Dizel motor üreticisi Cummins, Türkiye'ye geliyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-08-2010 (20:22)   Son Mesaj: 12-08-2010 (20:22)    Cevap: 0    Gösterim: 625  

    12-08-2010

    Dizel motor üreticisi Cummins, Türkiye'ye geliyor

    Dizel motor üreticisi Cummins, Türkiye'ye geliyor


    Önde gelen dizel motor üreticilerinden Cummins, Türkiye'de çok aşamalı ve 'greenfield' olarak tabir edilen 'sıfırdan yatırım' yapma kararı aldı.

    Şirket ilk etapta Ege Serbest Bölgesi'nde bir üretim tesisinde motorlu taşıtlar için filtre ve jeneratör üretimi gerçekleştirmeyi planlıyor. Takip eden dönemde de faaliyet alanına paralel olarak diğer yatırımları yapacak. Planlanan toplam yatırım tutarının 70 milyon ABD dolarını bulacak. Bu sayede önümüzdeki beş yıllık dönemde 800'ü aşkın kişi istihdam olacak.

    Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) ve Cummins Inc. (Cummins); bir basın toplantısı düzenleyerek Türkiye'deki yatırım kararını açıkladı. Toplantıya Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir de katıldı. Dizel motor üreticisi, planlanan yıllık üretiminin yüzde 85'inden fazlasını yurt dışına ihraç edecek. Türkiye'de 2011 yılının ilk çeyreğinde temel atmayı düşünen Cummins, 2012 yılının başında faaliyete geçmeyi öngörüyor.
    Columbus-Indiana, ABD merkezli Cummins, yakıt sistemleri, kontrolleri, egzoz, filtre sistemleri, emisyon çözümleri ve elektrik üreten sistemler de dâhil olmak üzere motor ve ilgili teknolojileri tasarlayan, üreten, dağıtan ve satış sonrası hizmet desteği sunan, enerji ve yakıt konusunda dünya çapında öncü şirketler arasında yer alıyor. Yaklaşık 190 ülkede müşterilerine hizmet sunan Cummins'in 2009 yılı satışları 10,8 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.

    Cummins Başkan Yardımcısı ve Üretim Direktörü Ignacio Garcia, Türkiye'nin, birçok ülkeye ulaşmalarındaki önemli coğrafi ve stratejik konumu itibarıyla bir merkez görevi göreceğini söyledi. Bu durumun 'sıfırdan yatırım' kararı almalarında da etkili olduğunu aktaran Garcia, "Türkiye'de büyümemiz, Cummins'in büyüyen Avrupa pazarındaki ürün ve hizmet ihtiyaçlarına cevap vermesine olanak sağlayacak. Türkiye, yetenekli iş gücünün yanı sıra, güçlü bir tedarik üssüne de sahip olan dinamik bir coğrafi bölge. Bunun yanında, Türkiye, müşterilerimiz için de giderek büyüyen ve güçlenen bir üretim yeri; müşterilerimiz Cummins gibi güvenebilecekleri güçlü tedarikçi ortaklara ihtiyaç duyuyor." dedi. Garcia, Cummins'in Türkiye'ye yatırım planını desteklediği, çalışmaları boyunca yardımcı olduğu için Yatırım Ajansı'na; ESBAŞ ve ABD Konsolosluğu Ticari Ataşeliği ekiplerine de teşekkür etti.

    Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Dr. Hüseyin Aslan da Cummins'in Türkiye'ye yatırım yapma kararından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Aslan, "Cummins, Başbakanlık Yatırım Ajansı'nın 1,5 yıl gibi bir süredir, en başından beri takip ettiği sıfırdan yatırım projelerinden biri olup, Ajans'ın proaktif bir şekilde ABD temsilcileri aracılığıyla ulaştığı dünya devi şirketlerden biridir. Ayrıca, bu yatırım projesi istihdam ve katma değer yaratarak Ajans'ın Türkiye'nin rekabet gücünü geliştirme misyonunu desteklemesi itibarıyla da önem taşıyor." diye konuştu.




    Dizel motor üreticisi Cummins, Türkiye'ye geliyor Yorumları