Akman: RTÜK çalıştırılsa dizi şikayetleri biter   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-08-2010 (18:38)   Son Mesaj: 12-08-2010 (18:38)    Cevap: 0    Gösterim: 425  

    12-08-2010

    Akman: RTÜK çalıştırılsa dizi şikayetleri biter

    Akman: RTÜK çalıştırılsa dizi şikayetleri biter


    Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman, RTÜK Yasa Tasarısındaki ceza alternatiflerinin etkin şekilde kullanılması durumunda bazı dizilerle ilgili şikayetlerin azalacağını söyledi.

    Akman, uzun zamandır gündemlerinde olan ve vatandaşların şikayetiyle tazelenen bir konuyu bugün RTÜK Başkanı Davut Dursun ve Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Ayşen Gürcan ile ele aldıklarını bildirdi.
    Özellikle televizyonlarda yayımlanan bazı dizilerin aile yapısına, çocuk ve gençlerin gelişimine olumsuz etkileri olduğu, RTÜK tarafından bunların yeterince denetlenmediği düşüncesiyle kendilerine başvuruların olduğunu belirten Akman, toplantıda RTÜK Başkanı'nın, TBMM Genel Kurulu gündeminde olan RTÜK Yasa Tasarısını çok önemsediklerini ve bu yasa çıktığı takdirde gerek denetimle gerekse reyting mücadelesiyle ilgili birçok iyileştirmelerin olabileceğini ifade ettiğini aktardı. Akman, şöyle konuştu:

    ''Son zamanlarda bir iki dizinin isminden hareketle bu başvurular bize yapılmıştır. Özellikle tecavüz sahnelerinin yoğunlukla ve tekraren gösterilmiş olduğu ve buna benzer şekilde kimi dizilerle ilgili bu şikayetler yaygınlaşınca çalışma yapma ihtiyacı hissettik. TBMM Genel Kurulunda bekleyen RTÜK Yasa Tasarısı bu anlamda önemli. Bu tasarının çıkmasından sonra uygulamasında bazı aksaklıklar olacaktır ama önemli ölçüde hizmet edeceğini görüyoruz.

    RTÜK bir denetim yapıyor ama bu denetim sansür anlamında bir denetim değil. Ancak dizi yayınlandıktan sonra bunlara kademeli olarak bazı cezalar veriyor. Şikayetlerden anlaşılıyor ki, RTÜK'ün verdiği bu cezaların caydırıcılığı biraz düşük gibi. Sansür anlamına gelmeyecek ama tek defada para cezası şeklinde tezahür edecek cezalar belki bu konuda daha caydırıcı olabilir. Yeni yasa tasarısı bu anlamda alternatifler içeriyor. Bu alternatifleri de RTÜK etkin şekilde kullanırsa bu şikayetlerin daha aza ineceğini düşünüyoruz.''

    Akman, GSM şirketleriyle ilgili de ciddi şikayetlerin komisyonlarına geldiğini bildirdi.




    Akman: RTÜK çalıştırılsa dizi şikayetleri biter Yorumları