Güven 2010 Milli Kriz Yönetimi Tatbikatı yapıldı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-08-2010 (16:54)   Son Mesaj: 12-08-2010 (16:54)    Cevap: 0    Gösterim: 608  

    12-08-2010

    Güven 2010 Milli Kriz Yönetimi Tatbikatı yapıldı

    Güven 2010 Milli Kriz Yönetimi Tatbikatı yapıldı


    Güven 2010 Milli Kriz Yönetimi Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in katılımıyla gerçekleştirildi.

    Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinde devam eden tatbikatta bugün Seçkin Gözlemci Günü düzenlendi.
    Bakan Çiçek'in de katıldığı toplantıda konuşan MGK Genel Sekreteri Serdar Kılıç, soğuk savaşın sona ermesinin ardından küresel güvenlik ve siyasi koşullarda önemli değişiklikler yaşandığını, aynı dönem içinde artan ve şekil değiştiren güvenlik yaklaşımının, küresel anlamda yeni ve geniş tanımlı bir tehdit boyutunu da ortaya çıkardığını söyledi.

    Soğuk savaş döneminin sona ermesiyle, konvansiyonel anlamda askeri tehdidin büyük ölçüde azalma gösterdiğini ifade eden Kılıç, terörizm, etnik çatışmalar, kitle imha silahlarının kontrolsüz olarak yayılması, yasa dışı göçler ve teknolojik tehditler gibi çok yönlü risklerin ve ''asimetrik tehditlerin'' dünyanın düzenini ve güvenliğini etkiler hale geldiğini kaydetti.

    Yeni güvenlik kavramlarının devletin bekasının, bireylerin, toplumun ve ekonominin yanı sıra altyapının güvenliği ile yakından ilgili olduğu varsayımına dayandığını belirten Kılıç, bilinen asimetrik tehditlere ilave olarak, büyük çaplı doğal ya da teknolojik afetlerin, çevrenin bozulması ve sağlık alanındaki olumsuz gelişmelerin de ulusal güvenlikleri etkileyebilecek önemde olduğunun değerlendirildiğini bildirdi.

    Olası büyük çaplı bir afetin de buna bağlı olarak dünyanın büyük bir kısmını etkileyen bir güvenlik sorununa dönüşebildiğini dile getiren Kılıç, böyle bir ortamda, Türkiye'nin gerek coğrafi konumu gereği Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkaslar gibi bölgesel çatışma alanlarının ortasında yer aldığını vurgulayarak şunları kaydetti:

    ''Gerek Türkiye'yi etkileyen terörist faaliyetler, gerekse doğal afetlere sık sık maruz kaldığı göz önüne alındığında, krizlere karşı milli güvenliğimize zarar vermeyecek şekilde ve vatandaşın günlük hayata dönmesini sağlayacak biçimde, her an krizlere hazırlıklı olması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

    Krizlere hazırlıklı olunması, krizlerin öncesini, sırasını, sonrasını kapsayacak şekilde etkin bir kriz yönetim sistemi anlayışı ile mümkün olmaktadır. Bu ise krizleri henüz oluşum halinde iken izleyebilen, değerlendiren, bu konuda sonuçlarını öngörecek şekilde krize müdahaleyi ve sonrasını planlayan bir yapıyı gerektirmekte, kriz sonrası ise, vatandaşların normal yaşama dönüşlerinin sağlanmasına yönelik kamu ve özel tüm kurumların gayretlerini içermesine de ihtiyaç göstermektedir.

    Bu kapsamda hem dış etkenler ve asimetrik tehditten kaynaklanan, hem de doğal veya teknolojik afetlerden kaynaklanan krizlerde, devletin tüm kurum ve kuruluşları ve hatta sivil toplum örgütleri ile koordineli ve süratle tepki göstererek, uygun tedbirler alması hayati öneme sahiptir.''

    -KRİZ YÖNETİMİ TEŞKİLATI VE MEKANİZMALARI-

    21'inci yüzyılın dinamik, değişken ve bir o kadar belirsizliklerle dolu güvenlik ortamının, kriz yönetimini öne çıkardığını vurgulayan Kılıç, bu ortamın yeni kavramların ortaya çıkmasına neden olduğunu, sürekli değerlendirmelerin yapılmasını ve kriz yönetimi teşkilatı ile mekanizmalarının geliştirilmesini gerekli kıldığını söyledi.

    Bu çerçevede kriz yönetiminin, olayların krize dönüşmesinden önce müdahale edebilecek yeteneklerin geliştirilmesini içerdiğine dikkati çeken Kılıç, bu bağlamda risk yönetiminin ağırlık kazandığını ifade etti.

    Bütün bu hususların ise bilgi ve tecrübenin yanında, kriz yönetiminde eğitilmiş personele sahip olmakla mümkün olduğunu dile getiren Kılıç, bu açıdan bakıldığında icra edilen bu tür tatbikatların kriz yönetimi ile ilgili personelin deneyim kazanmasına büyük katkılar sağlayacağını değerlendirdiklerini kaydetti.

    Kılıç, ''Bu çerçevede, kriz yönetimi tatbikatlarını kriz yönetim sistemimizin idame ettirilmesi ve geliştirilmesi hedefi doğrultusunda sahip olduğumuz önemli bir enstrüman olarak görmekteyiz'' dedi.

    -TATBİKATIN İCRASI-

    Güven 2010 Milli Kriz Yönetimi Tatbikatı ile ilgili bilgi de veren Kılıç, bu yıl icra edilen tatbikatın, dış tehdit ve yaygın şiddet hareketlerini konu ettiğini söyledi.

    Tatbikatın kapsamı, niteliği ve içeriği gereği bugüne kadar devlet çapında icra edilen en büyük tatbikatlardan birisi olma özelliğine sahip olduğunu ifade eden Kılıç, tatbikatın icrasına dün başlandığını, tatbikatın üç günlük sürede yedişer günlük periyotlarla zaman atlamalı olarak oynanacağını ve yarın sona ereceğini bildirdi.

    Kılıç, 15 bakanlık, 26 kamu kurum ve kuruluşunun Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi Sekretaryası'nda ve kendi binalarında açtıkları kriz merkezlerinde tatbikata iştirak ettiklerini belirterek, senaryo gereği, olaylardan etkilenen illerin de kriz merkezleriyle tatbikata katıldıklarını kaydetti.

    Kılıç'ın konuşmasının ardından Bakan Çiçek'e tatbikat ve Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi Sekretaryası çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi sunuldu.

    Daha sonra Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi Sekretaryası'na gelen Bakan Çiçek, İstanbul'daki Kriz Yönetim Merkezi'nde bulunan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'dan video konferans yöntemiyle bilgi aldı.

    Seçkin Gözlemci Günü'ne, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, Genelkurmay Genel Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman da katıldı.




    Güven 2010 Milli Kriz Yönetimi Tatbikatı yapıldı Yorumları