Yeni fasıl açılmasına Kıbrıs Rum Yönetiminden destek   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-08-2010 (17:34)   Son Mesaj: 12-08-2010 (17:34)    Cevap: 0    Gösterim: 440  

    12-08-2010

    Yeni fasıl açılmasına Kıbrıs Rum Yönetiminden destek

    Yeni fasıl açılmasına Kıbrıs Rum Yönetiminden destek


    Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile Berlin'i ziyaret eden Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu ile görüştü.

    Dışişleri Bakanlığında yapılan görüşmenin ardından Westerwelle ile birlikte basına açıklamalarda bulunan Kiprianu, Türkiye ile AB üyelik müzakerelerine başlanması konusunda 2004 yılında kendilerinin de onay verdiğini ve gerekli şartları yerine getirmesi durumunda Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediklerini belirterek, "Şartlar yerine getirildiği ve kurallara uyulduğu takdirde Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde rekabet faslının açılmasına onay vermeye hazırız" diye konuştu.
    Türkiye'nin üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve esneklik göstermesi gerektiğini ifade eden Kiprianu, Türkiye'nin siyasi irade göstermesi durumunda Kıbrıs sorununun da en kısa zamanda çözülebileceğini belirtti

    Kıbrıs'ta kalıcı bir çözüm istediklerini, bunun için adada "tek kimlikli, 2 bölgeli tek bir devletin" kurulması gerektiğini savunan Kiprianu, "Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Türkiye'nin önemli rol oynayabileceğini, ancak bir çözüm için Ankara Protokolü'nü kabul etmesi ve Kıbrıs Rum kesimini tanıması gerektiğini" söyledi.

    Almanya'nın kendilerini her zaman anladığını ve Kıbrıs sorununun çözümü konusunda desteklediğini belirten Kiprianu, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de gelecek yılın başında Kıbrıs'ı ziyaret edeceğini hatırlattı.

    Westerwelle de Türkiye'nin AB üyelik sürecinin tüm AB'nin çıkarına olduğunu, Türkiye'nin kilit role sahip bir ortak olduğunu ifade ederek, "Türkiye ile ilişkilerin tüm alanlarda geliştirilmesi sadece Almanya'nın değil tüm AB'nin çıkarına" dedi.

    Kıbrıs sorununun çözümü için tüm tarafların esnek davranması gerektiğini kaydeden Westerwelle, Türkiye'nin de rekabet faslının açılabilmesi için üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

    Türkiye'nin Avrupa yolunda kalmasının ve AB üyelik müzakerelerinin sürdürülmesinin önemine vurgu yapan Westerwelle, tarafların esneklik göstermesi durumunda Brüksel'de yapılacak AB zirvesinde rekabet faslının açılması konusunun da görüşülerek kısa zamanda sonuçlandırılabileceğini kaydetti.

    Westerwelle ayrıca, Ortadoğu sorunuyla ilgili olarak bölgede İsrail'in yanı sıra bir Filistin devletinin kurulması çözümünü desteklediklerini tekrarlayarak, Yahudi yerleşim birimlerinin inşaatının durdurulmasının önemli olduğuna inandıklarını, bu konuda Kiprianu'nun da benzer görüşleri paylaştığını dile getirdi.




    Yeni fasıl açılmasına Kıbrıs Rum Yönetiminden destek Yorumları