Bakan Ergün büyümeye sevindirmedi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-10-2010 (16:21)   Son Mesaj: 12-10-2010 (16:21)    Cevap: 0    Gösterim: 522  

    12-10-2010

    Bakan Ergün büyümeye sevindirmedi

    Bakan Ergün büyümeye sevindirmedi


    Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün bir TV kanalına verdiği ropörtajda büyüme rakamlarını değerlendirdi. 2-B arazileri ile ilgili potansiyeli hatırlatan Ergün elektrikli araçlar ve vergilendirilmesine açıklık getirdi.

    Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, büyüme rakamları konusunda, Türkiye'nin 2010 yılının tamamında yüzde 6,8'in, yüzde 7'nin üzerinde büyümeyi gerçekleştirmiş olacağı değerlendirmesinde bulundu.
    Ergün, katıldığı bir televizyon programında, büyüme rakamlarını değerlendirdi.

    Türkiye ekonomisinin 2009'daki küçülmeden sonra, özellikle 2009'un son çeyreğinden itibaren büyüme performansı gösterdiğini, 2009 son çeyrekte yüzde 6'lık büyüme gerçekleştiğini belirten Ergün, daha sonra aralıksız olarak büyümelerin devam ettiğini anlattı.

    ''Şimdi yeni bir büyüme performansı gösterdiğimiz süreci yaşıyoruz'' diyen Ergün, bu süreçte baz etkisiyle ortaya çıkan bazı alçalmalar yükselmeler de olacağını, 3. dönem ortaya çıkan yüzde 5,5'luk rakamda baz etkisinin de olduğu düşünüldüğünde ''aslında iyi bir rakam'' olduğunu söyledi.

    Bunun daha çok sanayi üretiminden, iç tüketimden kaynaklanan bir büyüme rakamı olduğunu, yüzde 9'a kadar yükselen beklentiler bulunduğunu belirten Ergün, yüzde 9'a kadar yükselen beklentilerin sadece sanayi üretimini, kapasite kullanım oranlarını dikkate alarak ortaya çıkmış beklentiler olabileceğini, kış aylarıyla beraber turizm faaliyetlerindeki ile kamu yatırımlarındaki birtakım yavaşlamaların o yüksek beklenti değerlendirmeleri içine katılmadığının görüldüğünü kaydetti.

    ''REVİZYONU TEMKİNLİ OLARAK YAPTIK''

    Bakan Ergün, toplama bakıldığında 2010 yılı son çeyrekte iyi bir büyüme rakamı geleceğini, şimdiki verilerin bunu gösterdiğini belirtti.

    ''Yılın geneline ilişkin yüzde 6,8'lik büyüme rakamının üzerine çıkılacağı görüşüne katılıyor musunuz?'' sorusunu Ergün, ''Katılıyorum. Ben yüzde 7'nin üzerine büyüyeceğini tahmin ediyorum Türkiye'nin.

    Her zaman da bunu ifade ettim. Ama orta vadeli programdaki revizyonu her zaman temkinli olarak yaptık. 2010 yılı büyümesini başlangıçta 3,5 olarak öngörmüştük.

    3,5'luk büyüme çok temkinli bir büyümeydi. Aslında Türkiye'nin potansiyelinin bundan çok daha fazla olduğunu biliyorduk ama dünyadaki gelişmeler, kırılganlıklar dikkate aldığında böyle temkinli bir rakam ortaya koymuştuk. Revizyonu da yine temkinli yaptık.

    6,8'lik revizyon rakamı da çok temkinli bir rakamdır. Buna rağmen bu gelişmeler, Ekim ayındaki sanayi üretimi rakamları gösteriyor ki Türkiye yüzde 6,8'in üzerinde, 7'nin üzerinde büyümeyi gerçekleştirmiş olacaktır. 2010 yılının tamamında'' sözleriyle yanıtladı.

    2B ARAZİLERİ

    2B arazilerine ilişkin çalışmada önceliğin neler olacağı, söz konusu araziler üzerindeki fabrikalar, işletmeler konusunda nasıl bir politika izleneceğinin sorulması üzerine Ergün, konunun iki yönü olduğunu, şehirlerde üzerinde sanayi tesisi veya yerleşim birimi bulunan 2B arazileri bir de köylerde tarım amacıyla köylülerin kullandığı araziler bulunduğunu, bunların orman vasfını kaybetmiş, bir daha ormana dönüşmesi mümkün olmayan araziler olduğunu anlattı.

    2B arazilerinin uygun şartlarda, üzerinde mülkiyeti, binası olan kişilere, araziyi tarım amacıyla kullanan kişilere satışının yapılması gerektiğini kaydeden Ergün, bu konudaki çalışmaların son aşamaya getirildiğini, bu sonuçlandığında hem tarım arazilerindeki hem de şehirlerdeki 2B arazilerinin satışının gerçekleşeceğini, önemli bir sorunun da ortadan kalkacağını ifade etti.

    Ergün, sorunun kalıcı şekilde çözüme kavuşması gerektiğini belirterek, bunlar yapıldığında peşin veya taksitle ödemek isteyenler olacağını, değişik ödeme seçenekleriyle çalışmanın gerçekleştirileceğini kaydetti.

    ''Ne kadar gelir beklendiği'' sorusu üzerine Ergün, değişik yöntemlerle hesaplayanlar olduğunu, mevcut rant bedelleri veya rayiç değerler dikkate alınarak hesaplamalar yapıldığını söyledi. Ergün, ''20 milyar dolarlık bir potansiyel orada duruyor'' dedi.

    Bakan Ergün, sistemde aksama olmayacağını, kurallar işlemeye başladığında satış işlemleri başladığında, hızlı şekilde bu satışların gerçekleşeceğini düşündüklerini dile getirdi.

    ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE VERGİLENDİRİLMESİ

    Elektrikli araçlar ve vergilendirilmelerine ilişkin soru üzerine Ergün, ''Elektrikli araçlar için yüksek vergilendirme söz konusu değil, öyle birşey olamaz. Dünyadaki gidişata aykırı bir durum.

    Üstelik elektrikli araç teknolojisini desteklemek ve bu teknolojide Türkiye'nin önemli mesafe almasını sağlamak istiyoruz.

    Bunun için de birtakım destek modelleri geliştirmek mecburiyetindeyiz. Bunu Otomotiv Strateji Belgesinde ele aldık ve bu konuya ayrı bir bahis açmış olduk'' diye konuştu.

    Elektrikli otomobillerin Türkiye'de üretimi, pazarlaması, kullanımı, desteklenmesi konularında herkese düşen görevler olacağını kaydeden Ergün, kamuya da bu görevin verilmiş olacağını söyledi.

    2011'de 81 ilde il müdürlüklerine araç alacaklarını, bunların bir kısmını elektrikli araç olarak almak istediklerini kaydeden Ergün, özellikle Ankara'da, merkezde kullanacakları araçları elektrikli araçlardan alacaklarını ifade etti.

    Belki posta hizmetlerinde, birtakım kargo hizmetlerinde kullanılan araçların da elektrikli araçlar olacağını kaydeden Ergün, bunların şarj istasyonlarının kurulması için belediyelere, TEDAŞ'a düşen görevler olacağını anlattı.

    Maliye Bakanlığı'nın elektrikli araçlar için bir motor hacmi söz konusu olmadığı ayrıca sıfır emisyon söz konusu olduğu için yeni bir vergilendirme modeli geliştirmesi gerektiğini, bu konuda çalıştığını belirten Ergün, ''Kuşkusuz bir vergilendirme olacak ama bu vergilendirme motor hacmine veya emisyona göre olamayacağına göre, üstelik elektrikli araçların kullanımını kolaylaştıran bir vergilendirme düşündüğümüze göre yüksek vergilendirme endişesi yersiz'' dedi.

    Maliye Bakanlığı'nın henüz bu konuda mevzuat olmadığı için Türkiye'ye ilk giren birkaç elektrikli aracın satış işleminde Türkiye'de bugünkü en düşük vergilendirme üzerinden vergilendirme yaptığını anlatan Ergün, ''Demek ki Maliye Bakanlığının elektrikli araçlarla ilgili amacı yüksek vergilendirme değil. Eğilimin, elektrikli araçların düşük vergilendirilmesi yönünde olduğunu görmek lazım'' diye konuştu.

    Bakan Ergün, kamu alımlarında yerli üretimin tercihi konusundaki bir soru üzerine, en gelişmiş ülkelerde bile kendi ülkelerinde üretilen ürünlerin toplum, kamu tarafından tüketilmesi için kampanyalar düzenlendiğini söyledi.

    Ergün, ''Türkiye'de de bizim hem kamu hem özel kesim olarak Türkiye'de üretilen ürünlere ilgi göstermemiz lazım. Türkiye gerçekten sanayi ürünlerinde Avrupa standartlarında üretim yapan bir ülke. İhracatımızın çok büyük bölümü Avrupa'ya. O zaman kamu alımlarında neden Türkiye'de üretilen ürünleri tercih etmeyelim'' dedi.

    Nihat Ergün, Kamu İhale Kurumu ile istişare içinde olduklarını, birtakım düzenlemelerle yerli istekliyi yerli ürün lehine değiştirecek ve Türkiye'de Üretilen ürünlerin kamuda daha çok kullanılmasını ve satın alınmasını sağlayacak bir düzenleme içerisinde olduklarını sözlerine ekledi.




    Bakan Ergün büyümeye sevindirmedi Yorumları