TCK'da değişikliğin ilk maddesi geçti   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-08-2010 (17:37)   Son Mesaj: 12-08-2010 (17:37)    Cevap: 0    Gösterim: 440  

    12-08-2010

    TCK'da değişikliğin ilk maddesi geçti

    TCK'da değişikliğin ilk maddesi geçti


    TBMM Genel Kurulunda, ''görevi kötüye kullanma suçuna ceza indirimi'' öngören kanun teklifinin 1. maddesi kabul edildi. Maddedeki ''kazanç'' kelimesi yerine, ''menfaat'' kelimesi getirilerek, suçun kapsamı genişletiliyor.

    TBMM Genel Kurulunda görüşülen Türk Ceza Kanununda (TCK) Değişiklik Yapan Kanun Teklifinin 1. maddesiyle TCK'nın ''görevi kötüye kullanma'' başlıklı 257. maddesinde değişiklik yapılıyor.
    Maddedeki ''kazanç'' kelimesi yerine, ''menfaat'' kelimesi getirilerek, suçun kapsamı genişletiliyor.

    Teklife göre, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisine uygulanan hapis cezasının alt sınırı 1 yıldan 6 aya, üst sınırı da 3 yıldan 2 yıla indiriliyor.

    Görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisine verilen hapis cezasının alt sınırı 6 aydan 3 aya, üst sınırı 2 yıldan 1 yıla düşürülüyor.

    Teklif, ''İrtikap suçunu oluşturmadığı takdirde, görevinin gereklerine uygun davranması için veya bu nedenle kişilerden, kendisine veya bir başkasına çıkar sağlayan kamu görevlisine'' verilen 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasını koruyor, ayrıca 5 bin güne kadar adli para cezası verilmesini öngörüyor.

    Teklifin 2. maddesi üzerindeki görüşmeler devam ediyor.




    TCK'da değişikliğin ilk maddesi geçti Yorumları