Konya'da bodur elma bereketi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-09-2010 (14:19)   Son Mesaj: 12-09-2010 (14:19)    Cevap: 0    Gösterim: 733  

    12-09-2010

    Konya'da bodur elma bereketi

    Konya'da bodur elma bereketi


    Konya'nın Ereğli ilçesinde normal elma üretimine göre dekardan yaklaşık 2 kat daha fazla ürün veren bodur elma bahçelerinin artmasıyla, ekim alanları 15 bin dekara, üretim ise 250 bin tona ulaştı.

    Ereğli Tarım İlçe Müdürü Özkan Özgüven, yaptığı açıklamada, elmacılığın geçmişinde Ereğli'nin önemli bir yere sahip olduğunu, su ve pazarlamada yaşanan sıkıntılar nedeniyle 1970'li yıllarda bahçelerin azaldığını, çiftçilerin elma ağaçlarını sökmesi sonucu üretimin 50 bin tona kadar düştüğünü hatırlattı.
    Son yıllarda bodur elmacılıkla Ereğli'de elma yetiştiriciliğinin yeniden yaygınlaşmaya başladığını belirten Özgüven, ilçede modern elma bahçelerinin sayısının her geçen yıl arttığını söyledi.

    Özgüven, Adana ve Mersin ile çevre illerden gerek tarım gerekse başka iş kollarında faaliyet gösteren bir çok işletmenin bodur elma üretimi için ilçeye geldiğini bildirdi.

    Sadece ilçe dışından gelen yatırımcılara bu yıl 2 bin 500 dekar arazi tahsis ettiklerini dile getiren Özgüven, toplam elma ekili alanın 15 bin dekara ulaştığını ifade etti.

    İVRİZ KAYNAK SUYU TERCİH NEDENİ

    Özgüven, üreticilerin Ereğli'yi seçmelerinin bir çok nedeni olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

    ''Sulama için İvriz Kaynak suyunun kullanılması üreticilerin bölgemizi tercih etmesinde etkili oluyor. İvriz Kaynak suyu elmanın aroması ve kalitesinde belirgin şekilde olumlu etki yapıyor.

    Yine Ereğli'nin geçmiş yıllardan gelen elma üretim kültürü, ilçede bulunan çok sayıdaki soğuk hava deposu ve metropol şehirlere yakınlık ilçemizin tercih edilmesinde etkili oluyor.

    Kalitesiyle ve aromasıyla aranan elmalar bir çok Avrupa ülkesine ve Orta Doğu ülkesine ihraç ediliyor. Ereğli, bodur elma üretiminde çok ciddi adımlar atıyor.''

    Bodur elma bahçelerinde eski klasik çeşitlerin değil, ihracatçı firmaların talep ettiği çeşitlerin yetiştirildiğini anlatan Özgüven, tüketicinin talepleri doğrultusunda çeşitlerin belirlendiğini söyledi.

    Özgüven, bodur elmanın üreticiye önemli avantajlar sağladığını belirterek, ''Normal elma üretiminde dekardan 2-3 ton verim alınırken, bodur elmada dekardan ortalama 4-6 ton, bazen ise 7-8 ton verim alınabiliyor'' dedi.

    Bodur elma bahçelerinin artmasıyla ara eleman sıkıntısı yaşadıklarını da dile getiren Özgüven, ''Budamacı ve aşı elamanı bulmakta sıkıntı çekiyoruz.

    Gelecek yıllarda aynı sıkıntıyı yaşamamak için İŞKUR ile ortaklaşa yaptığımız çalışmayla 16 yaşından büyük, sosyal güvencesi olmayan 150 kişiyi kursa tabi tutacağız. Kursun sonunda sertifika alanları tarlalarımızda değerlendireceğiz'' diye konuştu.




    Konya'da bodur elma bereketi Yorumları