Pakistan Başbakanı'na fahri doktora ünvanı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-08-2010 (17:56)   Son Mesaj: 12-08-2010 (17:56)    Cevap: 0    Gösterim: 468  

    12-08-2010

    Pakistan Başbakanı'na fahri doktora ünvanı

    Pakistan Başbakanı'na  fahri doktora ünvanı


    Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani'ye Marmara Üniversitesi (MÜ) tarafından ''Fahri Doktora'' unvanı verildi.

    Üniversitenin Sultanahmet'teki Rektörlük binasında, Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak'ın da katılımıyla düzenlenen törende, Pakistan Başbakanı Gilani'ye ''Fahri Doktora'' unvanı, MÜ Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül tarafından sunuldu. Gilani'ye daha sonra cübbesi giydirildi.
    Törende konuşan Gilani, Türkiye'nin önemli üniversitelerinden MÜ'den ''Fahri Doktora'' unvanı almasının kendisi açısından gurur verici olduğunu söyledi. Gilani, ''Aynı zamanda kardeşim, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mezun olduğu bir üniversitede bulunduğum için memnuniyet duyuyorum'' dedi.

    Gelişmenin ancak eğitimle sağlanabileceğini, modern eğitimin sosyal ve ekonomik gelişmenin temelinde yer aldığını vurgulayan Gilani, aynı zamanda aydın, hoşgörülü ve uyumlu bir toplumun da yine eğitimle oluşturulabileceğini belirtti.

    Gilani, Pakistan'da eğitime çok önem verdiklerini, eğitim alanında Türkiye ile işbirliği yapmayı istediklerini dile getirerek, ''Pakistan'daki üniversitelerle MÜ ve Türkiye'nin diğer önemli üniversiteleri arasında öğrenci ve akademisyen değişimini sağlamalıyız'' diye konuştu.

    -''İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLER ÇOK ÖZEL''-

    Pakistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok özel ve önemli olduğunu anlatan Gilani, iki ülkenin halkı arasında sevgi, yakınlık ve sıcaklık bulunduğunu, bunun da kardeşlik duygusundan kaynaklandığını söyledi.

    Gilani, ''Pakistan ve Türkiye olarak bizler tek bir aileyiz. İki ülke arasındaki bu ilişkileri çok önemsiyor ve daha yükseğe çekmek için çalışıyoruz'' dedi.

    Türkiye ziyaretinin, iki ülkenin ortak hedeflerini gerçekleştirebilmesi açısından çok olumlu geçtiğini de belirten Gilani, ''MÜ tarafından bana verilen bu şeref, iki ülke arasındaki kardeşliğin göstergesidir'' diye konuştu.

    MÜ Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül de Pakistan Başbakanı Gilani'ye, İletişim Fakültesinin teklifiyle MÜ Senatosunca, ''Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesine sağladığı katkılar yanında, uluslararası hizmetlerinin teyit, takdir ve taltif edilmesi'' gerekçesiyle ''Fahri Doktora'' unvanının tevcih edildiğini söyledi.

    Gül, insanlığın yaklaşık 1000 yıl önce üniversiteyle tanıştığını ifade ederek, MÜ'nün de 127 yıl önce 1883'de eğitime açıldığını ve 1982'de Marmara Üniversitesi adını aldığını anlattı.

    Ülkelerin kalkınmasında eğitimin çok önemli bir rol üstlendiğine dikkati çeken Gül, MÜ'nün Türkiye'nin uluslararası misyonuna paralel olarak AB, Orta Asya, Asya ve Afrika ülkeleri arasında bir bilim ve kültür yuvası ve köprüsü olabilme çabası içinde bulunduğunu söyledi.

    Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkilerin temelinin yüzyıllar öncesine dayandığını belirten Gül, iki ülke halkının tarih boyunca yakın ilişki içinde olduğuna ve birbirlerini sosyal ve kültürel açılardan etkilediğine dikkat çekti.

    Gül, Türkiye ve Pakistan arasındaki bağı daha da ilerletmek ve çeşitlendirmek için güçlü siyasi iradeye sahip hale geldiklerini, ilişkilerin ulaştığı düzeyin, iki ülke arasında potansiyel işbirliği için sağlam bir zemin oluşturduğunu da vurguladı.

    İki ülke arasında kültürel, siyasi ve ekonomik ilişkilerin giderek daha da yoğunlaştığını dile getiren Gül, ''MÜ olarak eğitim ve öğretim alanında da bu ilişkileri güçlendirmek, diğer ülke üniversiteleriyle yapmış olduğumuz akademik işbirlikleri çerçevesinde Pakistan'daki üniversitelerle de işbirliği yapmak arzusundayız'' diye konuştu.

    Törene, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve öğretim elemanları katıldı.




    Pakistan Başbakanı'na fahri doktora ünvanı Yorumları