun iki bine çıkacağını belirtti.

    RTÜK Başkanı Dursun, dijital yayınla yerel düzeylerde, ilçelerde hatta köylerde yayınlara imkan vermenin söz konusu olacağını ifade ederek, bunun da yerel değerlerin bir biçimde yayıncılık yoluyla başka toplumlara aktarılmasına imkan tanıyacağını anlattı.

    Bilginin son derece hızlı bir şekilde, devletlerin kontrolü olmadan, bütün dünya ölçeğinde dolaşabildiğini ifade eden Dursun, şunları kaydetti:

    ''Bilginin iletilmesinde televizyon, gazete, radyo, internet, cep telefonu aktif rol oynuyor. Küreselleşme, sadece bilginin yüksek dolaşımına imkan vermiyor, aynı zamanda paranın yüksek dolaşımına imkan veriyor. Müthiş bir dolaşım sağlıyor. İstanbul'da oturursunuz, bilgisayar ekranından New York borsasını takip eder, anında hisse senedi satın alabilirsiniz. Bu, özellikle sanayi toplumlarında devletlerin siyasi otoritenin bilgi ve para üzerindeki denetimini sonlandırmış oluyor. Küreselleşmenin medya alanında yarattığı en önemli sonuç, bilgi üzerinde devlet tekelinin sonlandırılması olmuştur.''

    -''DÜNYA İÇ İÇE GEÇTİ''-

    RTÜK Başkanı Dursun, dünyanın iç içe geçtiğini, bütün bilgilerin hızlı bir şekilde yakınlaştığını, aktarıldığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    ''Unutmamak gerekir ki küreselleşmenin bir de negatif tarafı var. Bu bilgi bombardımanı altında verilen önemli şeyler de son derece sıradanlaşıyor. Her gün cinayet gören izleyici nezdinde cinayetin bir anlamı kalmıyor. Şiddet hayatın sıradan bir parçası haline geliyor. Bu sıradanlaşma bizim pek çok konudaki hassasiyetimizi ortadan kaldırıyor. Buna karşı birtakım tedbirlerin alınması gerekir. Küresellikle birlikte ciddi bir ahlakilik sorunu ortaya çıkıyor. Bu, basın dünyasında da bilim dünyasında da ticaret dünyasında da sıradan kamusal hayatta da var. Küresellikle ortaya çıkan bu dinamik yapı, değer yapımızı, medyadaki değer anlayışımızı ciddi şekilde törpüledi, sağlıklı bir değer dünyası yaratamadık. Temel hak ve özgürlükler, yüce ve evrensel değer olarak küreselliğin sınırı olarak kabul edilebilir. Böylece küreselliğin olumsuzluklarını belli bir noktaya kadar tolore etme imkanı olur.''




    Dursun: Önemli şeyler bile sıradanlaşıyor Yorumları