Şahin: İnsan hakları öncelikli hedef olmalı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-10-2010 (10:58)   Son Mesaj: 12-10-2010 (10:58)    Cevap: 0    Gösterim: 394  

    12-10-2010

    Şahin: İnsan hakları öncelikli hedef olmalı

    Şahin: İnsan hakları öncelikli hedef olmalı


    TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, insan haklarının korunmasının ve geliştirilmesinin, çağdaş dünyanın güçlü bir üyesi olan Türkiye'nin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını bildirdi.

    Şahin, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, insan haklarını ilk kez uluslararası düzeyde kapsamlı bir biçimde tanımlayan BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabulünün 62. yıldönümünün kutlandığını anımsattı.
    Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında yaşanan haksızlıklar üzerine harekete geçen uluslararası topluluğun, insan hak ve özgürlüklerini hukuksal yolla korumak için hazırladığı bildirgenin, daha sonra oluşturulan hukuk metinlerine de öncülük ettiğini belirten Şahin, Türkiye'nin, uluslararası ilişkilerde sevgi, saygı ve hoşgörü kavramlarının öncelik haline gelmesinin hukuki belgesi olan bu bildirgeyi ilk onaylayan ülkelerden olduğunu vurguladı.

    Bireylerin hiçbir ayrımcılığa uğramadan yasa önünde eşitliğine dayanan ve hukukun üstünlüğü ilkesiyle korunan insan haklarına saygının, Anayasada, Türkiye Cumhuriyeti'nin değiştirilemez nitelikleri arasında yer aldığına dikkati çeken Şahin, şöyle devam etti:

    ''Demokrasinin, hukukun üstünlüğünün ve uluslararası barışın ayrılmaz bir parçası haline gelen insan hakları, bugün ülkelerin gelişmişlik düzeyini belirleyen göstergelerdendir. İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi, çağdaş dünyanın güçlü bir üyesi olan Türkiye'nin öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır. Evrensel değerler olarak nitelenen bu hak ve özgürlükler, onurlu bir yaşamın vazgeçilmez unsurlarıdır.

    Ülkemizde yaşanan değişimin öncüsü durumunda olan Meclisimiz, Türkiye'nin demokratik gelişimi ve hukuk düzeninin temelini oluşturan insan hakları alanında yapılan çalışmalara büyük önem vermektedir. Meclisimiz, Cumhuriyetimizin kurulduğu günden bu yana sağlanan ilerlemelerin oluşturduğu demokrasi ve insan hakları kültüründen güç alarak, bu alanda çok sayıda düzenlemeyi hayata geçirmiştir. Parlamenter denetim mekanizması olarak görev yapan İnsan Haklarını İnceleme Komisyonumuzun çalışmaları da Meclisimizin bu konudaki hassasiyetinin en açık göstergesidir.''




    Şahin: İnsan hakları öncelikli hedef olmalı Yorumları