İHD'den bir yıllık müdahale bilançosu   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-10-2010 (13:58)   Son Mesaj: 12-10-2010 (13:58)    Cevap: 0    Gösterim: 418  

    12-10-2010

    İHD'den bir yıllık müdahale bilançosu

    İHD'den bir yıllık müdahale bilançosu


    İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Türkiye'de bu yıl toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına ciddi müdahaleler yapıldığını savunarak, 2 kişinin yaşamını yitirdiğini, 143 kişinin yaralandığını, 152 kişinin de tutuklandığını belirtti.

    Türkdoğan, İnsan Hakları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) yöneticileriyle birlikte İHD Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Konuşmasında bu yıl Türkiye'de ve dünyada yaşanan hak ihlallerine yer veren Türkdoğan, güvenlik eksenli politikaların hak ve özgürlükleri ''terör bahanesi'' ile kısıtlamaya çalışmasının dünyadaki militarist ve otoriter yönetim anlayışlarını güçlendirdiğini söyledi.
    Türkdoğan, ''Ne yazık ki ülkemizde de benzer atmosfer son günlerde öğrenci gruplarına yönelik kolluk kuvvetlerinin işkence niteliğinde uygulamaları ve bu uygulamaları doğrudan sahiplenen yetkililerin söylemlerinde bir kez daha özel bir gündem oluşturmuştur'' dedi.

    Türkiye'de geçen yıl 9 faili meçhul cinayet işlendiğini, kara mayınlarından 6 kişinin öldüğünü belirten Türkdoğan, operasyonlarda yaşamını yitirenlerin sayısının da 281'e ulaştığını bildirdi. Türkdoğan, şöyle devam etti:

    ''İşkenceye sıfır tolerans söylemi 2010 yılında da lafta kalmaya devam etmiştir. Kasım ayı sonuna kadar TİHV'ye yapılan işkence ve kötü muamele başvuru sayısı 319 olmuştur. Türkiye'de 2010 yılında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü hakkına da ciddi müdahaleler yapılmıştır. Bu müdahalelerde 2 kişi yaşamını yitirmiş, 143 kişi yaralanmış, 1716 kişi gözaltına alınmış, 152 kişi tutuklanmıştır. Müdahalelerde işkence dahil her türlü kötü muamele yaşanmıştır.''

    Türkiye'de tutuklama oranının yüksek olduğunu savunan Türkdoğan, cezaevlerindeki 95 mahpusun ağır hastalıkları nedeniyle tahliye edilmeyi beklediğini ve ''103 işkence ve kötü muamele tespiti yapıldığını'' ileri sürdü.

    Türkdoğan, Türkiye'de bu yıl basın özgürlüğü alanındaki ihlallerin artarak devam ettiğini ifade ederek, tutukluluk hali devam eden gazeteci sayısının 39 olduğunu anlattı.

    2010 yılında öne çıkan en bariz hak ihlalinin adil yargılanma hakkının ihlali olduğunu iddia eden Türkdoğan, ''Özel Yetkili ve Görevli Ağır Ceza Mahkemelerinin hukuka aykırı uygulamaları artarak devam etmiştir. Eski DGM'lerin devamı olan bu mahkemelerin kapatılması gerektiği açıktır'' ifadelerini kullandı.




    İHD'den bir yıllık müdahale bilançosu Yorumları