CHP tarım raporunda sona yaklaştı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-10-2010 (12:19)   Son Mesaj: 12-10-2010 (12:19)    Cevap: 0    Gösterim: 464  

    12-10-2010

    CHP tarım raporunda sona yaklaştı

    CHP tarım raporunda sona yaklaştı


    CHP Parti Meclisi üyesi Gökhan Günaydın öncülüğünde hazırlanan ve Türkiye'deki tarım sektörünün 2011-2023 yılları arasındaki planlamasının yapıldığı ''CHP Tarım Raporu''nda sona yaklaşıldığı duyuruldu.

    Rapor, planlandığı 12 yıllık süreçte, 34 milyar liralık toplam yatırım bütçesini ve bunun ekonomiye kazandıracağı 96 milyar liralık geliri öngörüyor.
    Raporla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Günaydın, yaklaşık 4 aydan bu yana akademisyenler ve meslek odalarının katkılarıyla hazırladıkları raporun taslak halini aldığını, son şeklinin verilmesinin ardından da kamuoyuna açıklanacağını söyledi.

    Rapor ile Türk tarım sektörünün 2011- 2023 yılları arasındaki, 12 yıllık sürecinin planlandığını anlatan Günaydın, ''Amacımız yatırımcı bir anlayışla tarım sektörünü ithalata bağlı olmaktan kurtarıp, ihracatçı bir yapıya kavuşturmak'' dedi.

    Rapora göre, yılda ortalama 1 milyon hektar arazinin toplaştırılmasının yapılacağını ifade eden Günaydın, şöyle konuştu:

    ''Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan toplaştırma oranı ancak bizim bir yılda planladığımız kadar. Bu planlama ile dönem sonunda 14 milyon arazinin toplaştırılmasını planlıyoruz. Ayrıca yılda 400 bin hektar sulama yatırımı yapılmasını öngörüyoruz. Bu girişimle de bugüne kadar yapılanları 2'ye katlayacağız, 4,5 milyon hektarlık sulama yatırımını öngörüyoruz. Bunun yanında başta tohum ve damızlık hayvan olmak üzere Ar-Ge yatırımı ve tarla içi geliştirme hizmetleri de yapacağız...''

    Günaydın, bunlara ilaveten nadas alanlarının daraltılmasını yönelik projeleri de hayata geçireceklerini belirterek, ''Bütün bunlar Türkiye'de 'ölçek ekonomisi' sağlayan ve verimliliğini yükselten çalışmalar olacak'' dedi.

    -1,5 LİRAYA MAZOT-

    Günaydın, Türk çiftçisinin en büyük girdi sorunlarının başında mazot ve gübre fiyatlarının yüksekliği geldiğini, bu alanda da düzenleme yapmayı amaçladıklarını bildirdi.

    Oluşturdukları rapora göre mazottan ÖTV alınmayacağını ve mazot fiyatının 1,5 liraya indirileceğini ifade eden Günaydın, gübredeki ÖTV uygulamasına da son verileceğini belirtti.

    Tarım piyasasının yeniden düzenleneceğini kaydeden Günaydın, şunları söyledi:

    ''Türkiye düşük maliyetle teknoloji ve bilgiyi kullanarak, yatırımcı bir anlayışla yüksek verimli rekabetçi bir tarım anlayışına sahip olacak. Bunun da yaratacağı etki, Türkiye'de bugüne kadar üretilen tarım ürünlerinde önemli oranda artış sağlanacak. 20 milyon ton buğday üreten Türkiye, dönem sonunda 27 milyon ton, 4 milyon ton mısır üreten Türkiye yine dönem sonunda 10 milyon ton mısır üretecek...''

    -12 YILDA 34 MİLYAR LİRALIK TOPLAM YATIRIM BÜTÇESİ-

    Günaydın, Türkiye'nin tarım sektöründeki büyümesine önemli ivme sağlayacak raporun, 12 yılda 34 milyar liralık toplam yatırım bütçesini hedeflediğini bildirdi.

    Günaydın, ''Türkiye'nin 2011-2023 yılları arasındaki tarım sektörünün planlandığı rapor, 12 yılda 34 milyar liralık toplam yatırım bütçesini ve bunun ekonomiye kazandıracağı 96 milyar liralık toplam geliri öngörüyor'' dedi.

    Günaydın, tarımdaki büyümenin istihdama önemli ölçüde katkı sağlayacağını, kırsal alandan kente göçü de önleyeceğini söyledi.

    Yaklaşık 4 aydan bu yana üzerinde çalışılan raporun Türkiye'de bu alanda çalışmış akademisyenler ve meslek odalarının katkılarıyla hazırlandığını ifade eden Günaydın, ''Rapor, tüm toplum kesimlerine, üretici ve tüketici örgütlerine sunulacak. Aynı zamanda başka bir toplantı ile de ekonomist ve köşe yazarlarına sunulacak rapor, gelecek eleştiri ve katkılarla revize edildikten sonra CHP'nin nihai tarım raporu halini alacak'' diye konuştu.




    CHP tarım raporunda sona yaklaştı Yorumları