Kılıç'tan CHP'nin yasa eleştirisine yanıt   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-08-2010 (16:37)   Son Mesaj: 12-08-2010 (16:37)    Cevap: 0    Gösterim: 466  

    12-08-2010

    Kılıç'tan CHP'nin yasa eleştirisine yanıt

    Kılıç'tan CHP'nin yasa eleştirisine yanıt


    AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Avrupa ile paralellik taşıyabilecek bir noktaya kavuşturmak amacıyla adımlar atıldığını belirterek, ''Bu adımların hiçbiri görülmekte olan güncel, popüler davalarla uzaktan yakından alakalı değil'' dedi.

    AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Türkiye'deki hukuku evrensel hukuk standartlarına kavuşturmak ve Avrupa ile paralellik taşıyabilecek bir noktaya kavuşturmak amacıyla adımlar atıldığını belirterek, ''Bu adımların hiçbiri görülmekte olan güncel, popüler davalarla uzaktan yakından alakalı değil'' dedi.
    Kılıç, Parlamentoda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    CHP'nin, ''kamu görevlilerinin kötü muamelesi sonucu veya görevlerini yapmamaları sonucu zarara uğrayan vatandaşların ilgili personel hakkında kişisel kusurları nedeniyle dava açamamasını öngören hükmün kanunlaşması halinde Anayasa Mahkemesine gideceği'' yönünde açıklama yaptığının anımsatılması üzerine Kılıç, bu konudaki düzenlemenin henüz Genel Kurula gelmediğini söyledi. Suat Kılıç, ''Yapılmak istenen düzenlemenin görülmekte olan davalarla uzaktan yakından alakası yok. Sayın Haberal veya benzer durumda mevcut durumlarda sanık sıfatıyla yargılanmakta olan kişiler hakkında verilen kararlarla ilgili hiçbir boyutu söz konusu değildir. Türkiye'de yapılmak istenen evrensel hukuka paralel bir düzenlemeyi hayata geçirmektir'' diye konuştu.

    Türkiye'deki hukuku evrensel hukuk standartlarına kavuşturmak ve Avrupa ile paralellik taşıyabilecek bir noktaya kavuşturmak amacıyla adımlar atıldığını belirten Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Bu adımların hiçbiri görülmekte olan güncel, popüler davalarla uzaktan yakından alakalı değil. Kaldı ki doğrudan tazminat davası açılamayacak ama devlete açılan devlet aleyhine neticelenmesi halinde devletin ilgili kamu görevlisine dava açma hakkı yani rücu etme hakkı saklı kalacak. Elbette ki anamuhalefet partisinin Anayasa Mahkemesine iptal başvurusu yapmak gibi hakları vardır. Bu hakkı ne zaman kullanacaklarının kararını kendileri verecektir. Ancak zaten Türkiye'deki anamuhalefet partisi açısından Mecliste kabul edilen her kanunu iptal istemiyle Anayasa Mahkemesine taşımak artık bir alışkanlık haline gelmiştir. Bunda yadırganacak bir şey söz konusu değildir.''

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın rektörlerle toplantısını protesto eden öğrencilere orantısız güç kullanıldığı yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine Kılıç, CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum'un bugün, Devlet Bakanı Egemen Bağış'ın yakın zamanda bir kamu üniversitesinde saldırıya maruz kaldığını ifade ederek, ''Biz siyasilerin ifade özgürlünü kısıtlamayı amaçlayan her türlü saldırıyı öncelikle kınıyoruz. Gençlerimizin dünya görüşü ne olursa olsun, ideolojik referansları ne olursa olsun kendilerinden olmayanın ifade özgürlüğüne artık saygı duymayı artık öğrenmeleri gerekir'' dedi.

    ''Yani kendileri protesto haklarına saygı duyulmasını beklerken, başkalarının ifade özgürlüğüne saygı duymamaları doğru bir yaklaşım değildir'' diyen Kılıç, şunları kaydetti:

    ''İstanbul'daki müdahaleler sırasında ortaya çıkan görüntüler kesinlikle onaylanacak, tasvip edilecek görüntüler değil. Ama fotoğrafın arka yüzünü de görmek lazım orada polisin de maruz kaldığı bir fiziksel saldırı var. Buna rağmen, kamu adına güç kullananların neye maruz kalırlarsa kalsınlar fiziksel şiddeti ya da fiziksel yöntemlerle hadiseleri kontrol altına almayı en son yöntem olarak kullanmaları kendileri ve temsil ettikleri kamu gücü açısından en doğru yaklaşımdır.''

    -''KİMSEYE HAKSIZLIK YAPILMAMALI''-

    Herkesin güvenliğinin kolluk kuvvetlerinin görevlerini harfiyen yerine getirmesiyle doğrudan orantılı olduğunu ifade eden Kılıç, şöyle dedi:

    ''Gösteri ve yürüyüşlerin hangi çerçevede yapılacağı kanunda bellidir. Eğer bir grup önceden izin almaksızın, mülki idareye bildirimde bulunmaksızın özellikle Ankara ve İstanbul gibi metropollerde istedikleri yerlerde diledikleri saatlerde eylem yapmaya kalkarlarsa trafik altüst olursa, kamu düzeni ve güvenliği sarsılırsa bunun hesabını vermek durumunda olanlar yine kolluk kuvvetleridir yani polistir. Dolayısıyla hadiseler değerlendirilirken kamunun güvenliğini ve işleyişin düzenini sağlamak yükümlülüğü de bir arada değerlendirilmelidir. Kimseye haksızlık yapılmamalıdır.''

    -''TORBA YASADAN BAZI TASARI VE TEKLİFLER ÇIKARILABİLECEK''-

    Suat Kılıç, ''torba tasarı'' olarak adlandırılan tasarıda yer alan bazı maddelerin komisyon aşamasında çıkarılacağı yönündeki açıklamalara ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, ''Torba yasa oldukça geniş bir hacim kazandı. Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması hakkındaki ilk tasarı 90 madde civarında dizayn edilmişti. Ancak TBMM'nin seçimler nedeniyle çalışma süresinin kısalmasından dolayı çıkması arzu edilen pek çok kanun tasarı ve teklifi torba tasarıya dahil edildi. Alt komisyonda gereken çalışmalar yapılıyor, teknik değerlendirmeler neticesinde hacmini daraltmak ve genel kuruldaki görüşme sürecini hızlandırmak adına torba tasarıdan bazı yasa tasarı ya da tekliflerinin çıkarılması sözkonusu olabilecektir'' karşılığını verdi.

    AK Parti Grup Başkanvekili Kılıç, ''Torba tasarıdan çıkarılacak kanun tasarı ve tekliflerinin gündem dışına itileceği noktasında bir algı oluşmamalıdır. Meclis Genel Kurulunun çalışma gün ve saatlerinin elvermesi halinde çıkması gerekli görülen bu tasarı ve teklifler de genel kurulda görüşülecek ve kanunlaşacaktır'' dedi.

    ''HSYK KANUNU ÇIKARSA HAFTA SONU ÇALIŞMA YOK''-

    TBMM Genel Kurulunun hafta sonu çalışmasına ilişkin bir soruya da Kılıç, bu hafta için görüşülmesini planladıkları 2 kanun teklifi bir de tasarı bulunduğunu anımsatarak, ''Tekliflerden ilkinin görüşmelerine başladık. Bu teklifi bugün tamamladıktan sonra HSYK Kanunu Tasarısı görüşmelerine başlayacağız. HSYK Kanunu Tasarısı 51 maddeden oluşuyor ve temel kanun olarak 2 bölüm halinde görüşülecek. Çarşamba, Perşembe ve Cuma günü HSYK'yı bitirdikten sonra Diş Hekimliği mesleğinin tanımında değişiklik öngören tek maddelik kanun teklifinin görüşmelerine geçeceğiz. Bunların Cuma günü tamamlanması halinde hafta sonu çalışması yapılmayacak'' diye konuştu.

    Kılıç, Genel Kurulun çalışmalarını Cuma günü saat 23.00'e kadar tamamlamaması halinde Cumartesi günü saat 14.00'te toplanacağını söyledi.




    Kılıç'tan CHP'nin yasa eleştirisine yanıt Yorumları