Güney Afrika'dan Küba'ya büyük jest   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-08-2010 (19:56)   Son Mesaj: 12-08-2010 (19:56)    Cevap: 0    Gösterim: 581  

    12-08-2010

    Güney Afrika'dan Küba'ya büyük jest

    Güney Afrika'dan Küba'ya büyük jest


    Güney Afrika'nın Küba'ya 30 milyon dolar kredi desteği vereceği ve Küba'nın borçlarını sileceği bildirildi.

    Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada, Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın Küba'yı ziyareti sırasında bu ülkeye 30 milyon dolar tutarında kredi desteği verileceğini ve Küba'nın Güney Afrika'ya olan borçlarının silineceğini söylediği belirtildi. Zuma, Küba'nın Güney Afrika mallarını ithal etmek için ticari kredi alacağını kaydetti.
    Güney Afrika hükümeti yetkilileri, iki ülke arasında 2008 yılında 12 milyon dolardan bu yıl 144 bin dolara gerileyen ticaret ve yatırımları desteklemeyi amaçladıklarını söylediler. Zuma, Küba ziyareti sırasında ayrıca Güney Afrika'yı ziyaret edecek Kübalılar için vize koşullarını yumuşattı.

    Güney Afrika Ulusal Madenciler Birliği, Küba'nın 1994 yılından önce ırkçı Apartheid yönetimine karşı çıktığını ve Apartheid yönetiminin sona ermesinden sonra Kübalı sağlık görevlilerinin Güney Afrika'ya gelerek yardımda bulunduğunu hatırlatarak, bu ülkenin borcunun silinmesinden memnun olduğunu açıkladı.

    Ülkedeki ana muhalefet partisi Demokratik İttifak ise yaptığı açıklamada, hükümetin Küba konusundaki kararını eleştirerek, Küba ile ilişkilerin düzeltilmesinin Güney Afrikalılara ya da ülke ekonomisine katkısının çok az olacağını belirtti.

    Uluslararası Para Fonunun (IMF) eski ekonomisti ve Cape Town Üniversitesi'nde görevli profesör Mark Ellyne, Güney Afrika'nın Küba'ya her yıl 75 milyon dolar mal ihraç ettiğini, bu yüzden Güney Afrika'nın Küba ile 20 yıllık ticaretinde 172 milyon dolarlık borcunu silmesinin göreli olarak önemsiz olduğunu söyledi.

    Güney Afrika ve Küba, 1994 yılında Güney Afrika ilk demokratik seçimler yapılmasından bu yana yakın ilişkilere sahip bulunuyor.




    Güney Afrika'dan Küba'ya büyük jest Yorumları